ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εκκαθαριστών οι αποφάσεις της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ. Με πρόσχημα το να μη χαθεί χρόνος και χρήμα, τους παρέχει πλήρη κάλυψη προκειμένου να ρευστοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία των «κακών» τραπεζών στη βέλτιστη καθαρή παρούσα αξία, που είναι χαμηλότερη από τη μέχρι πρότινος ονομαστική.

• Από την τσέπη του θα τα βγάλει… άλλωστε; Για να δούμε αν ο υπουργός Οικονομικών θα κάνει αποδεκτή, ως έχει, την απόφαση της Επιτροπής Επιλογής για αύξηση της αμοιβής του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

• Το γεγονός ότι τα δικαιώματα ψήφου, που κατέχει η BlackRock στην Alpha Bank ξεπέρασαν το όριο του 5% δεν λέει κάτι από μόνο του. Αυτό που θα έκανε σοφότερους μετόχους, αρχές και επενδυτικό κοινό είναι το ποιοι και ποιες συναλλαγές ενδεχομένως να επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από τις αυξομειώσεις πέριξ αυτού του ορίου.

• Ελπίζουμε η εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος στον ασφαλιστικό κλάδο να μην οδηγήσει στον αφελληνισμό του, ούτε στη δημιουργία ολιγοπωλίων! Για να δούμε αν στους επικείμενους ελέγχους των λογιστικών καταστάσεων των εταιρειών του χώρου θα κρατήσει ίσες αποστάσεις απέναντι στις αμιγώς ιδιωτικές και τραπεζικές, εγχώριες και αλλοδαπές επιχειρήσεις ή θα φανεί αυστηρότερη με τις πρώτες, υποχρεώνοντας έτσι τις διοικήσεις τους είτε να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις είτε να πουλήσουν τα μαγαζιά τους;

• Πού χρόνος για να κάνει τη δουλειά της και να πράξει τα αυτονόητα; Τι περίμενε, άραγε, τόσο καιρό η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων προκειμένου να επιχειρήσει να αναζωογονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στις 17 από τις 20 θαλάσσιες περιοχές που προκηρύχθηκαν για έρευνα;

• Καλή η επικοινωνιακή προπαγάνδα, αλλά έχει και τα όριά της! Από τη στιγμή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ολοκληρώσει το σύνολο της υπόθεσης σχετικά με την ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο, γιατί έσπευσε να δημοσιοποιήσει τα περί προστίμων, το ύψος των οποίων φυλάει ως επτασφράγιστο μυστικό;

• Τι και αν, κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της Grivalia, είσαστε εκείνος που πείσατε τη Fairfax να επενδύσει στην Ελλάδα, εντούτοις το μεγαλύτερο project της επιλέξατε να το κάνετε στο νησί Pearl Island, βοηθώντας έτσι στην ανάταση της οικονομίας του Παναμά.

• Μιας και λεφτά υπάρχουν! Ολάκερη Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και θα πρέπει να προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο για να αξιολογήσει τα τρία υφιστάμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διοικητικές αλλαγές;

• Δεδομένου ότι είναι σύνθετοι οι επιμέρους όροι, οικονομικοί, νομικοί, τεχνικοί της διαγωνιστικής διαδικασίας, για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά, αναρωτιόμαστε αν οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στον χρηματοοικονομικό σύμβουλο Morgan Stanley από τις υποψήφιες εταιρίες Φιλιππίνων, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Γερμανίας – Γαλλίας – Ελλάδος ήταν μόνο στην αγγλική γλώσσα και θα χρειαστεί μετάφραση στην ελληνική (από πιστοποιημένο φορέα, υποθέτουμε).

• Τυχαίο που η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επέλεξε ως υπεργολάβο για την μηχανική ανακύκλωση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, την γερμανική Standler; Δεν νομίζουμε καθώς οι συνεργασίες με επιχειρήσεις από την εν λόγο χώρα, «ξεκλειδώνουν» ευκολότερα τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και επισπεύδουν τις ντόπιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

• Λες και θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά, δίχως να κινδυνεύσει να πληρώσει πρόστιμο η εταιρεία και να διωχθούν ποινικά οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι! Το θέμα, κύριε υπουργέ Περιβάλλοντος, δεν είναι αν η ΑΓΕΤ Ηρακλής δεσμεύτηκε για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που θέτει η Πολιτεία αλλά γιατί είχε σταματήσει τη λειτουργία του συστήματος online καταγραφής των σημαντικότερων αερίων εκπομπών.

• Θυσία των εργαζομένων στον βωμό της… «εξυγίανσης»… κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της Τράπεζας Αττικής; Μέχρι και την ΟΤΟΕ καταφέρατε και ξυπνήσατε, κύριε Πανταλάκη, που κατέθεσε αίτημα τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Συλλόγου των Εργαζομένων, της διοίκησης της τράπεζας και της υπουργού Εργασίας. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν οι σκοπιμότητες, καθώς τότε θα καταλάβουμε αν πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι ή μια ουσιαστική παρέμβαση που βάζει φρένο στις άγριες διαθέσεις των κάθε λογής τεχνοκρατών, που με όχημα τις αναδιαρθρώσεις σφαγιάζουν εργασιακά κεκτημένα χρόνων.

• Και να φανταστείτε ότι εκκρεμούν η υπογραφή της σύμβασης, η έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και η επικύρωσή της από τη Βουλή! Ο λόγος για τη Μαρίνα Πύλου, που το νέο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας παραχώρησης προβλέπει πως το virtual data θα κλείσει τον Ιούλιο.

• Κάτι μας λέει πως οι πωλήσεις μετοχών από φυσικά πρόσωπα, με ταυτόχρονη αγορά τους από εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, που ελέγχονται όμως από τα πρώτα, αναμένεται να αποτελέσει σύνηθες φαινόμενο. Πρόσφατο παράδειγμα τα 200.000 χαρτιά της Unibios που μεταβιβάστηκαν από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Μαυρίκιος στην εταιρεία του Μαυρίκιος και Συνεργάτες Συμβουλευτική.

• Τα φέσια της Μαρινόπουλος εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Παπουτσάνης, με την πρόβλεψη για μη είσπραξη μέρος του υπολοίπου να αγγίζει τα 150.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ