Άρχισαν οι… υποκλίσεις

Πληροφορούμαι δε ότι η προσπάθεια δεν περιορίζεται στις δημόσιες διαβεβαιώσεις που -καθʼ εκάστην σχεδόν- παρέχουν τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και οι δυο αντιπρόεδροί του Άδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης. Πηγαίνουν ακόμη… βαθύτερα. Στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους και παράγοντες του ΔΝΤ και τους διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Ότι ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που θα έχει αναλάβει η σημερινή και θα τις υλοποιήσει κατά γράμμα. Ότι το κράτος έχει συνέχεια, ότι η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. Κατά συνέπεια -τους επισημαίνουν- δεν υπάρχει λόγος να μπουν στη διαδικασία των γραπτών δεσμεύσεων, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2011 και το 2012. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές δεν έχουν πειστεί κι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί. Μέχρις στιγμής τουλάχιστον…

***

Τα ʼθελε…

Κόκκινο πανί για τους συνδικαλιστές (και τους εργαζόμενους) της ΔΕΗ αποτελεί ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης. Η κίνησή του (σε συνεννόηση υποθέτω με τον κ. Μητσοτάκη) να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του κόμματος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, συμπλέοντας ουσιαστικά με την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει μεγίστη οργή. Όχι μόνον για τις θέσεις αυτές καθαυτές αλλά και για τον χρόνο που επέλεξε να τις ανακοινώσεις. Χαρακτηρισμοί όπως «γραφείο Τύπου του Σόιμπλε» και «πολιτικό βαποράκι» είναι οι πλέον ήπιοι που ακούγονται για τον κ. Χατζηδάκη. Ακόμη και η γαλάζια παράταξη της ΔΑΚΕ εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του. Πιθανολογώ ότι ο τελευταίος δεν ενοχλείται ιδιαίτερα, καθότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν το ευαγγέλιό του.

***

Οι αγάπες δεν κρύβονται

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία απέφυγε να πάρει θέση για όσα είπε (ισχυρίστηκε) ο Κ. Σημίτης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δεν προκάλεσε απλώς τη δυσφορία αρκετών γαλάζιων στελεχών, κυρίως δε των Καραμανλικών. Αναζωπύρωσε επιπλέον και τα σενάρια για μετεκλογική συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τα «ορφανά του Σημίτη», που έχουν βρει στέγη (καταφύγιο) στο νέο κόμμα που στήνουν Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης. Άλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης ποτέ δεν έκρυψε τον… θαυμασμό του για τα πεπραγμένα του κ. Σημίτη στα θέματα της διαχείρισης και των μεταρρυθμίσεων. Στην προκειμένη περίπτωση είχε έναν επιπρόσθετο λόγο να μην αντιδράσει. Ο πρώην πρωθυπουργός συμπλέει με το αίτημά του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, την οποία θεωρεί ως μοναδική λύση για τη χώρα.

***

Το αλαλούμ που προκλήθηκε με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της προανακριτικής για τον Γ. Παπαντωνίου δείχνει τη σύγχυση που υπάρχει σε ζητήματα στρατηγικής αλλά και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Δεν είναι μόνο ότι με την τακτική που ακολούθησαν -κατήγγειλαν μεν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, αλλά ψήφισαν την πρότασή της- προκάλεσαν τις επικρίσεις της κυβέρνησης και αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη αλλά κι ότι λίγο έλειψε να βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της… συγκάλυψης. Ορισμένα στελέχη, όπως οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.ά., προβάλλοντας νομικής φύσεως επιχειρήματα, θέλησαν να υποστηρίξουν το ενδεχόμενο η ΝΔ να μην ψηφίσει την πρόταση για προανακριτική. Η παρέμβαση ωστόσο άλλων στελεχών, και κυρίως της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και όχι νομικό, άρα θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ, έσωσε την παράταξη από περιπέτειες.


Σχολιάστε εδώ