Πώς δεν επετεύχθη η συναίνεση για τη διευθέτηση των δανείων σε ελβετικό φράγκο
Οι πραγματικοί οφειλέτες είναι περισσότεροι από 150.000 συμπολίτες μας, καθώς ζητούσαν και τη συνυπογραφή εγγυητών. Οι τράπεζες εξακολουθούν να κερδίζουν από την εξυπηρέτηση των δανείων, μετατρέποντας τα ευρώ σε ελβετικά φράγκα με απλή λογιστική εγγραφή, χωρίς να απαιτείται από αυτές η διατήρηση ισόποσου συναλλάγματος. Η σχέση ισοτιμίας ήταν τότε κατά μέσο όρο 1,6 CHF/EUR και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε 1,07. Η μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου είχε ως αποτέλεσμα ο συναλλαγματικός κίνδυνος να μετακυλίεται στους δανειολήπτες και τους εγγυητές. Σήμερα, δάνειο αξίας 100.000 ευρώ κατά την εκταμίευση, παρά την καταβολή τοκοχρεολυτικών δόσεων για πολλά χρόνια, έχει άληκτο κεφάλαιο υψηλότερο από το αρχικό. Εξαιτίας της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου και της αντίστοιχης υποτίμησης του ευρώ, οι δανειολήπτες με συμβάσεις πίστωσης σε CHF έχουν περιέλθει σε απόγνωση, δεδομένων και των άκρως δυσμενών οικονομικών συνθηκών της χώρας.
Οκτώ έως και δέκα χρόνια μετά τη συνομολόγηση των δανείων, οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, παρότι προσπαθούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, έχουν επιβαρυνθεί δυσβάσταχτα, χωρίς προοπτική εξόφλησης. Όταν η κυβέρνηση πρότεινε στη Βουλή να ψηφιστεί διάταξη με την οποία να αναγνωρίζεται το δικαίωμα στις τράπεζες να συμψηφίζουν τον φόρο εισοδήματος των επομένων 20 ετών με τα ποσά των διαγραφών, αναδιαρθρώσεων και ρυθμίσεων δανείων των οφειλετών τους, αμέσως ανέλαβα την πρωτοβουλία να καταθέσω τροπολογία. Ζήτησα, λοιπόν, να διευθετηθεί το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, προτείνοντας αυτά να επανυπολογιστούν με την ισοτιμία που ίσχυε την ημερομηνία εκταμίευσης και όχι τη σημερινή, που είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένη, και τα ποσά της διαφοράς που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό να αχθούν στον λογαριασμό του φόρου εισοδήματος που θα συμψηφισθεί.
Την τροπολογία ανέπτυξα με ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017. Λόγω του ενδιαφέροντός της, αφιερώθηκε πολύς χρόνος κατά τη συζήτηση. Βουλευτές της συγκυβέρνησης και βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης την υποστήριξαν θερμά. Η παριστάμενη υφυπουργός Οικονομικών αμέσως δήλωσε ότι το ζήτημα απασχολεί πραγματικά την κυβέρνηση και θα επιχειρήσουν να το διευθετήσουν.
Κραυγαλέα εξαίρεση αποτέλεσε η στάση της ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της, ομιλών σαν να έχει αναλάβει το κόμμα του την κυβέρνηση, για να υποστηρίξει την τροπολογία αξίωσε να έχω συνεννοηθεί προηγούμενα μαζί τους, λησμονώντας ότι την είχα κοινοποιήσει έγκαιρα σε όλους τους βουλευτές και είχε λάβει ευρεία δημοσιότητα. Στη συνέχεια, άλλος βουλευτής της ΝΔ εξέπληξε τους πάντες υποστηρίζοντας θέση που ευνοεί τις τράπεζες και συγκεκριμένα ότι τάχα το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει και εκείνους που έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο. Έτσι, με την απόλυτη άρνηση της ΝΔ, δυσχεραίνεται η δημιουργία ευρύτερης συναίνεσης για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος και οι δανειολήπτες κρατούνται σε ομηρία. Προσωπικά, δεν θα εγκαταλείψω την προσπάθεια γιατί αντιλαμβάνομαι ότι οι συνέπειες είναι δυσβάσταχτες για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.