Ψάχνει για πλάτες στην Ευρώπη ο Σαμαράς
Αφενός διότι η θέση του στο Κέντρο «Βίλφριντ Μάρτενς» δεν δικαιολογεί το -ασυνήθιστο για πρώην- μπαράζ επαφών με ευρωπαίους πρωθυπουργούς και ηγέτες και αφετέρου διότι με την εκεί παρουσία του επισκίασε τον Κυρ. Μητσοτάκη, που ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έπρεπε δικαιωματικά να έχει τη μερίδα του λέοντος στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων.
Είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους στην περίπτωση που χρειαστεί να βάλουν πλάτη στο άμεσο μέλλον ούτως ώστε να πετύχει τους στόχους του. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι -στη Μάλτα- με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκ. Μέρκελ πρώτα συναντήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για θερμή συνάντηση με τον πρώτο και για… τυπική με τον δεύτερο. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η δυσφορία που εξέφραζαν στελέχη από το στενό περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ. Από την άλλη, η προβολή που είχαν (πληροφορίες για συναντήσεις, φωτογραφίες κ.ά.) οι δραστηριότητες του κ. Σαμαρά δεν αφήνει περιθώρια ότι για τον ίδιο δεν ήταν ένα διήμερο δημοσίων σχέσεων αλλά ένα άκρως σημαντικό γεγονός. Με… συνέπεια από πολλές πλευρές να τίθενται ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και τα σχέδιά του.
Πληροφορίες από συνομιλητές του αναφέρουν ότι μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία κινείται με δύο στόχους όσον αφορά τις πολιτικές φιλοδοξίες του: Ο ένας αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και ο δεύτερος την Ευρώπη. Κατά καιρούς είχαν διακινηθεί φήμες και σενάρια που ήθελαν τον κ. Σαμαρά να διεκδικεί ευρωπαϊκό αξίωμα, πλην όμως μέχρι σήμερα παραμένει καπνός χωρίς φωτιά. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται η στήριξη από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, εποφθαλμιούσε τη θέση του Ντ. Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο πρόσφατα η θητεία του ανανεώθηκε. Μια πιθανή θέση θα μπορούσε να είναι αυτή του επικεφαλής της Κομισιόν, αφού η θητεία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πλησιάζει προς το τέλος της, ενώ βρίσκεται και σε κόντρα με το Βερολίνο και τον Β. Σόιμπλε. Οι σπουδές του κ. Σαμαρά είναι πάνω στις οικονομικές επιστήμες, άρα θα μπορούσε να τον διαδεχθεί. Ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η διεκδίκηση και η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού αξιώματος είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση, γιʼ αυτό και έχει και plan B, με δύο μάλιστα εκδοχές, που έχει να κάνει με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Με τις δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όχι και αυτοδυναμία, παραμένει ανοιχτό το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας ή ακόμη και οικουμενικής. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς θα είναι λογικά ένας από τους υποψήφιους, κάτι που, όπως λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί διακαή πόθο του. Ταυτόχρονα έχει το βλέμμα του στραμμένο και στις προεδρικές εκλογές του 2020, πλην όμως αυτές είναι πολύ μακριά ακόμη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι τότε το πολιτικό σκηνικό αλλά και τι συνθήκες θα επικρατούν στη χώρα.