Δεν θα μείνει φράγκο στις τράπεζες

Μόνο που δεν κάνει καλά τη δουλειά του το κράτος μας, και συγκεκριμένα οι εντεταλμένες υπηρεσίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αντί να ρίξει εκεί όλες τις δυνάμεις του υπουργείου του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τρέχει κατόπιν εορτής, αφού έχει γίνει το έγκλημα. Ανακοίνωσε προχθές ότι αρχίζει, μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών διασταυρώσεων καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, το κυνήγι 1.200.000 υποψήφιων φοροφυγάδων – μεγαλοκαταθετών, οι κινήσεις των λογαριασμών των οποίων έχουν καταγραφεί σε 65 C D. Μπράβο, ξεκινάει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αυτό το κοσκίνισμα, από το οποίο μπορεί να βγουν… λαβράκια. Λαβράκια που δεν τα έχουμε δει ακόμη να πιάνονται από τις… θρυλικές λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, ούτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε από την τωρινή, που έχει δύο χρόνια τώρα τα ηνία της χώρας στα χέρια της, αν και οι αρμόδιες φορολογικές αρχές έχουν τις λίστες από το 2010.

Κατά… σύμπτωση, συνεχίζει να οργιάζει το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και στον καπνό και δεν κουνιέται φύλλο, όταν μόνο από τα καύσιμα το Δημόσιο έχει χάσει 25 δισ. ευρώ!

Όπως τονίζουμε και στην αρχή, κανείς δεν είναι αντίθετος με το κυνήγι των φοροφυγάδων, αλλά θα πιαστούν πολύ δύσκολα από τη στιγμή που έχουν προειδοποιηθεί. Και ναι μεν για τους 1.200.000 μεγαλοκαταθέτες τα στοιχεία είναι δεδομένα, όμως η διαφημιστική προβολή των ελέγχων δεν θα φέρει κι άλλους στα δίχτυα σας, κύριε Τσακαλώτο. Αντίθετα, ενδεχομένως να έχει καταστροφικές συνέπειες σε σχέση με τους νυν καταθέτες, που μπορεί να αποσύρουν τις όποιες καταθέσεις έχουν (ήδη έφυγαν γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ) και να βάλουν τα λεφτά κάτω από τα στρώματα. Συν το ότι πολλοί που έχουν λεφτά δεν πρόκειται να πάνε στο… στόμα του λύκου…

Θετικός και αναγκαίος ο έλεγχος, βλάπτει όμως την… υγεία της οικονομίας η διαφήμισή του.

ΥΓ.: Για την ιστορία, να θυμίσουμε πώς λειτούργησε ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, στην υπόθεση του Σκορπιού. Η Χριστίνα Ωνάση δεν είχε πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς για τον Σκορπιό, ένα ποσό γύρω στο 1,5 δισ. δραχμές, και ο Τσοβόλας έβγαλε απόφαση απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για το χρέος. Πήγε η Χριστίνα να φύγει από το Άκτιο με το προσωπικό της αεροπλάνο και εκεί έμαθε για την απαγόρευση εξόδου. Η Χριστίνα πλήρωσε το ποσό και ταυτόχρονα έστειλε επιστολή στον Τσοβόλα συγχαίροντάς τον για τη λειτουργία του υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Αξίζει να γνωρίζει ο κ. Τσακαλώτος πώς λειτουργούσε ένας από τους πολύ παλιούς προκατόχους του.


Σχολιάστε εδώ