Διχασμένη η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία!

Τα προβλήματα γνωστά: Πρώτʼ απʼ όλα το όλο και μεγαλύτερο φυλλορρόημα του ελληνικού στοιχείου στην Αλβανία και η όλο και μεγαλύτερη αποστασιοποίηση της νέας γενιάς Βορειοηπειρωτών από την ενασχόληση με την πατρίδα των γονιών τους.

Ο Β. Ντούλες του ΚΕΑΔ, έχοντας την πλήρη στήριξη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της ελληνικής πρεσβείας, θα συνεργασθεί, όπως όλα δείχνουν, με την αντιπολίτευση. Το ΜΕΓΚΑ, με επικεφαλής τον Χρ. Κίτσο, βρίσκεται πιο κοντά σε συνεργασία με τον νυν πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Ντούλες στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Φοινίκη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπου συνευρέθηκε με τον Χρ. Κίτσο, ρωτήθηκε για την προοπτική συνεργασίας των δύο μειονοτικών κομμάτων, κάτι που δεν απέκλεισε.

Ωστόσο νομίζουμε ότι τα θέματα που χωρίζουν τα δύο μειονοτικά κόμματα δεν είναι ούτε ιδεολογικά ούτε πολιτικά. Υπάρχουν πια βαθύτατες διαφορές, προσωπικού κυρίως χαρακτήρα, και ίσως είναι η στιγμή για μια γενναία ανανέωση στην πολιτική ηγεσία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο κ. Κίτσος δεν έχει το μέγεθος για μια τέτοια αποστολή αλλά και ο κ. Ντούλες, έπειτα από σχεδόν μια εικοσαετία στην ηγεσία του μειονοτικού κόμματος, έχει προκαλέσει αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, τις οποίες τελικά πληρώνει η ίδια η μειονότητα…

Πάντως εντύπωση προκαλεί ότι στις εκδηλώσεις στη Φοινίκη δεν παρέστη ο γενικός πρόξενος Αργυρόκαστρου αλλά έστειλε κάποιον εκπρόσωπό του…

Οι Τσάμηδες πάντως δουλεύουν στην Αλβανία: Ο Σύλλογος «Τσαμουριά» οργάνωσε εκδήλωση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στα Τίρανα και απένειμε τον τίτλο «Τιμή της Τσαμουριάς» σε καμιά ντουζίνα τσάμηδες απογόνους των «θυμάτων της σφαγής της Σέλιανης το 1913». Είναι σαφές ότι οι κινήσεις των Τσάμηδων αποσκοπούν στη διαμόρφωση κλίματος στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι πριν ακόμα το 1940 διεξαγόταν επιχείρηση «εθνοκάθαρσής» τους και συνεπώς ο διωγμός τους από τον Ν. Ζέρβα δεν ήταν συνέπεια της συνεργασίας τους με τους Ναζί αλλά προσπάθεια εξόντωσής τους…

***

Αλλαγές…

Αλλαγές στη σύνθεση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας ανακοινώθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Η νέα σύνθεση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

α) Φραγκίσκος Βέρρος (πρέσβης), διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας – πρόεδρος, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Αλεξανδράκη (πρέσβη). β) Χρήστος Μαντέλος (ΣΠ Αʼ), διευθυντής σπουδών της Διπλωματικής Ακαδημίας, με αναπληρωτή τον Αριστείδη Ανδρουλάκη (ΣΠ Αʼ). γ) Δημήτριος Αζεμόπουλος (ΠΥ Βʼ), με αναπληρωτή τον Δημήτριο Σκούτα (ΣΠ Αʼ). δ) Ευάγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Κατσίκα, λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ε) Πέτρος Λιάκουρας, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με αναπληρωτή τον Νικόλαο-Κομνηνό Χλέπα, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ζ) Άγγελος Κότιος, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και κοσμήτωρ Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με αναπληρωτή τον Σπυρίδωνα Ρουκανά, επίκουρο καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. η) Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με αναπληρώτρια τη Σαπφώ Αθανασοπούλου, αρχαιολόγο – μουσειολόγο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. θ) Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Ζιργάνο, δημοσιογράφο.

• Αλλαγές και στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο: Πρόεδρος ο Ιωάννης Μεταξάς (ΠΥ Αʼ), αναπληρωτής πρόεδρος ο Ιωάννης Ταγής (ΠΥ Αʼ), αναπληρωματικό μέλος ο Ιωάννης Ραπτάκης (ΠΥ Αʼ), αναπληρωτής εισηγητής ο Δημήτρης Χατζόπουλος (ΠΥ Αʼ).

• Μια εξαιρετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει η Βιβλιοθήκη της Βουλής όσον αφορά τη συνεργασία της με τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Θεολογικής Σχόλης της Χάλκης. Την πορεία της συνεργασίας αυτής, στην οποία συμβάλλουν και αρκετά άλλα ιδρύματα, φορείς αλλά και ιδιώτες χορηγοί, παρουσίασε στις Μόνιμες Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και του Ελληνισμού της Διασποράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης.

• Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1844, στην Πριγκηπόννησο, από τον Πατριάρχη Γερμανό Δʼ, αλλά η Βιβλιοθήκη της Σχολής προϋπήρχε για αιώνες. Το υλικό της βιβλιοθήκης προήλθε από διάφορες πηγές, κυρίως δωρεές και ιδιωτικές συλλογές, και μετά την ενοποίησή του κατατάσσει τη Βιβλιοθήκη της Σχολής σε μια από τις πιο πλούσιες παγκοσμίως σε παλαίτυπα και σπάνια βιβλία. Ειδικότερα στη Μονή της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη, όπου φυλάσσεται το εν λόγω υλικό, έχουν καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί περίπου 90.000 τόμοι, κυρίως βιβλία του 18ου και 19ου αιώνα, παλαίτυπα του 16ου αιώνα αλλά και πάνω από 900 τίτλοι ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων περιοδικών. Ο πλούτος αυτός αφορά όχι μόνο θέματα εκκλησιαστικής ιστορίας και θεολογίας αλλά και έργα φιλοσοφίας, νομικής, ρητορικής, αρχαιολογίας, γεωγραφίας, μουσικής και λογοτεχνίας.

• Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, «η επιτυχής καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Χάλκης είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για ανταπόκριση του ιδρύματος στις απαιτήσεις της εποχής και ανάδειξή του σε σύγχρονο, παγκόσμιο κέντρο έρευνας, όπως οφείλει να είναι ο χώρος όπου χτυπά η καρδιά της οικουμενικής ορθόδοξης κοινότητας.

• Μια είδηση από τα Τίρανα πέρασε στα ψηλά: Η εισαγγελία σταμάτησε την έρευνα, που ήταν σε εξέλιξη, για τη Συμφωνία με την Ελλάδα για τις Θαλάσσιες Ζώνες. Η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόζεται μονομερώς από την Αλβανία, μετά τον χαρακτηρισμό της ως αντισυνταγματικής από το Συνταγματικό Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει ο Έντι Ράμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

• Η έρευνα κράτησε δύο χρόνια και, όπως μετέδωσαν τα αλβανικά ΜΜΕ, «δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποτελούν ποινικό αδίκημα που διαπράχθηκε από πλευράς της ομάδας των διαπραγματευτών και των ατόμων που υπέγραψαν τη συμφωνία». Στη διάρκεια της έρευνας, κλήθηκαν να καταθέσουν τα 11 μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, οι οποίοι δήλωσαν ότι σεβάστηκαν τους νόμους της χώρας, ενώ τόνισαν πως η συμφωνία δεν είχε αρνητικές συνέπειες για τα αλβανικά συμφέροντα, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες για τα δήθεν 350 τετραγωνικά χλμ. αλβανικών χωρικών υδάτων που είχαν παραχωρηθεί παράνομα στην Ελλάδα.

• Το ενδιαφέρον είναι ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είχε γίνει από το ίδιο το ΥΠΕΞ το 2015 και είχαν διατεθεί όλα τα στοιχεία που, υποτίθεται, υπήρχαν. Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν αδίκημα, συνεπώς η Αλβανία καθόλου δεν ζημιώθηκε από τη συμφωνία. Έτσι καταρρέει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της αλβανικής πλευράς, που αρνείται και να εφαρμόσει τη συμφωνία και να συζητήσει μια λογική, αμοιβαία αποδεκτή λύση πάνω στη βάση αυτής της συμφωνίας. Έτσι αποδεικνύεται ότι άλλα ήταν τα κίνητρα και οι επιδιώξεις του κ. Ράμα, ο οποίος, εξάλλου, ποτέ δεν έκρυψε την αφοσίωσή του στις σχέσεις με την Τουρκία και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν…


Σχολιάστε εδώ