Στα… τυφλά «λειτουργεί» ο ΕΦΚΑ

Λείπουν ακόμη και βασικά, απλά πράγματα, όπως εκτυπωτικό μελάνι!

• Δεν έχει ανοίξει –μέχρι σήμερα– η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα περνούσαν οι συμβάσεις αυτών που έχουν «μπλοκάκια».

• Δεν έχει ανοίξει ακόμη η ηλεκτρονική εφαρμογή για όσους έχουν ασφάλιση πάνω από 40 χρόνια και θα έχουν μειωμένες εισφορές κατά 50% (συσσωρεύονται οι αιτήσεις στα εντασσόμενα Ταμεία).

• Δεν υπάρχει ενημέρωση για το πρόγραμμα επανυπολογισμού των συντάξεων.

• Μόλις προχθές βγήκε η εγκύκλιος για την παράλληλη ασφάλιση, χωρίς να αναφέρει ευκρινώς τα ποσοστά των κρατήσεων –αναλυτικά– και της εργοδοσίας. Δηλαδή, έγινε στο πόδι και ενδεχομένως να βγει στην πορεία κάποια συ­μπληρωματική.

• Δεν έχουν «τρέξει» ακόμη οι εκκαθαρίσεις και οι πληρωμές των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ (ληξιπρόθεσμα) για μέχρι το 2012 –δηλαδή, πριν από την ενοποίηση του ΕΟΠΥΥ–, που τις επεξεργάζονταν τα πρώην Ταμεία Υγείας, και σημειωτέον η προθεσμία λήγει στις 30/6/2017 (ενδεχομένως να μην υπάρχουν και χρήματα λόγω των χαμηλών προσδοκιών εισπραξιμότητας, τουλάχιστον για την ώρα).

• Τρεις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του και δέκα μήνες μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, ο νέος ΕΦΚΑ δεν διαθέτει οριστικό οργανόγραμμα, κανονισμό παροχών και εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων στο ΔΣ. Οι καταγγελίες για αδιαφάνεια στις αναθέσεις για την οργάνωση και την προβολή του νέου φορέα, για το κόστος και το είδος της παρεχόμενης «τεχνικής βοήθειας» και για λάθη στο μητρώο των ασφαλισμένων λόγω προβλημάτων στη μετάπτωση των στοιχείων στο ενιαίο Μητρώο ΕΦΚΑ είναι πάρα πολλές και σημαντικές.

Επίσης, παρά τις εξαγγελίες και τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η έκδοση του συνόλου των εφαρμοστικών και κανονιστικών πράξεων του νόμου (ΠΔ, ΚΥΑ, ΥΑ, εγκύκλιοι), ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εγκύκλιοι χρησιμοποιούνται για λάθρα νομοθέτηση ή συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα του συστήματος, με αποτέλεσμα α­ντί να εξειδικεύουν να πρέπει να εξειδικευτούν οι ίδιες. Αυτό έχει αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση μεταξύ των ασφαλισμένων, αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας, ένταση και αναστάτωση στη λειτουργία της αγοράς εν γένει, γεγονός που θα οδηγήσει τον φορέα με μαθηματική ακρίβεια σε νέα οικονομικά προβλήματα.

***

Έβαλαν «χαράτσι» οι τράπεζες!

Δεν πρόλαβε να λειτουργήσει η ενοποίηση του ΕΦΚΑ και οι τράπεζες στη συντριπτική τους πλειονότητα, ενδεχομένως κατόπιν συνεννόησης με τους αρμοδίους –είτε του ΕΦΚΑ είτε του υπουργείου–, έτρεξαν να χρεώσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία πολλών Ταμείων, προμήθεια σε κάθε πληρωμή ειδοποιητηρίου.

***

Παράταση της προθεσμίας καταβολής εισφορών

Για τις εισφορές του 2016 που θα κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ (πριν από τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ) στα ταμεία τους (ΤΑΝ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ), ενδεχομένως λόγω των γνωστών προβλημάτων της ενοποίησης ή οικονομικών δυσκολιών των συγκεκριμένων κλάδων, αφού θα πλήρωναν την ίδια περίοδο εισφορές ΕΤΑΑ 2016 και ΕΦΚΑ Ιανουαρίου 2017, δόθηκε 2η παράταση εξόφλησης -εισφορών 2016- μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017.

***

Απίστευτο κι όμως αληθινό

Κατά τη μεταφορά των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων στον ΕΦΚΑ χάθηκαν κάποιες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ (ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ), όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Συνταξιούχων, πρόεδρος του οποίου είναι ο Βαγγέλης Διαμάντης.

Και αυτό έχει αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, πολλοί ασφαλισμένοι που καταφεύγουν σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα ή ιατρεία να ανακαλύπτουν ότι είναι… ανασφάλιστοι! Με συνέπεια να μην καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.


Σχολιάστε εδώ