ΕΚΑΣ: Η μεγάλη σφαγή των χαμηλοσυνταξιούχων

Οι δανειστές και οι μνημονιακές κυβερνήσεις, που εξαπάτησαν με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» τους πολίτες, οδηγούν τους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης σε απόγνωση. Είναι δε τρομερό την υπογραφή μιας τέτοιας πράξης να τη βάζει μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, που είχε ακραία αντιμνημονιακή ρητορική όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά, απʼ ό,τι φαίνεται έως σήμερα, απέκτησε μνήμη χρυσόψαρου και έκανε τον λαό να χάσει τις ελπίδες του.

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), η χορήγηση του οποίου ξεκίνησε το 2002, από το 2016 άρχισε να καταργείται σταδιακά και κατά την πρώτη εφαρμογή ένα ποσοστό 20% από τους χιλιάδες δικαιούχους το έχασε άμεσα.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι κάθε χρόνο, μέσω της αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων, θα βγαίνει εκτός του συστήματος χορήγησης ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων, μέχρι την οριστική κατάργησή του στο τέλος του 2019.

1) Σε ποιους καταβάλλεται

Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται ακόμη μόνο και εφόσον, επιπρόσθετα, πληρούνται οι ηλικιακές και λοιπές προϋποθέσεις, καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια, σε όσους:

α) Λαμβάνουν ήδη κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4387/2016 σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης, εκτός ΟΓΑ και Τράπεζας της Ελλάδος.

β) Δικαιούνται σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) από τους οργανισμούς κύριας ασφάλισης, η καταβολή της οποίας –σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης– αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, δηλαδή μέχρι και 12/5/2016.

Επομένως, όσοι καταστούν συνταξιούχοι των ανωτέρω φορέων κύριας ασφάλισης από τις 13/5/2016 και εφεξής δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ, ανεξαρτήτως αν πληρούν ή όχι τα καθοριζόμενα κριτήρια.

2) Ποιος φορέας το καταβάλλει

Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που άρχισε τη λειτουργία του την 1η/1/2017, ημερομηνία από την οποία εντάσσονται στον φορέα αυτόν αυτοδίκαια οι υφιστάμενοι φορείς κύριας ασφάλισης, πλην της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τον ν. 4387/2016. Συνεπώς, για το τρέχον έτος το επίδομα θα καταβληθεί στους δικαιούχους από τους φορείς κύριας ασφάλισης που το κατέβαλλαν ως αυτοτελείς φορείς.

3) Ποιοι δεν το δικαιούνται από αυτούς που διαμένουν εκτός Ελλάδος

Το ΕΚΑΣ δεν καταβάλλεται σε αυτούς που το δικαιούνται αλλά διαμένουν μόνιμα σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και Ελβετίας.

4) Δικαιούχοι χορήγησης ΕΚΑΣ για το έτος 2017

Από 1/1/2017 έως 31/12/2017 το ΕΚΑΣ καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός των συνταξιούχων του ΟΓΑ, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, των οποίων η συνταξιοδότηση αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, ως εξής:

Α. Προϋποθέσεις χορήγησης ΕΚΑΣ:

1. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2017, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

2. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

3. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

4. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.

5. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τον μήνα έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.

6. Τα παραπάνω ποσά, των περιπτώσεων 2, 3 και 4, αφορούν εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2015 και δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016.

Β. Ύψος επιδόματος ΕΚΑΣ

α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216,00 ευρώ καταβάλλεται επίδομα (ΕΚΑΣ) ποσού 115 ευρώ μηνιαίως.

β) Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι 7.972,00 ευρώ καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (ΕΚΑΣ), σύμφωνα με τα παρακάτω:

• Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι 7.518,00 ευρώ ποσό 86,25 ευρώ,

• Από 7.518,01 ευρώ και μέχρι 7.720,00 ευρώ ποσό 57,50 ευρώ,

• Από 7.720,01 ευρώ και μέχρι 7.972,00 ευρώ ποσό 28,75 ευρώ.

Τα ανωτέρω ποσά επιδόματος χορηγούνται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Γ. Μειωμένο χορηγούμενο ΕΚΑΣ (ειδικές περιπτώσεις)

Αντίθετα, το ΕΚΑΣ ισούται με τα 2/3 των αναφερόμενων στον ανωτέρω πίνακα ποσών για τους συνταξιούχους:

1. Λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη (δηλαδή, είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του αντίστοιχου πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο εκείνου που κατά περίπτωση και ασφαλιστικό φορέα προβλέπεται για χορήγηση πλήρους σύνταξης).

2. Δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Ειδικά για τα πρόσωπα της ανωτέρω περίπτωσης (2), η τυχόν μη καταβληθείσα πριν από την έναρξη ισχύος της κοινοποιούμενης διάταξης διαφορά του 1/3 του ποσού ΕΚΑΣ δεν χορηγείται.

Δ. Πρόβλεψη για ειδικές περιπτώσεις (αναπηρίας, δικαιούχων – κληρονόμων, μη άσκησης δικαιώματος)

α. Στις περιπτώσεις των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας οποιαδήποτε μεταβολή του ποσοστού αναπηρίας τους (αυξητική ή μειωτική) εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ δεν επιφέρει καμία μεταβολή στο ποσό αυτό.

β. Στις περιπτώσεις προσώπων που είναι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου, τα ποσά του ΕΚΑΣ επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα τους, άλλως από την κληρονομική μερίδα τους.

γ. Στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις για χορήγηση του ΕΚΑΣ στο μέχρι 31/12/2015 χρονικό διάστημα, δεν άσκησαν το δικαίωμά τους αυτό ή δεν τους καταβλήθηκε το επίδομα και εφόσον δεν έχει επέλθει παραγραφή, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2556/1997, όπως ισχύουν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου ν. 4387/2016, τόσο για τις ηλικιακές προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος όσο και ως προς το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ε. Μη υποκείμενο (ΕΚΑΣ) σε ασφαλιστικές εισφορές (κλάδος Ασθενείας)

δ. Τα χορηγούμενα ποσά του ΕΚΑΣ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου Ασθενείας και Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ν. 3863/2010).

5) Αντιστάθμισμα (χρύσωμα χαπιού) σε παλαιούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ (1/6/2016 έως 31/12/2016) που απώλεσαν τη χορηγία το 2017

Το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 15/3/2017 προσπάθησε να χρυσώσει κάπως το χάπι στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, χρονικού διαστήματος από 1/6/2016 μέχρι 31/12/2016, που από 1/1/2017 απώλεσαν το επίδομα, χορηγώντας τις παρακάτω αντισταθμιστικές παροχές:

α. Πλήρη απαλλαγή από συμμετοχή σε φαρμακευτική δαπάνη.

β. Έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, η οποία χορηγείται στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή του ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, ίση με την παροχή ΕΚΑΣ 2016 που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό.

γ. Έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, η οποία χορηγείται σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ισόποση με την παροχή ΕΚΑΣ 2016 που απώλεσαν.


Σχολιάστε εδώ