Επί του πιεστηρίου

Τον κασμά έχουν πάρει και άρχισαν να γκρεμίζουν…

Ξεκίνησαν από τα Θρησκευτικά και συνεχίζουν με την Ιστορία. Λες και βρήκαν τους φταίχτες για εδώ που έχει φτάσει η χώρα μας. Ενοχλεί κάποιους από τους νιόφερτους στην εξουσία η αγάπη για την Εκκλησία και την Πατρίδα. Και προσπαθούν να αποδομήσουν τους δύο αυτούς πυλώνες.

Η επιχείρηση κατά της Εκκλησίας, με μπροστάρη τον Φίλη, έπεσε σε τοίχο.

Αυτές τις μέρες έπεσαν οι πρώτες… δοκιμαστικές βολές για ανατροπές στο μάθημα της Ιστορίας. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα νέα παιδιά πρέπει να ξεχάσουν το λαμπρό μας χθες, που το θαυμάζουν και το ζηλεύουν όλοι οι ξένοι, που σφυρηλατεί το σήμερα και δίνει τη συνέχεια στο αύριο.

Ριζικές αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας προβλέπουν οι προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Μια μικρή γεύση προσφέρουν κάποιες από τις… καινοτόμες προτάσεις, τις οποίες υιοθετεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου:

• Στη ΣΤʼ Δημοτικού να αφαιρεθεί η παρουσίαση των

στρατιωτικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης και αντʼ αυτών να διδάσκεται η εκβιομηχάνιση και ο εκσυγχρονισμός!

• Στη Αʼ Λυκείου, αντί της διδασκαλίας των προϊστορικών πολιτισμών της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού, να διδάσκεται ο καπιταλισμός, η αποικιοκρατία, ο ιμπεριαλισμός, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η κατάρρευση των κομμουνιστικών κομμάτων, η παγκοσμιοποίηση, ο Πόλεμος στον Κόλπο κ.λπ. κ.λπ. Δεν έχει κανείς αντίρρηση να διδάσκονται και τα παραπάνω, χωρίς όμως να διαγραφεί το χθες, για το οποίο, μάλιστα, σεμνύνεται όλη η οικουμένη.

Λαοί και κράτη χωρίς χθες δεν μπορούν να σταθούν.

Γιʼ αυτό, σαν τα μάτια μας πρέπει να προσέχουμε και να κρατάμε ζωντανή την Ιστορία μας, παραδίδοντας τη σκυτάλη η μια γενιά στην άλλη.

***

Πληρωμένη ήταν η απάντηση του καθηγητή και πρώην πρύτανη Γιώργου Μπαμπινιώτη όταν ρωτήθηκε στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra για το αν ενοχλεί κάποιους η πατρίδα:

– Η έννοια της πατρίδας έχει διαβληθεί και έχει ταυτιστεί με τον εθνικισμό. Δηλαδή, ο πατριωτισμός έχει φτάσει από κάποιους να θεωρείται εθνικισμός και φασισμός και δεν ξέρω τι. Τα όρια αυτά, βέβαια, είναι σαφή στον απλό άνθρωπο, σε κάποιους άλλους όμως δεν είναι…

***

Ρε, τι… γεροντοέρωτας είναι αυτός που έχει πιάσει τον γείτονά μας, τον Ταγίπ. Κοιμάται και ξυπνάει με το μυαλό του στη Χίο, στη Λέσβο, μέχρι και στο Καστελλόριζο! Και λέει ότι είναι τα σύνορα της… καρδιάς του. Αλλά δεν σφάξανε, κυρ Ερντογάν. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του… μοίρα. Και γύρευε τι του μαγειρεύει του Ερντογάν η επόμενη Κυριακή, που πάει να τσουβαλιάσει τον τουρκικό λαό, αλλά τελικά μπορεί να χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

***

Ας μην κάνει, πάντως, όρεξη γιατί έχουν γνώση οι φύλακες. Όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, με ενισχυμένα όλα τα κρίσιμα σημεία που ορέγεται ο Σουλτάνος. Και μέρα – νύχτα είναι όλοι στην πρώτη γραμμή.


Σχολιάστε εδώ