Εθνικό έγκλημα με οικουμενική στήριξη η πώληση της ΔΕΗ

Μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ», υπογραμμίζει ότι κάτω από άλλες συνθήκες, μετά τις αποκαλύψεις του Π. Σκουρλέτη για «στημένο» διαγωνισμό, θα είχε πέσει η κυβέρνηση, ενώ για τον υπουργό Εσωτερικών σημειώνει ότι μένοντας στην κυβέρνηση ταυτίζεται με τα «βαποράκια» συμφερόντων που καταγγέλλει. Τέλος, χαρακτηρίζει σύντομο ανέκδοτο τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Αναλυτικά:

***

Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ είναι τόσο κακή όσο την περιγράφει η διοίκηση ή προλειαίνει το έδαφος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της;

Είναι τραγικότερη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι μεγάλα και σημαντικά. Αυτήν τη στιγμή οι υποχρεώσεις της αγγίζουν τα 5 δισ., από τα οποία το 1,5 δισ. είναι άμεσες, ενώ στα 3 δισ. φτάνουν οι ανείσπρακτες οφειλές. Την ίδια στιγμή η επιχείρηση προσπαθεί να συνάψει ένα ομολογιακό δάνειο 200 εκατ., αλλά οι τράπεζες ζητάνε επιτόκιο 6%, ενώ οι ανταγωνιστές της δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο.

• Το 2009 η επιχείρηση έκλεισε με κέρδη 1 δισ. Πώς έφτασε στη σημερινή κατάσταση οκτώ μόλις χρόνια μετά;

Από το 2010 και μετά μια σειρά από στρεβλώσεις επιδείνωσε σταδιακά τα οικονομικά της. Η ΔΕΗ μετατράπηκε σε εισπρακτικό μηχανισμό για το κράτος, τους δήμους, κ.ά., ενώ στη συνέχεια ενσωματώθηκε και το «χαράτσι». Ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζοντας το Κίνημα «Δεν πληρώνω», ουσιαστικά έκλεινε το μάτι στους κακοπληρωτές, με συνέπεια να αυξηθούν κατακόρυφα οι οφειλές. Στην πορεία, και λόγω της κρίσης, όλο και περισσότεροι πολίτες ήρθαν σε αδυναμία να πληρώσουν τις οφειλές τους. Είχαν στο μεταξύ αυξηθεί κατʼ επανάληψη και τα τιμολόγια…

• Πώς εξηγείτε την τόσο μεγάλη πίεση από τους δανειστές για την πώλησή της αλλά και το έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση;

Κέρδη 1 δισ. το 2009. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να μπουν τα «αρπακτικά». Είναι γνωστό ότι ποτέ δεν έχουν επενδύσει στη χώρα. Ό,τι έχουν κάνει το έκαναν με κρατική επιχορήγηση, χωρίς να πάρουν κανένα ρίσκο. Ο χώρος της ενέργειας έχει πολύ ψωμί. Βρήκαν τώρα τη χώρα σʼ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, με την κρίση, τα Μνημόνια, και πιέζουν ξένους και ντόπιους με σκοπό να απομυζήσουν την επιχείρηση.

• Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αν η επιχείρηση δεν πουληθεί θα χρεοκοπήσει.

Αν πουληθεί θα χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο, δεν έχει αποκαλύψει την τιμή που θα πουληθεί. Από την άλλη η πώληση κάποιων μονάδων είναι πολύπλοκη υπόθεση καθώς αυτές λειτουργούν σε άμεση σύνδεση με άλλες. Κοιτάξτε, η ΔΕΗ είναι μια μεγάλη επιχείρηση και έχει προοπτικές. Ακόμη και μέσα σʼ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες υλοποιεί μια επένδυση της τάξης του 1,5 δισ. και σε βάθος πενταετίας θα μπορεί να προσφέρει εργασία σε 2.500 άτομα.

• Στις κινητοποιήσεις του 2014 είχατε ως σύμμαχο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπλέουν με την κυβέρνηση.

Είναι γεγονός. Γιʼ αυτό κι εμείς μιλάμε για εθνικό έγκλημα με οικουμενική στήριξη. Είναι δε γεγονός ότι την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης έδινε μάχη, υποτίθεται, στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά, βγήκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Χατζηδάκης και έσπευσε, ως μη όφειλε, να ανακοινώσει τις προτάσεις του κόμματος για πώληση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%, άνοιγμα της αγοράς κ.ά. Βάζοντας έτσι πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές και στα «βαποράκια» των συμφερόντων.

• Με την κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντί σας, με ποιους συμμάχους θα δώσετε αυτήν τη φορά τη μάχη;

Εμείς πάνω από όλα θέλουμε σύμμαχο την κοινωνία. Αν, παρά ταύτα, η κοινωνία αποδεχτεί τις διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να σταθούμε αντιμέτωποι με την κοινωνία. Έχουμε όμως χρέος να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι ακριβώς συμβαίνει και κυρίως τι ακριβώς θα συμβεί αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

• Πώς ακούτε τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης;

Ως σύντομο ανέκδοτο. Και το μεγαλύτερο ψέμα. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτοί που με έναν νόμο κατήργησαν τα σχέδια για τη μικρή ΔΕΗ είχαν στόχο να πουλήσουν τη μισή ΔΕΗ!

• Ο κ. Σκουρλέτης κατήγγειλε ως «στημένο» τον διαγωνισμό και μίλησε για «βαποράκια» συμφερόντων. Εντούτοις διευκρίνισε ότι θα σεβαστεί την απόφαση της κυβέρνησης.

Κατʼ αρχάς, κάτω από άλλες συνθήκες, ύστερα από μια τέτοια καταγγελία θα είχε πέσει η κυβέρνηση. Όσο για τον κ. Σκουρλέτη, έπειτα από αυτό θα έπρεπε να πάρει το καπελάκι του και να παραιτηθεί από υπουργός. Μένοντας όμως και ψηφίζοντας την πώληση της ΔΕΗ ταυτίζεται με τα «βαποράκια» και τα συμφέροντα που καταγγέλλει.

• Θα παίξει η ΔΕΗ τον ρόλο της «Ιφιγένειας» προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση;

Αυτό είναι το συμπέρασμα μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Σταθάκη. Αν δεν κλείσουν οι εκκρεμότητες με την ενέργεια, δεν πρόκειται να κλείσει η αξιολόγηση. Προς το παρόν η προτεραιότητα είναι να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες, οι υδροηλεκτρικές θα πάνε πιο πίσω.

• Πιστεύετε ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη;

Δεν το πιστεύω. Ακόμη κι αν αποφασιστεί από την κυβέρνηση κάτω από την πίεση των δανειστών, η διαδικασία θα είναι και δύσκολη και χρονοβόρα. Θα πρέπει να ψηφιστούν νόμοι που θα καταργούν τους υφιστάμενους, να διαμορφωθεί το πλαίσιο ούτως ώστε η διοίκηση να μη βρεθεί στο μέλλον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών. Όλα αυτά θα πάρουν χρόνο και είναι πολύ πιθανό να μην προλάβει η σημερινή κυβέρνηση να τα θέσει σε εφαρμογή. Θα μείνουν για την επόμενη…

• Στις 7 Απριλίου, ως ΓΕΝΟΠ, οργανώνετε πανελλαδικό συλλαλητήριο. Θα είναι η αρχή μιας μακράς περιόδου κινητοποιήσεων, όπως μας έχετε συνηθίσει;

Πρόθεσή μας είναι να πάμε βήμα βήμα και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν. Όταν εξαντλήσουμε όλα τα άλλα μέσα διαμαρτυρίας θα περάσουμε στο στάδιο των απεργιακών κινητοποιήσεων.


Σχολιάστε εδώ