Δώρο άδωρο…

Από 3 έως 7 Απριλίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ομάδα της USAF (Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία) και της L-M για την εναρκτήρια συζήτηση του εκσυγχρονισμού με τους δικούς μας της ΠΑ και ΓΔΑΕΕ (pre-LoR meeting).

Όπως πληροφορούμαι, έχει προκύψει πρόβλημα για τους χρόνους παράδοσης των εκσυγχρονιζόμενων, οι οποίοι πρέπει να επιταχυνθούν. Όταν στην αρχική σχεδίαση προγραμματίσθηκαν 10-12 τον χρόνο και αν υποθέσουμε ότι οι εργασίες θα αρχίσουν, υπό ευνοϊκές συνθήκες, το βʼ εξάμηνο του 2018 ή αρχές του 2019, η έναρξη παραδόσεων τοποθετείται έναν χρόνο μετά.

Υπό τοιαύτας συνθήκας, οι παραδόσεις θα φθάσουν το 2030; Αυτό είναι δώρον-άδωρο.

Θα πρέπει να επιδιωχθεί ταχύτερος ρυθμός παραδόσεων, με ένα πρόγραμμα πληρωμών που θα είναι ανεξάρτητο των παραδόσεων. Ιδού πεδίο δράσης για τον υπουργό κ. Π. Καμμένο, που είναι, πλέον, φίλος με τον ομόλογό του Αμερικανό κ. Mattis.

Καλό είναι να επαναλάβουμε ότι η σημερινή δυσχερής κατάσταση διευθέτησης του προβλήματος οφείλεται στην ολιγωρία, αδιαφορία και αβελτηρία των προηγούμενων κυβερνήσεων και υπουργών Άμυνας, που δεν έδιναν έναν παρά για το θέμα, παρά τις προειδοποιήσεις της ΠΑ. Το γεγονός ότι βέβαια η L-M ενεργεί μονοπωλιακά δεν απαγορεύει την άσκηση πιέσεως για καλύτερους χρόνους. Μας τους οφείλει…

***

Το ταξίδι Καμμένου στις ΗΠΑ

• Τούτη τη φορά έσπασε η γκίνια και ο Π. Καμμένος εισήλθε πανηγυρικά, μετά μουσικής και τιμητικού αγήματος, στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο ομόλογός του κ. Mattis του επεφύλαξε θερμή υποδοχή και εδόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις στενής συνεργασίας. Το μέλλον θα δείξει.

***

Το «ΠΑΡΟΝ» στη Βουλή

Όσα καταγγείλαμε από τις στήλες του «Π» (26 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου) για τις απαράδεκτες ελλείψεις νοσοκομειακών οχημάτων του ΕΚΑΒ και την ασυγχώρητη αβελτηρία και αδιαφορία του κ. Πολάκη να κατακυρώσει αποτελέσματα διαγωνισμού ή να προκηρύξει νέο για την προμήθεια 100 (τα λεφτά υπάρχουν, προέρχονται από το ΕΣΠΑ), ενώ ήδη έχει παρέλθει 18μηνο, μετουσιώθηκαν σε μια πολύ καλή και μεστή ερώτηση (4376/22.3.2017) από τον βουλευτή Αρκαδίας – γιατρό κ. Κ. Βλάση.

• Περιμένουμε απάντηση του κ. Π. Πολάκη.

• Όμως, να προσθέσω και το εξής φαιδρό. Όταν η εταιρεία Fraport απαίτησε, για να υπογράψει τη σύμβαση για τα 14 αεροδρόμια, τη διάθεση, οπωσδήποτε, ισάριθμων νοσοκομειακών, ο κ. Πολάκης δήλωσε αδυναμία. Όταν απείλησε ότι θα καταγγείλει τη σύμβαση της τα έδωσε, αφού τα αφαίρεσε από τα ολίγα της Αττικής.

Εν τω μεταξύ, η προκήρυξη νέου διαγωνισμού κοιμάται στο γραφείο του!

***

UAV-MALE

Εξετάζεται από το ΓΕΑ η ενεργοποίηση προγράμματος για την προμήθεια συστήματος μη επανδρωμένων αεροχημάτων (ΜΕΑ) κατηγορίας MALE (Medium Altitude-Long Endurance).

• Για την προμήθεια εξετάζεται, κατά προτεραιότητα, η δυνατότητα χρονομίσθωσης, με σχετικές επιλογές για τον χρόνο διάρκειας / ανανέωσης και τελικής αγοράς και υλοποίηση μέσω διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση του Ισραήλ.

• Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος θα καλύπτουν κατʼ ελάχιστον αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, αεροφωτογράφησης και laser κατάδειξης στόχων, ενώ η πλήρης έκτασή του τελεί υπό καθαρισμό σε συνδυασμό με το κόστος προμήθειας.

• Στη βασική του σύνθεση το σύστημα θα περιλαμβάνει έναν σταθμό εδάφους, δύο αεροχήματα, συλλογές διαμόρφωσης σε αισθητήρες (ηλεκτρο-οπτικούς / υπέρυθρους και radar), ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες και συλλογές υποστήριξης.

• Αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν το κόστος χρονομίσθωσης της βασικής σύνθεσης στο ποσό των 30 εκατ. δολαρίων περίπου για περίοδο τριών χρόνων, με option την απόκτηση κυριότητας με επιπλέον κόστος.

Τα εν λόγω ποσά είναι ενδεικτικά, ενώ η οροφή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την τελική διαμόρφωση του συστήματος.

***

Δεν έπρεπε να παραιτηθεί

• Δεν θα κάνω αναδρομή. Η Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Ελ. Ράικου έχει, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, επιλεγεί, με δύο συνεχείς θητείες, ως επικεφαλής της Ομάδος Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς. Πλαισιωμένη, κατʼ επιλογήν της ή από συγκυρία, από εξαίρετους δικαστικούς, υψηλού ήθους και ικανοτήτων.

• Το μέχρι τούδε έργο της κ. Ελ. Ράικου και συνεργατών της, των λεγομένων «αδιάφθορων», υπήρξε εξαιρετικό, ίσως να ξεπέρασε τα όρια που είχε κατά νου η εξουσία.

– Θυμίζω ότι η ομάδα Ράικου έχει οδηγήσει στην τελική ανάκριση και στα δικαστήρια έξι φορές τον κ. Λιακουνάκο (ΝΗ-90, Apache, άρματα LEO – φρεγάτες δύο φορές, α/φ Embraer). Λογικά, λέω λογικά, χωρίς να κάνω τον δικηγόρο κανενός, θα επιχειρούσε συγκάλυψη της έβδομης περίπτωσης;

• Προσωπικά, δεν συμφωνώ με την παραίτηση. Έπρεπε να διαμαρτυρηθεί, να μείνει και ας την αντικαθιστούσε η υπηρεσία έναν μήνα μετά, φυσιολογικά. Ας μη γίνει αποδεκτή…

***

Είναι και… σεξορατσιστής

• Τον κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup, εννοώ.

• Δεν είναι αρμοδιότητα της στήλης, αλλά δεν αποφεύγω τον πειρασμό να σχολιάσω τα λεχθέντα από τον αποτυχόντα παταγωδώς στις ολλανδικές εκλογές πολιτικό.

• Είπε ότι οι νότιοι έφαγαν τα λεφτά στα ποτά και τις γυναίκες.

• Ξέχασε ότι ένα μεγάλο ποσοστό προσώπων της εξουσίας στον Νότο είναι γυναίκες. Επομένως τα «έφαγαν» στα ποτά, τους άντρες και τις γυναίκες. Επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών είναι γκέι, οπότε τα έφαγαν με άλλους γκέι.

• Ο Πάγκαλος είχε πει το θρυλικό «ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ», ο Γερούν λέει το άλλο τρελό: «Τα έφαγαν μόνο οι άντρες. Κρίμα που είναι νέος άνθρωπος… Ο Πάγκαλος δικαιολογείται που δεν ξέρει τι λέει.

***

Η Αθηναϊκή Λέσχη

• Στρατοκρατείται, υπό την καλή έννοια.

• Πρόεδρος ο κ. Κ. Κουκουλομμάτης, σμήναρχος ε.α. Από τα εννέα μέλη του ΔΣ τα δύο είναι απόμαχοι. Ο αντγος εα κ. Μ. Μπουρδάκος (ταμίας) και ο υπτγος ε.α. κ. Γ. Κρινής (μέλος).

***

Η 25η Μαρτίου

• Και ενώ οι ανεξέλεγκτοι μπαχαλάκηδες γιορτάζουν με τον δικό τους τρόπο την επέτειο, μπαρουτοκαπνίζοντας τα Εξάρχεια, ο αρμόδιος υπουργός («Δημοσίας Αταξίας και Μη προστασίας του Πολίτη»), αντιστράτηγος ε.α. κ. Ν. Τόσκας ξέχασε, φαίνεται, να εκδώσει διαταγή στις αστυνομικές υπηρεσίες ότι πρέπει να αναρτήσουν τη γαλανόλευκη όπου δει.

Το 15ο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, επί της οδού Λαοδάμαντος, δεν επεσήμανε την εθνική εορτή, ίσως γιατί δεν είχε πίστωση να αγοράσει τη σημαία.

• Αυτά μου γράφει με e-mail αντιπτέραρχος ε.α. που διαμένει στην περιοχή.

• Και του χρόνου.

***

Αεροπόρος θα γίνω…

• Ο ιπτάμενος αξιωματικός ΠΑ κ. Δ. Τσιρογιαννίδης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ, άρτι προαχθείς στον βαθμό του ταξίαρχου, ανέλαβε τα καθήκοντα διευθυντή Επιχειρήσεων ΓΕΑ.

• Ευχές για καλή επιτυχία.

***

Τζάμπα μίλαγαν

• Σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής αποφασίσθηκε πανηγυρικώς, η παραπομπή Γιάννου.

• Η συζήτηση στη Βουλή υπήρξε νερόβραστη. Ρεσιτάλ υπερπατριωτισμού και ύμνων στη διαφάνεια από κάθε αγορητή.

Υποκρισίες… Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα της απιστίας έχει παραγραφεί, αφού οι ίδιοι το θέλησαν ψηφίζοντας το άρθρο 86 του Συντάγματος.


Σχολιάστε εδώ