Η Άγκυρα τώρα απειλεί και απαιτεί διακοπή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Την Παρασκευή, σε μια φορτισμένη συνεδρίασή της, η Κυπριακή Βουλή ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ και στήριξε το ΑΚΕΛ για την τροπολογία που ουσιαστικά καταργούσε την προηγούμενη απόφαση της Βουλής, που προέβλεπε τη μνεία στα σχολεία του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950. Με την τροπολογία, την οποία «διαπραγματεύθηκε» ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο δείπνο που είχε στα Κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί, προβλέπεται ότι η αρμοδιότητα για τις επετείους και τις σχολικές εορτές ανήκει στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, με τη στήριξη της Άγκυρας, είχε βρει αφορμή να αποχωρήσει από τις συνομιλίες απαιτώντας την κατάργηση της πρώτης απόφασης, παρεμβαίνοντας με έναν προκλητικό τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και στέλνοντας βεβαίως ένα σοκαριστικό μήνυμα στους Ελληνοκυπρίους. Πριν καν τη λύση του Κυπριακού, όπου επιδιώκει την εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Ακιντζί, ως εκπρόσωπος του ψευδοκράτους, διεκδικεί και αποκτά (με τη συνενοχή του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ) δικαίωμα βέτο για υποθέσεις που αφορούν τη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία.

Έτσι ο κ. Ακιντζί, μετά το δείπνο που είχε την περασμένη Κυριακή με τον Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτιέρες και εκεί ανακοινώθηκε ότι οι συνομιλίες αρχίζουν εκ νέου στις 11 Απριλίου. Προϋπόθεση φυσικά ήταν η έγκριση -από την Κυπριακή Βουλή- της προσβλητικής (όχι τόσο για το περιεχόμενο αλλά ως διαδικασία) απόφασης για τις σχολικές γιορτές.

Έτσι πλέον ανοίγει ο δρόμος για συνέχιση μιας διαδικασίας η οποία είχε οδηγηθεί στο σημείο «μηδέν», καθώς η τουρκική πλευρά ήγειρε διαρκώς νέες απαιτήσεις, με πιο σημαντική αυτήν της αναγνώρισης των τεσσάρων ελευθεριών και για τους τούρκους πολίτες (όπως ισχύουν για τους έλληνες, με την ιδιότητά τους όμως ως πολίτες της ΕΕ) σε ό,τι αφορά το έδαφος της επανενωμένης και μέλους της ΕΕ Κύπρου.

Η τουρκική απαίτηση, που προβλεπόταν και στο Σχέδιο Ανάν, πλήττει όμως τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου καθώς δεν αφορά μόνο τη σχέση της επανενωμένης Κύπρου με την Τουρκία αλλά στρέφεται και εις βάρος των ελλήνων πολιτών.

Δηλαδή τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, με κορυφαίο τις τέσσερις ελευθερίες, τίθεται υπό αναστολή για ένα συγκεκριμένο τμήμα της επικράτειας της ΕΕ και υπό την αίρεση ότι θα αναγνωρισθούν τα ίδια δικαιώματα σε πολίτες μιας τρίτης χώρας, μη μέλους της ΕΕ.

Η Βρετανία, για μια ακόμη φορά, φαίνεται ότι παίζει το βρώμικο παιγνίδι εις βάρος της Κύπρου, καθώς απεργάζεται μια πρόταση η οποία, στα πρότυπα των σχέσεων που η ίδια θέλει να θεσπίσει με την ΕΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο με την Ιρλανδία, θα εισηγείται ουσιαστικά την αναγνώριση των τεσσάρων ελευθεριών για τους τούρκους πολίτες, ως «διευκολύνσεις» που αναλαμβάνει -σε διμερές επίπεδο και όχι σε ευρωπαϊκό- να παράσχει η Κύπρος.

Αυτές οι μεθοδεύσεις πάντως, εφόσον υπάρξει σοβαρός χειρισμός από την κυπριακή κυβέρνηση, μπορούν να ανατραπούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αντιταχθούν σε μια τέτοια διμερή διευκόλυνση που θα άνοιγε τον δρόμο στη Βρετανία και πολύ περισσότερο στην Τουρκία να διεκδικήσουν και να διαπραγματευθούν τέτοιες συμφωνίες και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανοίγοντας το παράθυρο για ελεύθερη εγκατάσταση και δραστηριότητα σε εκατομμύρια πολίτες από χώρες μη μέλη της ΕΕ.

Με τη στάση της όμως η κυπριακή κυβέρνηση δείχνει εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι στους εκβιασμούς της Τουρκίας και το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα πράξει εάν συνεχίσουν και εντείνουν τις απειλές η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι, απαιτώντας την αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μη διαταραχθούν οι συνομιλίες…

Την Πέμπτη το βράδυ, η Άγκυρα, με μια σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, εξαπέλυσε απειλές εναντίον της Κύπρου αλλά και των πετρελαϊκών εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια παίρνοντας άδειες για έρευνες φυσικού αερίου στα οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ο γαλλικός κολοσσός TOTAL ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 τον Ιούλιο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί τις ξένες εταιρείες ότι θα υποστούν τις συνέπειες εάν επιχειρήσουν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς που αφορούν έργα στην Τουρκία και προειδοποιεί ότι ακόμη και έπειτα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» θα τεθούν υπό την έγκριση των Τουρκοκύπριων.

Με τον τρόπο αυτό βεβαίως αποκαλύπτεται ακόμη περισσότερο ο τρόπος που η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη… λύση του Κυπριακού και τον ρόλο που θα αναθέσει η Άγκυρα στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο…

Η Τουρκία μάλιστα δηλώνει ότι το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Η τουρκική ανακοίνωση απαιτεί τη διακοπή των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, συνδέει το πρόγραμμα αυτό με τις συνομιλίες και τελικώς απειλεί με «λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Ο μόνος τρόπος για αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από την επίλυση του προβλήματος είναι μέσω συμφωνιών για την κοινή εκμετάλλευση των πόρων, με τη συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς και τη δίκαιη μοιρασιά των πιθανών εσόδων…

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στην ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβει υπόψη της τα αναφαίρετα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, του μελλοντικού πολιτικού εταίρου της, στις φυσικές πήγες του νησιού και να άρει κάθε μονομερή δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία τις προσπάθειες για μια συνολική λύση.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ʽʽΤΔΒΚʼʼ».

Η ένταση της τουρκικής αντίδρασης οφείλεται στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς ExxonMobil, Total, ENI, Qatar Petroleum, ενώ τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ισραήλ και της Κύπρου, παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου, δόθηκε ουσιαστική ώθηση στο έργο του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην Ευρώπη, ένα έργο κρίσιμο για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις και έχοντας απέναντί της κολοσσούς που έχουν τη στήριξη και των κυβερνήσεών τους, η Τουρκία, μάλλον αμήχανη, καταφεύγει σε αυτού του είδους τις απειλές ελπίζοντας ότι έτσι θα υποχρεώσει τους Ελληνοκύπριους σε μια ακόμη υποχώρηση, όπως αυτή που έγινε την Παρασκευή στην Κυπριακή Βουλή.

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ