Γιατί έχουμε παραδώσει επί μία οκταετία τα εθνικά γεωχωρικά δεδομένα στους Γερμανούς;

Τα ψηφιακά δεδομένα, που συγκεντρώνει εδώ και χρόνια η ανώνυμη εταιρεία του Κτηματολογίου τόσο από τα προγράμματα κτηματογραφήσεων όσο και από αεροφωτογραφήσεις και την παραγωγή ορθοεικόνων, έχουν παραδοθεί εδώ και μία οκταετία στη -γερμανικών συμφερόντων- ΟΤΕ ΑΕ, μέσω μιας -αμφιβόλου νομιμότητας- σύμβασης.

Με βάση την επίμαχη σύμβαση του 2009, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2015, η εταιρεία του Κτηματολογίου όχι μόνο διαθέτει κατʼ αποκλειστικότητα στον ΟΤΕ το σύνολο των ψηφιακών απεικονίσεων και επεξεργασμένων πληροφοριών της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της Ελλάδας, αλλά της παρέδωσε και… δωρεάν (!) τα κτηματολογικά διαγράμματα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και όλων των πρωτευουσών των νομών της χώρας καθώς και τα δεδομένα για το σύνολο της ακτογραμμής της χώρας.

Μάλιστα στη σύμβαση αναφέρεται πως ο ΟΤΕ έχει δικαίωμα -όλα τα δεδομένα που προμηθεύεται από το Κτηματολόγιο- να τα διαθέτει σε όποιον θέλει και να τα χρησιμοποιεί όπως θέλει.

Μήπως πρέπει να ελέγξει κάποιος εισαγγελέας τόσο τη νομιμότητα όσο και τη σκοπιμότητα αυτής της «σκοτεινής» σύμβασης;

***

Εξαγορά στο 25% της αντικειμενικής αξίας

Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διαδικασία εξαγοράς ή και χρήσης εκχερσωμένων εκτάσεων, που θα αναστέλλουν την κύρωση του δασικού χάρτη μέχρι την ολοκλήρωση της έγκρισης από τα δασαρχεία. Επίσης προβλέπεται η μείωση του κόστους εξαγοράς ή και της χρήσης της έκτασης με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δόσεων (μέχρι 100) καθώς και η δυνατότητα ύπαρξης κατασκευών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα σε παραχωρηθείσες εκτάσεις. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου των δασικών χαρτών και η χορήγηση εργαλείων στους πολίτες για τη διαφύλαξη και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

***

Τάδε έφη… Στράτος Παραδιάς

«Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά συνολικά… 22 είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου μεταβίβασης ακινήτου για οποιαδήποτε αιτία στην Ελλάδα», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, διά του δραστήριου προέδρου της Στράτου Παραδιά. «Η τεράστια αυτή γραφειοκρατία», αναφέρει, «σημαίνει υψηλό κόστος σε χρήμα και χρόνο και δημιουργεί τεράστια εμπόδια στην ανάπτυξη της κτηματαγοράς. Η δε σύνταξη συμβολαίων έχει ήδη επιβαρυνθεί με πολυάριθμες βεβαιώσεις ΕΝΦΙΑ αλλά και τεχνικού χαρακτήρα βεβαιώσεις, δηλώσεις, υπαγωγές αυθαιρέτων, πιστοποιητικά και σχεδιαγράμματα, γεγονός που καθυστερεί και δυσχεραίνει αφόρητα τη διεκπεραίωση των συναλλαγών, σε μια αγορά της οποίας τα προβλήματα είναι γνωστά»…

***

Ακόμα μισό δισ. ευρώ από τους πολίτες για το Κτηματολόγιο

Συνάντηση είχαν την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής του Σωκράτης Φάμελλος με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο του έργου «Κτήμα 16», που έχει ως στόχο την ολοκλήρωση του Εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα. Όπως είπε, το έργο θα υλοποιηθεί με 32 συμβάσεις που θα ανατεθούν στο προσεχές διάστημα με συνολικό κόστος που εκτιμάται στα 525 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από την ΕΚΧΑ ΑΕ (100 εκατ. ευρώ), από ευρωπαϊκά ταμεία (85 εκατ. ευρώ) και -κυρίως- από τους πολίτες – διά των τελών κτηματογράφησης (340 εκατ. ευρώ).


Σχολιάστε εδώ