Τελευταία ελπίδα για την ακίνητη περιουσία η κρατικοποίηση του Κτηματολογίου

Με απλά λόγια, ζητούν (σχεδόν επί μία πενταετία) ένα τεκμηριωμένο σχέδιο για το πόσα κτηματολογικά γραφεία θα υπάρξουν, πόσους και ποιους εργαζόμενους θα έχουν, πώς θα εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες τους και πώς θα βελτιωθούν οι διαδικασίες και οι συναλλαγές της ακίνητης περιουσίας.

Προ ενός έτους, είχε συμφωνηθεί πως τον Δεκέμβριο του 2016 η εταιρεία του Κτηματολογίου θα περιερχόταν (με έξι μήνες καθυστέρηση) στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών μαζί με όλες τις κρατικές επιχειρήσεις και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Το επόμενο βήμα θα ήταν είτε η ιδιωτικοποίησή της είτε η θυσία μερίδας εργαζομένων, μέσω ομαδικών απολύσεων, που δυστυχώς προμηνύονται στις άλλες ΔΕΚΟ.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης (κυρίως) και Περιβάλλοντος, με την αρωγή της Παγκόσμιας Τράπεζας, συναποφάσισαν προ εξαμήνου την κρατικοποίηση της εταιρείας του Κτηματολογίου μέσω της συγχώνευσής της με όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας μας.

Κρατικοποίηση που εκτός από προφανές οικονομικό όφελος έχει και άλλα οφέλη, που ξεκινούν από τη διαφύλαξη των πολύτιμων γεωχωρικών δεδομένων και φτάνουν μέχρι και τη διάσωση των θέσεων εργασίας.

***

Αφόρητες πιέσεις υπέρ της στασιμότητας

Αντί να αντικρίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι την πραγματικότητα, αντί να έχουν προτεραιότητα τον πολίτη, κοιτούν πάλι να διαφυλάξουν τις θέσεις τους, τις εξουσίες και τα οφέλη που έχουν από τη συντήρηση ενός συστήματος, αγνοώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την ιδιωτικοποίηση και τις απολύσεις. Άλλοι διατείνονται πως υπάρχουν 70 εν ενεργεία μελέτες Κτηματολογίου και «δεν γίνεται» να κρατικοποιηθεί, άλλοι τρέμουν μην τυχόν γίνει αξιοκρατικός διαγωνισμός και δεν παραμείνουν ισόβια διευθυντές κι άλλοι προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή (λένε) δεν συμμετείχε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον νέο φορέα. Η πολιτική ηγεσία θα «μασήσει», άραγε;

***

Όχι άλλη χαρτούρα…

Ένα ακόμα βήμα προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση έγινε από το Κτηματολόγιο, στο πλαίσιο ανάπτυξης των νέων διαδικτυακών υπηρεσιών του. Σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, συνέταξε τις τεχνικές προδιαγραφές για την ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων σε όλα τα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία της χώρας. Έτσι, σύντομα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης θα ορίσει μια ημερομηνία μετά την οποία θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή όλων των απαραίτητων εγγράφων (π.χ. τοπογραφικών) για τις συναλλαγές των επαγγελματιών και των πολιτών με το Κτηματολόγιο. Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να έχουν θετικό αντίκτυπο και στους πολίτες – ιδίως στην τσέπη τους.

***

Συνεχίζουν να μπερδεύουν τους πολίτες…

Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε ότι ξεκίνησε η λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων Περιστερίου, Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου στην Αττική. Προσθέτουμε ότι ξεκίνησε και η λειτουργία Κτηματολογίου για τον Δήμο Γαλατσίου, ο οποίος εντάσσεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών (Αριστοτέλους 175). Τέλος, από αύριο, 20 Μαρτίου, ξεκινάει η συλλογή δηλώσεων στους προκαποδιστριακούς Δήμους Ευρωστίνης και Ξυλοκάστρου στην Κόρινθο, με προθεσμία κατάθεσης τρεις μήνες. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου. Συνεχίζεται -χρόνια τώρα- η απόλυτη διασπορά περιοχών, δήμων και κοινοτήτων, ημερομηνιών και ανακοινώσεων και ο πολίτης μπερδεύεται. Έχει ήδη τόσα προβλήματα, μην του προσθέτουμε και αγωνία και σύγχυση για την περιουσία του.


Σχολιάστε εδώ