«ΟΝΗΣΙΜΟΣ»: 35 χρόνια δίπλα στους φυλακισμένους και τις οικογένειές τους

Από το 1982, όταν και ιδρύθηκε, ο «ΟΝΗΣΙΜΟΣ», με διάρκεια, συνέπεια και συνέχεια, βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους που βρίσκονται στις φυλακές αλλά κυρίως στις οικογένειές τους, γιατί αυτές έχουν ανάγκη, μιας και ο φυλακισμένος -συνήθως- είναι εκείνος που τις στηρίζει οικονομικά και ηθικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο σύλλογος υποστηρίζει οικονομικά, ψυχολογικά και ηθικά πάνω από 250 οικογένειες κρατουμένων που έχουν άμεση ανάγκη και τις βοηθάει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο.

Πέρα απʼ αυτό, ο σύλλογος υλοποιεί και μια σειρά άλλων δράσεων:

• Συμπαραστέκεται στους κρατουμένους με την ενίσχυση των φιλόπτωχων ταμείων των φυλακών και με την κάλυψη αναγκών των κρατουμένων σε ιματισμό και είδη πρώτης ανάγκης.

• Παρέχει τρόφιμα, ιματισμό, υποδήματα, είδη προσωπικής υγιεινής και ψυχολογική υποστήριξη σε αποφυλακισμένους για την κάλυψη βιοποριστικών αναγκών, λειτουργώντας αποτρεπτικά στη δημιουργία παραβατικής συμπ- ριφοράς. Σε καθημερινή βάση απευθύνονται στον σύλλογο 15-20 αποφυλακισμένοι και μέλη οικογενειών κρατουμένων για υ­λική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη.

Ο σύλλογος επίσης φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων, των οικογενειών τους αλλά και των αποφυλακισμένων, με οικονομικά βοηθήματα και είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ιματισμό, υποδήματα, πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ, συμβολή στην παραφαρμακευτική περίθαλψη κρατουμένων κ.ά.). Κλινική ψυχολόγος εξάλλου αναλαμβάνει την υποστήριξη των αποφυλακισμένων.

Σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς, ο «ΟΝΗΣΙΜΟΣ» φροντίζει για την επανένταξη στην κοινωνία και την αποφυλάκιση ατόμων με αυστηρά κριτήρια (άποροι, οικογενειάρχες, όχι υπότροποι, άριστη διαγωγή κατά την περίοδο κράτησης). Παράλληλα παρέχονται δωρεάν νομικές υπηρεσίες σε άπορους φυλακισμένους και καταβολή των δικαστικών τους εξόδων. Παρέχεται, τέλος, φιλοξενία, για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την αποφυλάκιση, σε ξενοδοχεία στην Αθήνα για τα άτομα εκείνα που έχουν πρόβλημα στέγης.


Σχολιάστε εδώ