Δεν βλέπει αυτοδυναμία και αναζητεί δεκανίκια

Με δική του πρωτοβουλία συναντήθηκε προχθές (Παρασκευή) με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, για την προσεχή Τρίτη είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, ενώ την επομένη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη στη φάση αυτή είναι να καταδείξει ότι έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την κοινωνία ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη και είναι η μόνη που μπορεί να αλλάξει το σκηνικό στη χώρα και να τη βγάλει από την κρίση. Απευθυνόμενος επί της ουσίας στο τμήμα αυτό των πολιτών που -ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης- αγωνιούν για την επόμενη ημέρα αλλά και στη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ απογοητευμένοι.

Στη διάρκεια των επαφών που θα έχει με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων θα επιχειρήσει ταυτόχρονα να διερευνήσει τις πιθανότητες μιας μετεκλογικής συνεργασίας, ανεξάρτητα από το αν η Νέα Δημοκρατία υπερβεί ή όχι το όριο της αυτοδυναμίας. Στην πρώτη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη ούτως ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Στη δεύτερη, αν δηλαδή δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που θα σημάνει το τέλος των αυτοδύναμων κυβερνήσεων αλλά και των προσωπικών φιλοδοξιών του για την πρωθυπουργία.

Αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα της συνάντησης με την κ. Γεννηματά, η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να «μαντρώσει», κατά το κοινώς λεγόμενο, τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Στο μοναδικό σημείο όπου οι θέσεις τους συνέπεσαν ήταν στο ότι για την έξοδο της χώρας από την κρίση χρειάζεται να φύγει το ταχύτερο δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση. Και οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφές ότι τα δύο κόμματα διατηρούν την αυτοτέλεια των κινήσεών τους και ακέραιες τις απόψεις τους ως προς τον τρόπο και τις διαδικασίες για την υπέρβαση της κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η κ. Γεννηματά επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει η συγκεκριμένη διευκρίνιση. Ο λόγος προφανής: Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να περάσει προς τα έξω η εικόνα ότι η παράταξη μετατρέπεται σε «ουρά» της Νέας Δημοκρατίας κι η ίδια σε «βοηθό» του κ. Μητσοτάκη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό όσον αφορά τους στόχους που έχει θέσει εν όψει εκλογών.

Πάντως, ακόμη κι έτσι, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη υπήρχε ικανοποίηση για τη συνάντηση, στη βάση ότι εστάλη ένα μήνυμα προς την κοινωνία για τη συγκρότηση ενός μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμούν δε ότι ακόμη πιο καλό θα είναι το κλίμα στη συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, με τον οποίο υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε μια σειρά ζητήματα, ενώ υπάρχουν πρόσωπα που όλους τους τελευταίους μήνες λειτουργούν ως ενδιάμεσοι και μεταφέρουν μηνύματα από τη μια πλευρά στην άλλη και αντίστροφα. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί (Τετάρτη 5 μ. μ.) και με τον Β. Λεβέντη ήταν μια μικρή έκπληξη, δεδομένου ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε καταστήσει σαφές ότι τον χωρίζει άβυσσος από τον πρόεδρο της Ένωσης Κε­ντρώων τόσο σε επίπεδο θέσεων και απόψεων όσο κυρίως πολιτικής φιλοσοφίας και πρακτικής. Το ενδεχόμενο όμως μετεκλογικά να χρειαστεί τη στήριξη του κ. Λεβέντη τον υποχρεώνει να αποσύρει τις επιφυλάξεις του.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ