Γιατί στην αγγλική η Θεία Λειτουργία, Αρχιεπίσκοπε Αμερικής;

Όμως η Εκκλησία, και ιδιαίτερα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, θα πρέπει να θυμάται ότι η ομογένεια δεν είναι απλώς πιστοί που γεμίζουν τα παγκάρια και ενισχύουν συγχρόνως το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό που συνδέει την ομογένεια τελικά και συμβάλει στην επιβίωσή της είναι η γλώσσα.

Όταν η Εκκλησία είναι αυτή που υιοθετεί την αγγλική γλώσσα στη θεία λειτουργία και κλείνει λόγω οικονομικών προβλημάτων ελληνικά σχολεία, κάτι γίνεται λάθος. Βέβαια, πέραν των ταξιδιών που κάνει ο εκάστοτε υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό ή ο γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού (ναι, υπάρχει και τέτοιος στο μισθολόγιο του ΥΠΕΞ), κάποιος θα πρέπει να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής ομογένειας και τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής. Διαφορετικά, όχι μόνο δεν θα μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά θα χαθεί σταδιακά και ο δεσμός με την Ελλάδα και η ελληνική ταυτότητά τους.

***

Έβαλε τον κατάλληλο άνθρωπο για τον έλεγχο των ΜΚΟ

Η υπόθεση των ΜΚΟ έχει πληγώσει το ΥΠΕΞ ηθικά και το έχει ζημιώσει οικονομικά, καθώς επί σειρά ετών δεν μπήκε ποτέ τάξη στη χρηματοδότηση -πολλές φορές με εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ευρώ- όχι μόνο διεθνών οργανισμών (όπως επέβαλαν και οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας) αλλά και «μαϊμού» ΜΚΟ, που φτιάχνονταν σε ένα βράδυ και διαλύονταν μόλις τέλειωνε η καταβολή των επιδοτήσεων.

• Ο Νίκος Κοτζιάς γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε σε αυτό το αμαρτωλό κομμάτι του ΥΠΕΞ από τη θητεία του επί υπουργίας του Γ. Παπανδρέου, που μέσω του Άλεξ Ρόντου διέθετε, ανεξέλεγκτα, χρήματα σε αμφιβόλου αξιοπιστίας ΜΚΟ. Έτσι ανέθεσε στον πιο καλό γνώστη και φανατικό διώκτη των σκανδάλων των ΜΚΟ, στον πρέσβη Νίκο Βαμβουνάκη, την εξέταση όλων των προγραμμάτων που έμεναν ανοικτά.

• Όμως είναι λάθος να χρησιμοποιείται η υπόθεση αυτή για να χτυπηθεί ένας αντίπαλος της ηγεσίας του ΥΠΕΞ, η κ. Μπακογιάννη, στην οποία πολλά μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς από τη θητεία της στο ΥΠΕΞ, με κορυφαία την υπόθεση της διαφυγής του Καραβέλα για την υπόθεση της Siemens αλλά και τον χειρισμό του Σκοπιανού.

• Όμως, ο τρόπος που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση των 2,5 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί σε ΜΚΟ και βρέθηκαν σε λογαριασμό στην Καραϊβική ήταν λάθος. Κατʼ αρχάς, δεν επρόκειτο για ΜΚΟ αλλά για διακυβερνητικό οργανισμό. Από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ συμπεραίνουμε ότι η κ. Μπακογιάννη είχε εμπλακεί σε μια συγκεκριμένη υπόθεση με 2,5 εκατ. ευρώ, που βρέθηκαν καταχωνιασμένα σε τράπεζα του εξωτερικού. Κανείς ποτέ δεν διευκρίνισε όμως εάν τα χρήματα υπήρχαν στο όνομα κάποιου εκ των στελεχών του ΥΠΕΞ, ούτε αν οι τόκοι κατέληγαν στην τσέπη κάποιων από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΞ.

• Πολύ απλά: Η Ελλάδα έδωσε τα 2,5 εκατ., όπως ήταν η υποχρέωσή της, τα χρήματα αυτά πήγαν σε έναν λογαριασμό, τοκιζόμενα μάλιστα με 5%, δεν διατέθηκαν τελικά για το πρόγραμμα και μετά δεν ασχολήθηκε κανένας μαζί τους. Μέχρι που έγινε ο έλεγχος, που σωστά διέταξε ο κ. Κοτζιάς, και τα χρήματα, αφού βρέθηκαν ανενεργά και μάλιστα τοκισμένα, επιστράφηκαν στο δημόσιο ταμείο…

• Ας ελπίσουμε ότι οι επόμενες αποκαλύψεις δεν θα υπηρετούν επικοινωνιακές ανάγκες και θα υπάρξει πλήρης αποκάλυψη των σκανδάλων που έχουν διαπραχθεί στην αμαρτωλή ΥΔΑΣ, χωρίς να μένουν ασαφείς υπαινιγμοί, που αποδυναμώνουν τελικά την προσπάθεια που γίνεται, εμπλέκοντάς τη στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

• Η γνωστή εμμονή του Ν. Κοτζιά για τη διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η γνώση του θέματος από τον Ν. Βαμβουνακη είναι εγγύηση ότι δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι.

• Το 2011 υπήρχε μια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ονόματι Βούλα Τεκτονίδου, ανεξαρτητοποιήθηκε -και μπράβο της- αφού αρνήθηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο, πέρασε στην Κοινωνική Συμφωνία, αλλά απέτυχε να εκλεγεί με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Η κ. Τεκτονίδου αξιοποιήθηκε και ανέλαβε καθήκοντα αναπληρώτριας γενικής γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, με έδρα, κοντά στην εκλογική βάση της και στο σπίτι της, τη Θεσσαλονίκη.

• Είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι όλα τα ΜΜΕ θυμούνται τη Θράκη μόνο όταν υπάρχουν κακές ειδήσεις. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις ότι ένα θετικό γεγονός την περασμένη εβδομάδα δεν προβλήθηκε παρά μόνο από την ΕΡΤ3.

• Στην Κομοτηνή έγιναν τα εγκαίνια του εντυπωσιακού τεμένους Ταμπακχανέ, που ανακαινίσθηκε πλήρως, από τον μουφτή Μέτσο Τζεμαλί και τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής Σελίμ Ίσά. Στα εγκαίνια το «παρών» έδωσε πλήθος μειονοτικών, αλλά οι απουσίες ήταν τρανταχτές και δεν ξέρουμε εάν αληθεύει η είδηση ότι η πολιτική διεύθυνση του ΥΠΕΞ όχι μόνο δεν εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής, αλλά την ίδια ώρα είχε οργανώσει άλλη εκδήλωση.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ