Φιλία και καλή γειτονία δεν υπάρχει αν ο άλλος δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

«Δεν νοείται φιλία και καλή γειτονία όταν κάποιος δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Κάθε φιλία, κάθε καλή γειτονία μεταξύ των λαών, στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς ιδίως, στηρίζεται πάνω στον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Και αναπόσπαστο τμήμα του Διεθνούς Δικαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή. Δεν είναι νοητή η αμφισβήτησή της ούτε ευθέως ούτε βεβαίως εκ πλαγίου. Κάθε υπονόμευση της Συνθήκης συνεπάγεται υπονόμευση του Διεθνούς Δικαίου».

Και πρόσθεσε με… νόημα: «Έχουμε αποδείξει ιστορικά ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας και μπορούμε να επιβάλλουμε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Πολλώ μάλλον σήμερα, που σʼ αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι μας. Γιατί, όπως έχω πει, η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μια συνθήκη η οποία αφορά το Διεθνές Δίκαιο, και μαζί μας είναι η διεθνής κοινότητα. Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι η συνθήκη εκείνη που καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδος αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Άρα σʼ αυτόν τον αγώνα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης είναι μαζί μας και η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γκάμπριελ, τονίζοντας: «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους στην ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία στην περιοχή μας, εδώ, στη Μεσόγειο και ιδίως στο Αιγαίο. Τούτο σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσουμε την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ώστε να λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει. Αποφάσεις σχετικά με τη φύλαξη και την εν γένει υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και τη διασφάλιση του σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου και, φυσικά, του σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάννης. Στον τομέα αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμη η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και με τις Ηνωμένες Πολιτείες».


Σχολιάστε εδώ