Όταν περισσεύει το μεράκι…

Συγγραφέας ο Σωτήρης Κύρμπας, με την επιμέλεια των Εκδόσεων Κρούπη, που εδρεύουν στην πόλη που γέννησε τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα, τον Μπακάλη και τον Βίρβο (και που τόσο πολύ αδικήθηκε από τους νικητές του εμφυλίου, όταν αποφάσισαν να κρεμάσουν στον φανοστάτη της πλατείας Ρήγα Φεραίου τα κεφάλια των ηρώων Βελουχιώτη και Τζαβέλλα). Το έργο του Κύρμπα, με τον πλούτο πληροφοριών, που δύσκολα συναντάς σε αντίστοιχα λευκώματα άλλων αθλητικών συλλόγων, τολμώ να το χαρακτηρίσω έργο πνοής και ζωής για τον συγγραφέα του. Στις σελίδες του ο αναγνώστης-μελετητής βρίσκει τα πάντα, κατά χρονολογία και με τον κατάλληλο σχολιασμό, που κρίνεται απαραίτητος σε εκδόσεις του είδους.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά ενός κρίσιμου αγώνα πρωταθλήματος με τη Νίκη Βόλου στο γήπεδο της Μαγνησίας. Ο ΑΟΤ, που την προηγούμενη αγωνιστική είχε νικήσει τον ΠΑΟΚ και βρισκόταν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, έφτασε στο «εχθρικό» γήπεδο της Νίκης συνοδευόμενος από 1.500 (!) οπαδούς του, μεταξύ των οποίων ο σπουδαίος ποιητής-στιχουργός Κώστας Βίρβος. Ο προπονητής Πέτροβιτς παρέταξε τους Μιχαηλίδη, Ζυκολίκα, Μπρουζούκη, Τόσκα, Κλαπανάρα, Κόκκαλη, Μαυρίκο, Ζάχο, Ζαφειρόπουλο, Ραχαβέλια, Καλαντζή. Ο αγώνας έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 1966, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος, με διαιτητή τον Αυστριακό Αμί. Οι Βολιώτες από το ξεκίνημα του αγώνα κατάλαβαν ότι είχαν να κάνουν με ανώτερο αντίπαλο, αγωνίστηκαν σκληρά με συνεχή σκόπιμα κτυπήματα, δέχτηκαν μπόλικες παρατηρήσεις από τον ρέφερι, στο τέλος όμως ηττήθηκαν με σκορ 1-0. Και τότε, όπως περιγράφεται στο βιβλίο: «Μετά το πέρας του αγώνα σημειώθηκαν θλιβερά επεισόδια και ξυλοδαρμοί σε βάρος τρικαλινών οπαδών, τόσο στις εξέδρες όσο και έξω από το γήπεδο, ενώ άφθονες ήταν οι ζημιές στα αυτοκίνητα των εκδρομέων κ.λπ.».

Σ.Σ.: Το περιστατικό που περιγράφει στο βιβλίο του ο Σωτήρης Κύρμπας δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, μιας και οκτώ μήνες πριν -την άνοιξη του 1965-, στο γήπεδο της Νίκης, ο υπογράφων -σμηνίας τότε, υπηρετών στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου- βρέθηκε στη Νέα Ιωνία για τον αγώνα Νίκης Βόλου-Εθνικού Πειραιά.

Και τότε, μέσα σε ατμόσφαιρα-κόλαση, οι Πειραιώτες έκαναν το λάθος να σημειώσουν ένα γκολ προς το τέλος με τον μαέστρο Ανδρέα Αντωνάτο και να πάρουν τη νίκη. Και τότε άρχισε ένας ξυλοδαρμός σε βάρος των παικτών του Εθνικού που δεν είχε προηγούμενο σε επαρχιακό γήπεδο. Ο ποδοσφαιριστής Σαραντάρης εστάλη στο νοσοκομείο, ενώ ο αρχηγός της αποστολής Δημήτρης Καρέλλας, ένας ευπατρίδης του ποδοσφαίρου, δέχτηκε τόσες γροθιές που του άφησαν σημάδια για μπόλικες εβδομάδες.

Το βιβλίο «50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ» περιλαμβάνει όλα όσα έζησε στην πορεία του ο σύλλογος από το 1963 ως το 2013, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και εντυπωσιακές τις σελίδες των πρώτων χρόνων παρουσίας της ομάδας στην πρώτη εθνική κατηγορία. Τότε που η άφιξη της τρικαλινής ομάδας σε γήπεδο του λεκανοπεδίου συνοδευόταν και από έντιμο πεσκέσι της διοίκησης του συλλόγου.

Θυμάμαι όταν τα Τρίκαλα ήλθαν στο «Καραϊσκάκης», ένα Σάββατο απόγευμα, για αγώνα με τον ισχυρό Εθνικό. Μαζί με το πούλμαν της αποστολής των παικτών στάθμευσε και ένα μικρό φορτηγάκι με δώρα για τους γηπεδούχους, παίκτες και διοικητικούς. Και τι δώρα! Από ένα μεγάλο δέμα με τυριά του φημισμένου τυρέμπορου Τζαφόλια, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της ομάδας! Και μάλιστα πρώτης ποιότητας.

Ωραία χρόνια!


Σχολιάστε εδώ