Το Μετρό στα Μανιάτικα

Παρόντες οι δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Ρέντη – Νίκαιας Γ. Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης, Αγ. Βαρβάρας Γ. Καπλάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη και άλλοι. Εκείνο που τονίστηκε ήταν πως το χρονοδιάγραμμα ακολουθείται κανονικά, τα προβλήματα ελαχιστοποιούνται και το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του 2021, δηλαδή 3,5 χρόνια μακριά από τις προβλέψεις.

Όλοι αναλώθηκαν σε παχιά λόγια και εν πολλοίς ανούσια, γιατί αν λες ότι προχωράει κανονικά ένα έργο που ήδη έχει καθυστερήσει 3,5 χρόνια, τότε κάπου έχεις χάσει την μπάλα… Ο μόνος που ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο για την ταλαιπωρία ήταν εκείνος που δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις και τις λάθος μελέτες, ο Γ. Μώραλης. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί ο κόσμος σε διαφορετική περίπτωση θα νόμιζε ότι είχαν έρθει στο Μετρό… εξωγήινοι! Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι βρέθηκαν κάποιοι να θριαμβολογήσουν για ένα έργο που ταλαιπωρεί ήδη τέσσερα χρόνια τους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης και θα τους ταλαιπωρεί άλλα 3,5 χρόνια τουλάχιστον… Πάντως το νέο στοιχείο είναι ότι το Μετρό θα… πιάσει κανονικά λιμάνι στο τέλος του 2021, δηλαδή τα προβλήματα στο θέμα της κατασκευής του σταθμού στον Πειραιά ξεπεράστηκαν. Προς το παρόν βέβαια…

***

• Το πάρκο Σχιστού, που είναι το μεγαλύτερο στη Νότια Αττική, έκτασης 500 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει την πλευρά του Σχιστού προς τον Πειραιά και το Νέο Ικόνιο, τη Χωράφα και τον καταυλισμό των προσφύγων, θα αξιοποιηθεί, θα γίνει προσπελάσιμο και θα παραδοθεί και πάλι στον κόσμο για την αναψυχή, τη βόλτα και τις αθλητικές του δραστηριότητες. Ήδη ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά διασφάλισε από την Περιφέρεια Αττικής πόρους για την επισκευή των εγκαταστάσεων, που έχουν ρημάξει, την ανακατασκευή των δασικών δρόμων, που είχαν γίνει… ρέματα από τις νεροποντές και τις κατολισθήσεις, την αναστήλωση των δένδρων, που είχαν εγκαταλειφτεί και είτε είχαν ξεραθεί από την έλλειψη νερού, αφού σωληνώσεις των ποτιστικών είχαν σπάσει, είτε είχαν αδυνατίσει από την έλλειψη φροντίδας, και την πραγματοποίηση πλήθους άλλων παρεμβάσεων, που θα κάνουν τον χώρο πνεύμονα ζωής και αναψυχής για τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής του Πειραιά. Να θυμίσουμε ότι ο χώρος ήταν παλιά η χωματερή του Πειραιά και το 1998, όταν σταμάτησε η λειτουργία της, είχε γίνει πάρκο και μάλιστα ήταν το πρώτο έργο αποκατάστασης χωματερής στην Ελλάδα, είχε, δε, στοιχίσει 5 δισ. δραχμές. Στη συνέχεια όμως ο χώρος εγκαταλείφτηκε, ρήμαξε, τα κτίρια ερειπώθηκαν και παρέμενε αναξιοποίητος μέχρι σήμερα.

• Κρίσιμα ερωτήματα για το κατάστημα Laluna, που μισθώνει το ΚΕΚ του Δήμου Κερατσινίου σε ιδιώτη, θέτει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αναγέννηση» Ζαχαρίας Ζούπης. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, «ο εκμισθωτής χρωστάει πάνω από 150.000 ευρώ, έχει κάνει πολλές ρυθμίσεις τις οποίες δεν έχει τηρήσει, αλλά τώρα, περιέργως, ο δήμαρχος Χ. Βρεττάκος ζήτησε από το ΔΣ του ΚΕΚ να του κάνει και νέα διευκόλυνση με 50.000 ευρώ προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε συναλλαγματικές». «Αυτή η τακτική όμως», σημειώνει ο Ζ. Ζούπης, «δεν αποδίδει, γιατί με τις ρυθμίσεις που δεν τηρήθηκαν το χρέος από την ανάληψη της σημερινής Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 250%»! «Ενώ λοιπόν το ΔΣ του ΚΕΚ έχει προσφύγει στα δικαστήρια και υπάρχει απόφαση για έξωσή του, έρχεται τώρα ο δήμαρχος και ζητάει να γίνει κι άλλη ρύθμιση. Γιατί, άραγε;», αναρωτιέται ο κ. Ζούπης.

• Επί 2,5 χρόνια τα μαγαζιά που ανήκουν στον Δήμο Περάματος και θεωρούνται φιλέτα παραμένουν ξενοίκιαστα με αποτέλεσμα να ρημάζουν αλλά και να χάνει ο δήμος χρήματα, σε μια εποχή που έχει απόλυτη ανάγκη και το τελευταίο ευρώ. Γιατί δεν τα βγάζει σε διαγωνισμό ο δήμαρχος για να εξοικονομήσει κάποια χρήματα; Το ερώτημα αυτό έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Παρασκευόπουλος, επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού, ο οποίος επισημαίνει πως αν είχαν αξιοποιηθεί τα καταστήματα αυτά σήμερα ο δήμος θα είχε πάνω από 100.000 ευρώ κέρδος. Ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος κατήγγειλε επίσης ότι το παζάρι του Σχιστού λειτουργεί εντελώς ανεξέλεγκτα. Όποιος θέλει, είτε έχει άδεια είτε όχι, πάει και πουλάει την πραμάτεια του, νοικιάζονται θέσεις από άτομα που δεν τις κατέχουν και γενικά γίνεται κάθε Κυριακή ένα όργιο διαφθοράς και φοροδιαφυγής, αφού δεν ασχολείται κανένας με το αντικείμενο.

• Το 2013 η Περιφέρεια Αττικής είχε εκχωρήσει 320.000 ευρώ στον Δήμο Περάματος για να υλοποιηθούν προγράμματα παροχής δεκατιανού στους μαθητές και βοήθειας στους άπορους δημότες. Τα χρήματα αυτά σήμερα δεν τα έχει εισπράξει ο δήμος γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε προϋπολογισμό! Τώρα που έχει όμως δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα αυτά, γιατί οι δράσεις αυτές (βοήθειας στους άπορους και διανομής 1.723 μερίδων φαγητού στους μαθητές των σχολείων του Περάματος) υλοποιούνται ήδη από άλλα προγράμματα, απευθείας από την Περιφέρεια. Για να μη χαθούν όμως αυτά τα λεφτά για το Πέραμα, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης δεσμεύθηκε ότι θα βάλει άλλες δράσεις σε νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και περιφέρειας. Έτσι θα λυθεί ακόμα ένα πρόβλημα του Περάματος που… έρχεται από το παρελθόν.


Σχολιάστε εδώ