Το «ΠΑΡΟΝ» «έδιωξε» τον Κιμούλη!

Υπήρξε το… επιστέγασμα των έντονων τριβών που υπήρχαν από την πρώτη κιόλας ημέρα με άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά κυρίως με τον διορισμένο από το υπουργείο Οικονομικών διευθύνοντα σύμβουλο Ν. Μανωλόπουλο. Τριβές που είχαν να κάνουν και με τις απαιτήσεις που προέβαλλε ο ηθοποιός για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του πέραν αυτών που σαφώς ορίζει το οργανόγραμμα για τη θέση του προέδρου. Να προεδρεύει απλώς… όπως ορίζει το Καταστατικό. Τα αλλεπάλληλα αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στο «ΠΑΡΟΝ» ήταν αυτά που επέβαλαν την επιτάχυνση των διαδικασιών, που ως κατάληξη είχαν την παραίτηση του κ. Κιμούλη. Η εικόνα του μπάχαλου (όπως επισήμανε το «Π» στο αναλυτικό ρεπορτάζ την περασμένη Κυριακή) που έβγαινε προς τα έξω είχε προκαλέσει τη δυσφορία της κυβέρνησης, και ειδικότερα του Μεγάρου Μαξίμου, που έστειλε αρμοδίως το μήνυμα ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η σαφής προειδοποίηση της διοίκησης του Ιδρύματος Νιάρχου, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την αντίστοιχη του Κέντρου Πολιτισμού, περί διακοπής κάθε είδους χρηματοδότησης αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ομαλότητα και η ηρεμία. Η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Κιμούλη είχε ξεκινήσει…

Την επίσπευση του τέλους του Κιμούλη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου δρομολόγησε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, που αποτύπωσε το… πολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο διοικητικό συμβούλιο, σε σημείο να μην μπορεί να συνεδριάσει και πολύ περισσότερο να πάρει ακόμη και μια απόφαση ρουτίνας. Σχετική αναφορά έκανε η «Εστία» στο δημοσίευμά μας, αν και απέφυγε να αναφέρει τη λέξη «ΠΑΡΟΝ». Συγκεκριμένα έγραψε:

«Είχε προηγηθεί δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδος, το οποίο ανεφέρετο στο τεταμένο κλίμα των συνεδριάσεων του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος. Κατά το δημοσίευμα, όταν ο Γ. Κιμούλης απαίτησε όχι απλώς να προεδρεύει, όπως προβλέπει η απόφασις, αλλά και να αποφασίζει, τα άλλα μέλη και κυρίως ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Μανωλόπουλος, αντέδρασαν με αποτέλεσμα να έλθουν σε έντονη αντιπαράθεση. Όταν δε τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος πληροφορήθηκαν την εκρηκτική αυτή κατάσταση, εξερράγησαν και προειδοποίησαν ότι, εάν συνεχισθεί αυτή η ʽʽφαγωμάραʼʼ, δεν θα δώσει το Ίδρυμα τα 50.000.000 ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Όταν τον διόριζε, ήταν καλή η κυβέρνηση…

Στην επιστολή παραίτησης ο τελευταίος διατυπώνει αιχμές προς κάθε κατεύθυνση, ακόμη και προς το Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά κατά του διευθύνοντος συμβούλου κ. Μανωλόπουλου, τονίζοντας ότι παρά το συμφωνημένο πλαίσιο «υποκαθιστά στην ουσία όλο το διοικητικό συμβούλιο, εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος». Ο κ. Κιμούλης εμφανίζεται ωσάν να έπεσε από τον ουρανό και δεν γνώριζε ότι σε κάθε κόμμα, πόσω μάλλον όταν βρίσκεται στην εξουσία, υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες, ανταγωνισμοί, τριβές κι εντάσεις. Ιδίως δε αν πρόκειται για θέσεις και αξιώματα. Στρέφεται δε κατά εκείνων (Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Πολιτισμού) που τον επέλεξαν για τη συγκεκριμένη θέση, υποστηρίζοντας ότι δεν του παρείχαν καμιά στήριξη στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Μανωλόπουλο. «Όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας», σημειώνει.

Στην επιστολή του ο κ. Κιμούλης προχωράει σε μια μακρά απολογία για την απόφασή του να δεχθεί τη συγκεκριμένη θέση, αμυνόμενος επί της ουσίας στην αυστηρή κριτική που δέχθηκε από πολλές πλευρές το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι δημόσιες θέσεις δεν είναι επισφράγιση κοινωνικής αποκατάστασης, ούτε κάλυψη κάποιου υπαρξιακού κενού», απαντώντας στις αιτιάσεις ότι αποδέχθηκε τον διορισμό του αποσκοπώντας στην κοινωνική καταξίωση και στη μεγαλύτερη δόξα. Προσθέτει επίσης ότι στήριξε δημόσια τον ΣΥΡΙΖΑ διότι έκρινε ότι ήταν η μοναδική λύση για τη χώρα και όχι για να εγκατασταθεί σε κάποια θέση, αποκρούοντας την κριτική ότι η προεδρία στο Κέντρο Πολιτισμού ήταν το αντάλλαγμα για τη στήριξη που παρείχε προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου δε να ενισχύσει τη θέση του αυτή επισημαίνει ότι στο παρελθόν έχει κατά κόρον αρνηθεί προτάσεις για θέσεις ιδιαίτερα σημαντικές.

Σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο Πολιτισμού υπερασπίζεται τον κ. Μανωλόπουλο, αναφέροντας ότι ενεργεί χωρίς καμιά υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και πάντα σε συνεννόηση με τα άλλα μέλη του ΔΣ, αποκρούει δε τις αιχμές περί αδιαφάνειας που διατύπωσε ο κ. Κιμούλης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για πλήρη διαφάνεια και χρηστή οικονομική διαχείριση.


Σχολιάστε εδώ