Η τρίτη θέση στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η κατάκτηση της τρίτης θέσης δεν έχει μόνο συμβολικό αλλά και ισχυρά πολιτικό χαρακτήρα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο επικεφαλής του τρίτου κόμματος λαμβάνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή.

Ωστόσο, ο στόχος για την τρίτη θέση στις εκλογές είναι συνυφασμένος και με το γεγονός ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει να διαδραματίσει κεντρικό ρυθμιστικό πολιτικό ρόλο και να αποτελέσει έναν αυτόνομο πόλο εξουσίας.

Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, αν και ορισμένα στελέχη το τελευταίο διάστημα επισημαίνουν ότι υπάρχει δημοσκοπική στασιμότητα, παρά τη φθορά της κυβέρνησης, ποντάρουν στη συστηματική επανασύνδεση με ομάδες και κοινωνικά στρώματα που άλλοτε ήταν ψηφοφόροι του, ενώ πλέον δείχνουν σημάδια αποστασιοποίησης και από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο στήριξαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ αποτιμούν ως ιδιαίτερα θετική την ημερίδα με στελέχη από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης (δημάρχους, περιφερειάρχες, δημοτικούς και περιφερειακούς σύμβουλους κ.ά.) που είχαν εκλεγεί με ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ή είχαν τη στήριξή του.

Πολλά στελέχη μάλιστα του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η βοήθεια και η συνδρομή των αιρετών της Αυτοδιοίκησης στην πορεία για τις εκλογές θα είναι σημαντική.

Πάντως το τελευταίο διάστημα καταβλήθηκε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι τριβές ανάμεσα στα κόμματα και τις κινήσεις που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφορικά με τα οργανωτικά του συνεδρίου.

Υπήρξαν θέματα που προκάλεσαν εντάσεις, όπως, π.χ., ο τρόπος εκλογής των συνέδρων, με το ΠΑΣΟΚ να προτείνει ότι το 50% πρέπει να εκλεγεί από τη βάση και το υπόλοιπο 50% να οριστεί από τα κόμματα. Ωστόσο, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ και Κινήσεις Πολιτών ζητούσαν αναλογική εκπροσώπηση, δηλαδή κάθε κίνηση ή κόμμα να έχει έναν αριθμό συνέδρων που αναλογεί στη δύναμή του. Επίσης τριβές προκάλεσε το θέμα της δημιουργίας νέου εμβλήματος / σήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου να παραμεριστεί ο «ήλιος του ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ συζητούσε μόνο το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα σήμα / έμβλημα της Συμπαράταξης που θα χρησιμοποιούνταν μόνο στις κοινές εκδηλώσεις και δεν επιθυμούσε την αλλαγή ή αντικατάσταση του παραδοσιακού σήματος του ΠΑΣΟΚ. Όπως έλεγαν μάλιστα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, από τη στιγμή που τα κόμματα θα διατηρήσουν, για ένα διάστημα τουλάχιστον, την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά τους εντός του πλαισίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν υπάρχει λόγος να εξαφανιστεί το εμβληματικό σύμβολο του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, όπως τονίζουν συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει να μετεξελιχθεί σε έναν σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό φορέα, μακριά από κάθε λαϊκισμό και αγκυλώσεις του παρελθόντος.

***

Ποτάμι και «3» μαζί

Συμπαράταξη νούμερο 2 φαίνεται ότι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι με την Ώρα Αλήθειας των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης) και ενδεχομένως και κάποιες άλλες προσωπικότητες από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Ο Θεοδωράκης συναντήθηκε με τους τρεις πρώην υπουργούς πριν από μερικά 24ωρα και όπως φαίνεται βρέθηκε κάποια φόρμουλα για κοινή πολιτική συνύπαρξη και συμπόρευση. Βέβαια, αρνήθηκε σε πρώτη φάση την αξίωση των τριών πρώην υπουργών για αυτοδιάλυση των κομμάτων (δηλαδή του Ποταμιού) και δημιουργία ενός ενιαίου φορέα από μηδενική βάση. Πάντως, τόσο ο Θεοδωράκης όσο και οι τρεις πρώην υπουργοί είναι πολύ κοντά στη δημιουργία μιας «κόπιας» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δηλαδή ενός κοινού φορέα-ομπρέλα, στον οποίο θα συνυπάρχουν, χωρίς να διαλυθούν, το Ποτάμι, η Ώρα Αλήθειας και όποιες άλλες κινήσεις και ομάδες θέλουν.

Στο μεταξύ, η Ώρα Αλήθειας ετοιμάζεται για την πραγματοποίηση κεντρικής εκδήλωσης στην Αθήνα, στις 29 Μαρτίου, ανάλογης με αυτές που οργάνωσαν στην περιφέρεια η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης.


Σχολιάστε εδώ