Εμπλοκή στη συμφωνία λόγω εκλογών!
Η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών δεν έχει να κάνει με το ύψος των περικοπών στις συντάξεις αλλά με τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου. Οι δανειστές επιμένουν να τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2019, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη και ζητάει να ισχύσει από τις αρχές του 2020. Το όλο ζήτημα έχει αμιγώς πολιτικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας δεν θέλει επʼ ουδενί οι μειώσεις στις συντάξεις να ξεκινήσουν πριν τη λήξη τη θητείας της κυβέρνησής του.
Κι αυτό διότι γνωρίζει πολύ καλά πως στις εκλογές που θα ακολουθήσουν το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σχεδόν 1.000.000 συνταξιούχοι θα φτάσουν στις κάλπες εξοργισμένοι λόγω μιας ακόμη περικοπής στις συντάξεις τους.
Για τον λόγο αυτό έχει στυλώσει τα πόδια του επί τω σκοπώ να πείσει τους δανειστές ώστε το μέτρο να ισχύσει από τις αρχές του 2020.
Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στα πλάνα του είναι οι τριπλές εκλογές -εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές- τον Μάιο του 2019, με την ελπίδα ότι η οργή των πολιτών θα εκτονωθεί σε διαφορετικές κάλπες, ούτως ώστε να περιοριστούν οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος φέρεται να συμφώνησε οι περικοπές των συντάξεων να ξεκινήσουν το 2019. Γεγονός που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, ο οποίος, σημειωτέον, τον υποχρέωσε να στείλει επιστολή προς τους εκπροσώπους των «θεσμών» με την… αναθεωρημένη θέση της κυβέρνησης. Αμφότερες οι πλευρές έσπευσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, να διαψεύσουν τις σχετικές πληροφορίες προκειμένου να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις. Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι τεταμένη με μεγάλο αριθμό βουλευτών να ζητάει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να γίνει εκτενής συζήτησης για το περιεχόμενο της συμφωνίας και το πακέτο των μέτρων. Χθες, δε, επρόκειτο να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο ζήτημα των συντάξεων ενόχλησε την πλευρά των δανειστών, που επανέφεραν στο τραπέζι τις απαιτήσεις τους σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμα της ανταπεργίας (lockout) εκ μέρους των εργοδοτών.
Αν και από την κυβέρνηση επιμένουν στην εκδοχή της αίσιας έκβασης των διαπραγματεύσεων ακόμη και εντός των προσεχών ημερών, εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα που μεταδίδεται από την άλλη πλευρά. Έτσι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιτευχθεί η τελική συμφωνία. Παράγοντες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις σημειώνουν ότι θα είναι μεγίστη έκπληξη αν στη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Απριλίου υπάρξει απτό αποτέλεσμα που θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Άλλωστε με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι αν εκλείψουν οι εκκρεμότητες μπορεί να προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση στα τέλη Απριλίου.
Αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στις 7 Απριλίου οι διαπραγματεύσεις θα παγώσουν καθώς ακολουθούν οι εορτές του Πάσχα. Το ενδιαφέρον της Αθήνας εστιάζεται στο τριήμερο 21-23 Απριλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η συνεδρίαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στη διάρκειά της αναμένεται να αποφασισθεί αν το Ταμείο θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποια ακριβώς μορφή. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η υπόθεση να έχει κλείσει με οριστικό τρόπο το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς οποιαδήποτε παράταση, πέραν του ότι ενισχύει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, εγκυμονεί και απρόβλεπτους κινδύνους για την ελληνική οικονομία αλλά και γενικότερα για τη χώρα. Θέλει δε η όποια συμφωνία να συνοδευτεί με ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ούτως ώστε αυτό να λειτουργήσει ως αντίβαρο στο πακέτο των επώδυνων μέτρων που θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή.
***
Το παιχνίδι του Σόιμπλε παίζει ο Τόμσεν, που έχει ανοιχτή γραμμή με διευθυντικό στέλεχος καθημερινής εφημερίδας
Μεθοδευμένα και συστηματικά ο Π. Τόμσεν προσπαθεί να καθυστερήσει όσο περισσότερο μπορεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και να αναγκάσει την κυβέρνηση σε ακόμη πιο οδυνηρές υποχωρήσεις. Έχει δε, όπως λένε οι πληροφορίες, μεγάλη συμμετοχή και στην εμπλοκή που σημειώθηκε τα προηγούμενα 24ωρα, όσον αφορά τις απαιτήσεις που προβάλλει το Ταμείο στα εργασιακά. Κάτι που επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές και όχι μόνον από την Αθήνα. Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Β. Σόιμπλε, τον οποίο διευκολύνει τα μέγιστα η καθυστέρηση, εν όψει μάλιστα των γερμανικών εκλογών. Η θέση του Π. Τόμσεν στα ηγετικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει ισχυροποιηθεί, σε αντίθεση με την Κρ. Λαγκάρντ, που μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο αλλά και τις δικαστικές περιπέτειες έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό κι η επιρροή της έχει περιοριστεί σημαντικά. Το παιχνίδι του κ. Τόμσεν δεν περιορίζεται μόνο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, εκτείνεται και στο παρασκήνιο, με τον ίδιο πάντα στόχο, τη δημιουργία προσκομμάτων προκειμένου να καθυστερήσει η επίτευξη συμφωνίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι καθημερινή εφημερίδα έχει αναλυτική πληροφόρηση όχι μόνο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αλλά και όσον αφορά τις κινήσεις και τις επιδιώξεις του ΔΝΤ. Το αποδίδουν στο ότι διευθυντικό στέλεχος της εφημερίδας είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Π. Τόμσεν. Σε μια από τις ανακοινώσεις του στη διάρκεια της εβδομάδας το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε προειδοποιητικό σήμα προς τον εν λόγω δημοσιογράφο ότι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα τον διαψεύσουν με ξεκάθαρο τρόπο.