Ετοιμάζουν ημίμετρα…

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, αποφασίζεται από την ποδοσφαιρική περίοδο 2018-2019 το πρωτάθλημα της Σούπερλιγκ να διεξάγεται με συμμετοχή 14 ομάδων, ενώ το κλαμπ που θα τερματίσει πρώτο στη βαθμολογία (δηλαδή ο Ολυμπιακός…) θα υποστεί τη βάσανο των πλέι οφ. Στην ουσία θα κληθεί ο πρώτος να υπερασπίσει ό,τι κέρδισε μέσα σε μια περίοδο. Αυτό είναι καλό κατά το ήμισυ, αν και -λέμε τώρα- ποτέ η Ξάνθη, ο ΠΑΣ Γιάννενα ή ο Απόλλωνας Σμύρνης δεν θα μπορέσουν (αν βρεθούν σε θέση με πλεονέκτημα) να διεκδικήσουν και να πάρουν τον τίτλο από τα γνωστά βαθμοθηρικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από την άλλη, είναι θετικό ότι μειώνονται οι ομάδες που θα μετέχουν στο «μεγάλο» πρωτάθλημα, διότι αυτό αναμένεται να κάνει το τουρνουά πιο «σφιχτό» και να ξαναφέρει τον κόσμο στις εξέδρες. Η συνταγή με κάποια κλαμπ της περιφέρειας που δεν τραβάνε πλέον το κοινό της περιοχής τους (έχω κατά νου τον Πλατανιά Χανίων, τον Αστέρα Τρίπολης, τη Βέροια και την Κασσιόπη, που δίνουν εδώ και μήνες αγώνες στα γήπεδά τους μεταξύ συγγενών και φίλων) απέτυχε από οικονομική άποψη. Η άποψη του Αλέξη Κούγια ότι «πρέπει να εξαφανιστούν από τη Σούπερλιγκ ομάδες χωρίς ʽʽφανέλαʼʼ και παρελθόν» είναι σωστή, αν και το να αγωνίζονται στη Βʼ Εθνική δεν είναι -διάβολε- εξαφάνιση. Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί ότι ο ιστορικός Απόλλωνας θα γεμίσει το στάδιο της Ριζούπολης ή η επίσης ιστορική Λάρισα θα μπορέσει να μαγνητίσει το κοινό της περιοχής, όπως στις περιόδους των Γκαντώνια – Γκμοχ – Καραπιάλη, που γοήτευσαν τους αντικειμενικούς παρατηρητές;

Η κατάσταση είναι σαφώς μπερδεμένη, οπότε οι νέοι κανονισμοί που μαγειρεύτηκαν και θα δρομολογηθούν έπειτα από 15 μήνες δεν μπορεί να προβλεφθεί πού θα οδηγήσουν. Το σοβαρότερο σοκ, που ίσως θα έδινε νέα προοπτική στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα ήταν ίσως η αποδέσμευση των παραγόντων από το στοιχείο της πλήρους επαγγελματοποίησης που ισχύει σήμερα. Θέλω να πω: Ό,τι κι αν κάνει ο Πανιώνιος (για παράδειγμα), έτσι και συνεχίσει να πουλάει καλούς παίκτες για να ζήσει, θα παραμένει παρίας και φτωχός συγγενής. Το ίδιο ισχύει και για τον πλούσιο και αυτάρκη Ολυμπιακό, η διοίκηση του οποίου είναι μόνιμα ανοιχτή σε προτάσεις από το εξωτερικό. Ήδη τα φιλικά Μέσα Ενημέρωσης στρώνουν χαλί για πιθανή αναχώρηση του ταλαντούχου Κώστα Φορτούνη με προορισμό την Μπεσίκτας!

Αμέ!

[email protected]


Σχολιάστε εδώ