Ποιοι και γιατί κρατούν κλειδωμένα τα ελληνικά γεωχωρικά δεδομένα;
Αναφέραμε, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει την αξιοποίησή τους και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά. Έτσι, κάθε χώρα διαθέτει έναν χαρτογραφικό φορέα που είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό, την παραγωγή και τη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων της.
Στη χώρα μας, από το 1986, αρμόδιος φορέας ήταν ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ενώ το 2013 καταργήθηκε και οι αρμοδιότητές του μεταφέρθηκαν στο Κτηματολόγιο.
Τρία έτη νωρίτερα, το 2010, ο ρόλος και ο σκοπός του ΟΚΧΕ ενισχύθηκε και εκσυγχρονίστηκε (με τον νόμο 3882/2010), ενώ, επιπλέον, του ανατέθηκε η ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ).
Ο τότε πρόεδρός του (και σημερινός σύμβουλος του υπουργού Υποδομών) Γιώργος Μουτεβελής συντόνισε και υποστήριξε το δίκτυο των ΚΟΣΕ (Κομβικών Σημείων Επαφής), δηλαδή πάνω από 2.500 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τα οποία λειτουργούσαν συντονισμένα, οργανώνοντας την παραγωγή και διάθεση των γεωχωρικών τους δεδομένων.
Όλα αυτά όμως, μετά την κατάργηση του ΟΚΧΕ (επί υπουργίας Μανιάτη) και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Κτηματολόγιο, έμειναν στο κενό.
***
Ενστάσεις για τις ενστάσεις
Επείγουσα επιστολή στο Κτηματολόγιο απέστειλε ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων, λόγω της επιλογής του χώρου για την εκδίκαση των ενστάσεων που υπεβλήθησαν στο Κτηματολόγιο. Και τούτο διότι χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι υπέβαλαν ενστάσεις, ενημερώθηκαν ότι η εκδίκασή τους θα πραγματοποιηθεί στα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στην Αθήνα. Η επιλογή αυτή, ισχυρίζεται ο δήμαρχος, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους συμπολίτες μας, αφού υποχρεώνονται να μετακινηθούν από το Κορωπί στην Αθήνα με κόστος τόσο σε χρήματα όσο και σε χαμένες εργατοώρες. Προτείνει, τέλος, η εκδίκαση των ενστάσεων να πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο.
***
Σε εννέα μήνες… γεννιέται
Κάθε εβδομάδα συνεδριάζει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα που θα συγχωνεύσει όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας με το Κτηματολόγιο. Ο χρονικός ορίζοντας ψήφισης του νόμου είναι μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ η τελευταία μέρα του 2017 θα είναι και η τελευταία ημέρα λειτουργίας της ανώνυμης εταιρείας του Κτηματολογίου, η οποία, όπως και η διοίκησή της, μετρά εννέα μήνες ζωής. Η διοίκηση του νέου φορέα θα επιλεγεί μέσα από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, το πρώτο δίμηνο του 2018, ενώ θα ακολουθήσει η αξιοκρατική πλήρωση των θέσεων ευθύνης από το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων.
***
Σιγή ιχθύος για την «κλωνοποίηση» του μισθού
Αναφερθήκαμε την περασμένη εβδομάδα στην καταγγελία ότι η διευθύνουσα σύμβουλος Χριστίνα Κλωνάρη, επί 35 μήνες, λάμβανε -παρανόμως- διπλό μισθό (δηλαδή 1.800 ευρώ μηνιαίως, βαπτιζόμενα ως… επίδομα, συνολικά σχεδόν 60.000 ευρώ). Απάντηση δεν λάβαμε ακόμα. Όπως δεν είχαμε λάβει και από τον πρόεδρο Β. Νάκο, μέχρι που ένα έτος μετά αναγκάστηκε να επιστρέψει τον έναν από τους δύο μισθούς που λάμβανε. Ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται ότι τους πληρώνει ο ελληνικός λαός και ότι με την ένοχη σιωπή τους εκθέτουν τόσο τον εποπτεύοντα υπουργό όσο και την κυβέρνηση. Τα ΜΜΕ μπορείτε να τα σνομπάρετε ελεύθερα. Αν ρωτήσει όμως κάποιος βουλευτής…