Γιατί δεν είναι ελεύθερα στους πολίτες όλα τα ελληνικά γεωχωρικά δεδομένα;

Γεωχωρικά δεδομένα είναι, π.χ., τα διοικητικά όρια, το οδικό δίκτυο, οι αεροφωτογραφίες, οι ζώνες προστασίας και τα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια, τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας για τον σχεδιασμό εθνικών δράσεων, τη χωροθέτηση και την προσέλκυση επενδυτικών δραστηριοτήτων, την έγκαιρη αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και την αποτελεσματική και υπεύθυνη προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβανόμενη την αυξανόμενη σημασία τους, προωθεί τα τελευταία χρόνια τη βελτίωση της ποιότητας των γεωχωρικών δεδομένων που παράγουν τα κράτη-μέλη της, την εξασφάλιση της αξιοποίησής τους και κυρίως την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά.

Σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χώρα διαθέτει έναν κρατικό χαρτογραφικό φορέα που είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό, την παραγωγή και τη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων της, τα οποία αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 80% του συνόλου των δημόσιων πληροφοριών, εγγράφων και προϊόντων που -τα κράτη- παράγουν.

Τις επόμενες εβδομάδες θα πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας για τα ελληνικά γεωχωρικά δεδομένα, την αξία τους και τη… διαχείρισή τους.

***

Ημερίδα την Πρωταπριλιά στη Λάρισα

Το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του ΑΠΘ «Κτηματολόγιο: νομικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις» και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Δάση, Δασικοί χάρτες, Δασολόγιο και Κτηματολόγιο», που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 1η Απριλίου 2017 και ώρα 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Μετροπόλ», στην οδό Ρούσβελτ 14, στη Λάρισα. Την εκδήλωση διευθύνει και συντονίζει ο καθηγητής κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος, διευθυντής του εν λόγω μεταπτυχιακού προγράμματος. Η ημερίδα είναι ανοικτή για το κοινό, δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις σε όσους το παρακολουθήσουν. Όσοι πιστοί επιστήμονες (τοπογράφοι, δικηγόροι, δασολόγοι κ.λπ.) αλλά και ενδιαφερόμενοι πολίτες προσέλθετε…

***

Θέμιδα, η «τυφλή» χελώνη

Γράφει ο Γιώργος Τερζής στην «Καθημερινή», με αφορμή την απόφαση για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου: «Αν κάτι πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία της δικαιοσύνης αλλά και το πολιτικό προσωπικό της χώρας, είναι το γεγονός ότι ουδείς μοιάζει να πείθεται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εκτός βέβαια εάν αυτές οι αποφάσεις δικαιώνουν τις προηγούμενες θέσεις του…».

«Δέκα χρόνια είναι πολύς χρόνος. Βέβαια, σε μία χώρα χωρίς ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, χωρίς δασικούς χάρτες, χωρίς δυνατότητα ορισμού βασικών εννοιών, όπως π.χ. ο αιγιαλός, η διερεύνηση μιας υπόθεσης που περιλαμβάνει μέχρι και αυτοκρατορικά χρυσόβουλα του 11ου αιώνα μπορεί να απαιτήσει χρόνο. Αλλά δέκα χρόνια;»…

***

Κλωνοποιήθηκε ο μισθός;

Λάβαμε μία καταγγελία η οποία, εάν ευσταθεί, αποτελεί όνειδος και γιʼ αυτό είμαστε πρόθυμοι να δημοσιεύσουμε την απάντηση της ηγεσίας του Κτηματολογίου. Η καταγγελία αναφέρει πως η νυν διευθύνουσα σύμβουλος Χριστίνα Κλωνάρη από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, όταν και συνταξιοδοτήθηκε, λάμβανε -παρότι ο νόμος το απαγόρευε ρητά- διπλό μισθό (δηλαδή και τον μισθό του δημοσίου υπαλλήλου από τον Οργανισμό Κτηματογραφήσεων και 1.800 ευρώ μηνιαίως (ως… επίδομα) από την εταιρεία του Κτηματολογίου, έπειτα από απόφαση του τότε διοικητικού συμβουλίου, προ τετραετίας. Το ποσό είναι μεγάλο, πάνω από 40.000 ευρώ, και οι πολίτες αξιώνουν ειλικρινείς απαντήσεις…


Σχολιάστε εδώ