Απʼ όλα έχει ο μπαξές

• Στην ουρά, έξω από τον Άρειο Πάγο, συνωστίζονται οι επίδοξοι σωτήρες του έθνους για να δηλώσουν τη δημιουργία καινούργιων κομμάτων.

Αν μη τι άλλο, έχουν φαντασία όσον αφορά τους τίτλους: Ώρα Αποφάσεων οι Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης, Μέτωπο Νίκης η Ραχήλ Μακρή, Ελλάδα – ο άλλος δρόμος ο Νότης Μαριάς…

Την ώρα που γράφεται η στήλη δεν έχει ανακοινωθεί το όνομα του κόμματος του Αλέκου Παπαδόπουλου…

Το σύνθημα των ημερών λοιπόν είναι: «Κάνε και εσύ ένα κόμμα, μπορείς».

• Εδέησε να δεχθεί να παραλάβει το πολύπαθο Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απένειμε η Σουηδική Ακαδημία ο Μπομπ Ντίλαν.

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του μάλλον έπαιξε η ανακοίνωση της Ακαδημίας, μέσω της οποίας επισήμανε ότι αν δεν εμφα­νιζόταν μέχρι τις 10 Ιουνίου για να εκφωνήσει την ομιλία αποδοχής του Νόμπελ τότε θα έχανε το οικονομικό έπαθλο των 840.000 ευρώ που συνοδεύει το βραβείο.

Πολλοί την δόξαν εμίσησαν… το χρήμα ουδείς…

• Βρε, μανία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης…

Βγήκε πάλι και έκανε δηλώσεις για την κατάργηση της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη και την αντικατάστασή της με πιο εναλλακτικούς τρόπους εορτασμού. Η γνώμη του, όπως μας είπε, βρίσκει σύμφωνους βουλευτές και δημοτικούς άρχοντες…

Στην απόφαση αυτή η γνώμη του κόσμου, των δημοτών του μετράει;

• Έκκληση για βοήθεια στα Ηνωμένα Έθνη απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, καθώς η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη φαρμάκων.

Η Φαρμακευτική Ομοσπονδία της Βενεζουέλας εκτιμά ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα φθάνουν περίπου στο 85%.

Ο Μαδούρο βέβαια κατηγορεί την αντιπολίτευση και φυσικά τους Αμερικάνους για την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, που πλέον μπορεί να χαρακτηρισθεί ανθρωπιστική κρίση…

• Οι είκοσι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν το ένα τέταρτο των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους, με προ­τίμηση το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ και την Ιρλανδία, αναφέρει έρευνα της βρετανικής MKO Oxfam, την οποία δημοσιοποίησε από κοινού με το δίκτυο Fair Finance Guide International.

Οι τράπεζες αυτές «δηλώνουν στους φορολογικούς παράδεισους το 26% των κερδών τους -25 δισ. το 2015- αλλά μόνο το 12% του κύκλου εργασιών τους και το 7% των υπαλλήλων τους».

«Οφθαλμοφανής αναντιστοιχία», σημειώνει η OxFam.

Οι ίδιες αυτές τράπεζες δηλώνουν «628 εκατ. ευρώ (κέρδη) σε φορολογικούς παραδείσους, όπου δεν απασχολούν ούτε έναν υπάλληλο».

Η έρευνα δείχνει την πλήρη ατιμωρησία που περιβάλει τις πρακτικές των μεγαλύτε­ρων ευρωπαϊκών τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους…

Κάτι μας θυμίζει η πρακτική…

• Η επέλαση του «σίφουνα» Τραμπ άρχισε να φέρνει αποτελέσματα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου στις ΗΠΑ θα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους σε τρίτους χωρίς να παίρνουν πρώτα άδεια, μετά την ανάκληση από το Κογκρέσο ενός νομοσχεδίου που είχε ψηφιστεί επί Ομπάμα. Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, στις οποίες την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπου­μπλικάνοι, ψήφισαν υπέρ της ανάκλησης των κανονισμών που είχε εγκρίνει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών τον Οκτώβριο και οι οποίοι δεν είχαν ακόμη τε­θεί σε εφαρμογή. Η κατάργηση των κανονισμών προστασίας των προσωπικών δεδομένων ανησυχεί τον κόσμο και έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση.

Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι θα αποκατασταθεί η ισότητα στον διαφημιστικό τομέα μεταξύ των παρόχων, όπως η Verizon και η Comsat, και των κολοσσών του διαδικτύου, όπως η Google και το Facebook, που ακολουθούν άλλους κανόνες.

Όλα στην υπηρεσία του κέρδους στην πλάτη των ανύποπτων πολιτών…

• Ομοσπονδιακός δικαστής στη Χαβάη παρέτεινε επʼ αόριστον την εντολή που αναστέλλει την εκτέλεση του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του Προέδρου Τραμπ, που απαγορεύει τα ταξίδια στις ΗΠΑ από πολίτες έξι χωρών με μουσουλμανικό κυρίως πληθυσμό. Η εντολή ισχύει για το σύνολο του αμερικανικού εδάφους.

Καινούργιο «χαστούκι» στην πολιτική

Τραμπ, μετά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται όσον αφορά την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, που δεν φαίνονται πρόθυμοι ούτε και οι Ρεπουμπλικάνοι να υποστηρίξουν.

• «Γροθιά στο στομάχι» κατά της πολιτικής Τραμπ ήταν ο λόγος ενός από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος σε δημόσια συζήτηση στο Σακραμέντο.

Ο 87χρονος Μπέρναρντ Μαρκς, που είχε μεταφερθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και στη συνέχεια στο Νταχάου, είπε: «Η Ιστορία δεν είναι με το μέρος σας. Χωρίζετε οικογένειες. Δεν είχε διαφορά αυτό που συνέβη σε εμένα από αυτό που κάνετε στις ΗΠΑ».

Όταν τον ρώτησαν τι θέλει στην Καλιφόρνια αφού είναι ενάντιος σε αυτή την πολιτική, απάντησε: «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ήμουν αναγκασμένος να προειδοποιήσω τους ανθρώπους της ανάδοχης πατρίδας μου για τους κινδύνους που είναι τόσο γνώριμοι σε εμένα, μια απειλή στη Δημοκρατία και στον χαρακτήρα της Αμερικής».

Ακούει κανείς;

• Στη μάχη που διεξάγει ο Τραμπ για να επιβάλει τις αμφιλεγόμενες πολιτικές του, ανοίγει μέτωπο με τους υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους του «Freedom Causus» -αριθμεί περίπου 30 μέλη-, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την απόρριψη του νομοσχεδίου που θα αντικαθιστούσε τον νόμο-ορόσημο του Ομπάμα.

Η αντίδραση του Τραμπ εκδηλώθηκε -πού αλλού;- στο αγαπημένο του μέσο άσκησης πολιτικής, στο Twitter: «Το ʽʽFreedom Caususʼʼ θα βλάψει ολόκληρη την ατζέντα μας, αν δεν ενταχθούν οι βουλευτές του στην ομάδα, και γρήγορα. Πρέπει να τους πολεμήσουμε – και τους Δημοκρατικούς».

• Και μετά τον εμφύλιο που άνοιξε με τους ρεπουμπλικανούς βουλευτές, έρχεται η χαριστική βολή από τον πρώην σύμβουλό του. Ο Μάικλ Φλιν είχε διορισθεί από τον Τραμπ ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν δημοσιοποιήθηκαν οι επαφές που είχε με τη ρωσική πρεσβεία.

Τώρα δέχεται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, που διερευνά την υπόθεση, με αντάλλαγμα την ασυλία του.

• Μετά το κλείσιμο εφημερίδων και ενημερωτικών sites, ο Σουλτάνος Ερντογάν προχώρησε στην πρωτοφανή ενέργεια να απαγορεύσει την τουρκική έκδοση του γνωστού γυναικείου περιοδικού «Elle» καθώς το έκρινε ακατάλληλο για ανηλίκους.

Με απόφαση που ήδη δημοσιεύθηκε, στο εξώφυλλό του πρέπει να γράφει ότι είναι ακατάλληλο για ανηλίκους, ενώ απαγορεύεται να διαφημίζεται, δεν θα μπορεί να βρίσκεται σε φανερά σημεία πώλησης και θα πωλείται μέσα σε φάκελο ή σε πλαστικό περιτύλιγμα.

Τακτικές παρόμοιες με το κάψιμο των βιβλίων στον Μεσαίωνα.

Μήπως να το αντιγράψει ο Σουλτάνος; Θα είναι πιο αποτελεσματικό…

• Τις παράνομες φυλακίσεις δημοσιογράφων εξετάζει με νέο δημοσίευμα του ο «Guardian». Η βρετανική εφημερίδα ξαναφέρνει στην επικαιρότητα ένα θέμα που κοντεύει να ξεχαστεί, μιας και στην Τουρκία δεν έχει μείνει κανένας που θα μπορούσε να γράψει ελεύθερα γιʼ αυτό.

Σύμφωνα με τον «Guardian», εκτός από τους 800 δημοσιογράφους που έχασαν τη διαπίστευσή τους, άλλοι 200 κρατούνται στις φυλακές για άρθρα που έχουν γράψει, αφού αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι για τρομοκρατία, και υποβάλλονται σε απίστευτα βασανιστήρια.

Η τουρκική κυβέρνηση παραδέχεται πως μόνο 30 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι, ενώ η Διεθνή Αμνηστία ανακοινώνει: «Η Τουρκία έχει την τιμή να θεωρείται η μεγαλύτερη ʽʽφυλακήʼʼ δημοσιογράφων στον κόσμο και η ελευθεροτυπία στη χώρα αργοπεθαίνει».

Κατά τα άλλα, ο Σουλτάνος παραδίδει μαθήματα Δημοκρατίας στην Ευρώπη επειδή δεν τον άφησε να αλωνίσει κάνοντας προεκλογικές συγκεντρώσεις σε διάφορα κράτη…

• Τώρα η στήλη θα ασχοληθεί λίγο με την αγαπημένη της Κεφαλονιά.

Η μόνη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, και όσων κινούνται στα πέριξ, όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Κεφαλονιά είναι να παρακολουθούν τις παρελάσεις κάτω από την εξέδρα των επισήμων, «μαζί με τον λαό».

• Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, η διακήρυξη για τα Smart Islands «Έξυπνα νησιά: Χάραξη νέων δομών για τα νησιά της Ευρώπης».

Για την Κεφαλονιά υπέγραψε ο δήμαρχος Αλ. Παρίσης, ο μονίμως απών από τα δημοτικά συμβούλια.

Βγήκε και η σχετική φωτογραφία και όλα καλά.

• Διαβάζουμε στα sites και τις τοπικές εφημερίδες της Ρόδου για το πώς υποδέχθηκαν οι Ροδίτες και οι φορείς τους, τους πρώτους τουρίστες της σεζόν που έφθασαν στη Ρόδο.

Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Ρόδου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Στο αεροδρόμιο τους περίμενε η Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου για να τους καλωσορίσει μουσικά, ενώ τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Καλυθίων «Η Τερψιχόρη», χόρεψαν τοπικούς χορούς φορώντας τοπικές παραδοσιακές φορεσιές και τους μοίρασαν δώρα, όπως συσκευασίες που περιείχαν βότανα, ρίγανη, τσάι του βουνού, μπουκαλάκια με ποτά και όμορφα στολισμένα κουτιά με παραδοσιακά γλυκά, προσφορά τοπικών επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα, η αυλαία της τουριστικής περιόδου στην Κεφαλονιά άνοιξε με την άφιξη της Easy Jet, που μετέφερε τους πρώτους τουρίστες της σεζόν.

Έκανε μήπως κάτι παρόμοιο η αρμόδια υπηρεσία του δήμου μας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κεκάτος;

Άκρα του τάφου σιωπή…

Ο επίμονος κηπουρός


Σχολιάστε εδώ