Τι έφαγε στο «Βαρούλκο» ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Ο χώρος που επέλεξαν ήταν το «Βαρούλκο» του γνωστού σεφ Λευτέρη Λαζάρου. Το μαγαζί είχε ειδοποιηθεί δύο μέρες πριν και είχε καθοριστεί και το μενού, που βασιζόταν στην ελληνική κουζίνα, χωρίς υπερβολές, όπως είχε τονιστεί, μιας και ο καλεσμένος ήταν βόρειος και μπορεί να μην ταίριαζε με τα γούστα του. Είχε ληφθεί μέριμνα ακόμα και για το αν τα φαγητά που θα προσφέρο­νταν θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργία σε κάποιον. Όλα, δηλαδή, είχαν προγραμματιστεί με κάθε λεπτομέρεια.

Από πολύ νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης το Μικρολίμανο παρακολουθούνταν διακριτικά και ο παραλιακός δρόμος ήταν περίπου αποκλεισμένος. Δύο κλούβες με ΜΑΤ είχαν ακροβολιστεί στις δύο εισόδους, ενώ λίγα λεπτά πριν από την άφιξη των επισήμων ειδικά οχήματα έλεγξαν εξονυχιστικά όλη την πε­ριοχή για να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχαν πουθενά εκρηκτικές ύλες. Γύρω στις 21.15 η πομπή με τα οχήματα των συνδαιτυμόνων έκανε την εμφάνισή της και κατευθύνθηκε γρήγορα προς το μαγαζί. Μπροστά πήγαιναν τέσσερις μοτοσικλετιστές της ΕΛΑΣ, ακολουθούσαν δύο βαν της Ασφάλειας, άλλα δύο περιπολικά, τα οχήματα των ακολούθων και μετά του υπουργού Εξωτερικών, του γερμανού προσκεκλημένου, του πρωθυπουργού και των άλλων.

Στον παραλιακό δρόμο του Μικρολίμανου και στο τμήμα από τον «Ζορμπά» μέχρι τον ΝΑΣ έβλεπε κανείς περισσότερους αστυνομικούς, ένστολους ή μη, από απλούς πολίτες. Στον χώρο έξω από το μαγαζί αλλά και στην πλευρά της θάλασσας περίπου 20 άντρες της Ασφάλειας ήταν ακροβολισμένοι και παρακολουθούσαν τα πάντα. Μέριμνα είχε ληφθεί και από το Λιμενικό, στελέχη του οποίου είχαν διενεργήσει έρευνες ακόμα και στον βυθό της πρόσοψης του μαγαζιού προς τη θάλασσα, λίγες ώρες πριν από το επίσημο δείπνο.

Τους επίσημους υποδέχθηκε ο καταστηματάρχης Λευτέρης Λαζάρου με όλο το προσωπικό της αίθουσας, αλλά στη συνέχεια ο ίδιος πήγε στην κουζίνα και επιμελήθηκε το μενού. Αρχικά στο τραπέζι βγήκαν ταραμοσαλάτες, ελιές από το Άστρος Κυνουρίας και τον Λαγκαδά Χαλκιδικής και ρεγγοσαλάτα. Στη συνέχεια υπήρχε λαβράκι μαρινάτο και καλαμάρι με γλάσο από πουρέ και ζελέ ούζου. Το κυρίως πιάτο αποτελείτο από ψάρι ψητό με βραστά λαχανικά και σος, ενώ το επιδόρπιο ήταν μους λευκής σοκολάτας. Όλοι οι συνδαιτυμόνες έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από τις γεύσεις και την ποιότητα των εδεσμάτων, ενώ προτίμησαν λευκό κρασί. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου δύο ώρες, καθώς και ο πρωθυπουργός ήταν κουρασμένος -μόλις πριν από λίγες ώρες είχε επιστρέψει από τα Ιεροσόλυμα- αλλά και το πρόγραμμα όλων την επομένη ήταν εξαιρετικά… φορτωμένο.


Σχολιάστε εδώ