Ενόχλησε η Ράικου με την έρευνά της στην Attica Bank
Η αιφνίδια παραίτηση της κ. Ράικου, δύο μήνες προτού ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία της, και η αναμενόμενη αντικατάστασή της, καθώς είχε ήδη σταλεί στον Άρειο Πάγο το σχετικό ερώτημα, ανέδειξε ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ των ομάδων που αντιπαλεύονται στον χώρο της Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια.
Την ώρα που οι δικογραφίες έφταναν στη Βουλή και αφορούσαν τον Γιάννο Παπαντωνίου και τα εξοπλιστικά της περιόδου που ήταν υπουργός Άμυνας, η ανακρίτρια Ηλ. Ζαμανίκα υπέβαλε αναφορά κατά της κ. Ράικου καταγγέλλοντας ότι παρέλειψε να της παραδώσει φάκελο με κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση του πρώην υπουργού.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς υποστηρίζει ότι δόθηκαν όλα τα στοιχεία, ενώ τονίζει πως όσα δεν παραδόθηκαν είτε θεωρήθηκαν ήσσονος σημασίας είτε παρέπεσαν, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια έχει υπογράψει ότι έχει παραλάβει τους σχετικούς επίμαχους φακέλους.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ερευνώνται από την τακτική δικαιοσύνη για τον Γ. Παπαντωνίου αφορούν αδικήματα δωροληψίας και δεν συνδέονται με το αδίκημα της απιστίας, το οποίο και έχει παραγραφεί.
Όπως επισημάνθηκε και στη Βουλή από πολλούς ομιλητές, με πρώτο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα, αλλά και από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, το κύριο αδίκημα, το αδίκημα της απιστίας, για το οποίο αποφασίστηκε η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, έχει προ πολλού παραγραφεί καθώς έχουν παρέλθει όχι μόνο οι σύνοδοι αλλά και περίοδοι κοινοβουλευτικής λειτουργίας από τη χρονική στιγμή που φέρεται να διαπράχθηκαν τα αδικήματα.
Ο κ. Αθανασίου κατήγγειλε δε ότι η όλη διαδικασία γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος είναι επικουρικό και για να στοιχειοθετηθεί πρέπει να υπάρχει εν ενεργεία αδίκημα και να ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού. Συνεπώς, εφόσον έχει παραγραφεί το βασικό αδίκημα, της απιστίας, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας παραγράφονται και τα συναφή αδικήματα.
Με δεδομένη αυτήν την προσέγγιση, το μόνο αδίκημα που εναπομένει για ερευνηθεί από την τακτική δικαιοσύνη είναι το αδίκημα της δωροληψίας, για το οποίο, στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένονται κι άλλα στοιχεία μέσω δικαστικής συνδρομής.
Και ενώ το αντικείμενο των αρχικών αποκαλύψεων αφορούσε την υπόθεση Παπαντωνίου – εξοπλιστικά, η κ. Ράικου με την επιστολή παραίτησής της έβαλε στο κάδρο την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει συλλέξει στοιχεία που πιθανώς να οδηγήσουν αξιωματούχους ακόμη και στη φυλακή.
Η κ. Ράικου υποστήριξε ότι δεν έτυχε στήριξης από θεσμικούς φορείς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με τη Novartis φέρεται να υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Εισαγγελίας Διαφθοράς και του υπουργείου Δικαιοσύνης -με την ηγεσία του οποίου η κ. Ράικου έχει συζητήσει το θέμα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός κ. Κοντονής- για το βάθος χρόνου στο οποίο πρέπει να επεκταθεί η έρευνα.
Αλλά το μεγάλο αγκάθι, στο παρασκήνιο, εστιάζεται στην υπόθεση της Attica Bank, την έρευνα της οποίας άνοιξε η κ. Ράικου ζητώντας ήδη στοιχεία για δάνεια τα οποία δόθηκαν από την τράπεζα με ευνοϊκούς όρους.
Πρόκειται για την έρευνα που έχει ως αφετηρία τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδας και αφορά συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση ημετέρων για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που εμφανίζονται να ευνοήθηκαν είναι και η κατασκευαστική εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα.
Η μηνυτήρια αναφορά της τράπεζας υποβλήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου και εκτιμάται ότι η ταχύτητα με την οποία η κ. Ράικου προχωρούσε τις έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν έβρισκε σύμφωνους τους θεσμικούς φορείς, όπως τους αποκαλεί.
Η αντικατάστασή της είναι πλέον το ζητούμενο στα ανώτατα κλιμάκια του Αρείου Πάγου. Στο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο οι απόψεις φαίνεται πως διίστανται, καθώς υποστηρίζεται ότι η ομάδα της προέδρου θα επιλέξει με μεγάλη σπουδή τον διάδοχο της κ. Ράικου, ενώ η αντίπαλη ομάδα θα προβάλει αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, όπως η αρχαιότητα και η εμπειρία, προκειμένου να επιλεγεί ο νέος επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.