Τα… κριτήρια που επικράτησαν στις μεταθέσεις πρέσβεων

Μια σειρά μεταθέσεων αποφάσισε το Ανώτατο Υπηρεσιακό: Δημήτρης Αλεξανδράκης στην Τεχεράνη, Ιωάννης Πεδιώτης στην Μπραζίλια, Νίκος Κανέλλος στο Μπακού, Λούης-Αλκιβιάδης Αμπατής στο Λουξεμβούργο, Γεώργιος Μαρκαντωνάτος στη Χαράρε, Ιφιγένεια Κοντολέοντος στη Σεούλ, Δημήτριος Καράμπαλης στην Τιφλίδα, Νίκη Κουτράκου στο Αλγέρι, Δημήτρης Αζεμόπουλος στην Οτάβα, Γιώργος Αϋφαντής στο Ελσίνκι.

Ο κ. Αλεξανδράκης, σύζυγος της διευθύντριας Εθιμοτυπίας κ. Αγλ. Μπαλτά, πηγαίνει σε ένα δύσκολο πόστο, στο οποίο όμως η παρούσα κυβέρνηση θέλει ανθρώπους «ήσυχους» και υπηρεσιακούς, που δεν αναλαμβάνουν ιδιαίτερες πρωτοβουλίες. Ο Νίκος Κανέλλος αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι επιβιώνει και στις πιο δύσκολες συνθήκες και έτσι εξασφάλισε ένα ακόμη καλό πόστο. Με την τοποθέτηση του κ. Αμπατή στο Λουξεμβούργο μαθαίνουμε ότι η πρεσβεία στο Λουξεμβούργο παραμένει εν λειτουργία, καθώς όλοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι ξεκινούσαν τα σχεδία εξορθολογισμού με το κλείσιμο πρεσβειών όπως αυτή του Λουξεμβούργου… Ο κ. Αζεμόπουλος επιστρέφει στον Καναδά, όπου -αν δεν κάνουμε λάθος- έχει διανύσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του διαδρομής. Όσο για τον Γ. Αϋφαντή, αυτός οδεύει για δεύτερη φορά σε «αγρανάπαυση», την πρώτη από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που τον έστειλε στο Βανκούβερ, και τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που τον στέλνει στο Ελσίνκι. Ο Γ. Αϋφαντής δεν είναι εύκολος άνθρωπος, όμως είναι εξαιρετικά εργατικός, έντιμος, με ιδέες και προτάσεις και η αλήθεια είναι πως κάποια εσωτερικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών στοχοποίησαν τον Γ. Αϋφαντή, τον μόνο ίσως πρέσβη που πραγματικά είναι κοντά στην κυβέρνηση της Αριστεράς…

Με αφορμή το Υπηρεσιακό και τις τοποθετήσεις, μεταφέρουμε την παρατήρηση από φίλο παλιό και έμπειρο διπλωμάτη. Θα είχε αξία εάν μαζί με τον κατάλογο των προαγωγών και των μεταθέσεων υπήρχε παραπομπή και στο βιογραφικό κάθε πρέσβη, ώστε όλοι να βλέπουν τα πόστα που έχει κάνει, τα δυσμενή, τα προξενικά, ώστε να είναι διαφανές αν έχει τις τυπικές προϋποθέσεις για την προαγωγή και αν και πού έχει υπηρετήσει… Η αλήθεια είναι ότι εάν υπήρχε αυτή η λίστα θα ήταν εύκολες οι εξηγήσεις και για το ποιος και γιατί παίρνει καλές μεταθέσεις και «εύκολες» προαγωγές…

Υπήρξαν όμως και προαγωγές από τον βαθμό του ΣΠ Αʼ στον βαθμό του ΠΥ Βʼ για τους Ζαβορίτη Δημήτριο (αναδρομικά από το 2012), Αδαμίδη Αδάμ-Γεώργιο, Αλαμάνο Γεώργιο, Κατζούρου Αντωνία, Καραγεώργου Ναταλία-Μαρία, Μπεζιρτζόγλου Στυλιανή, Ευθυμιάδου Ιωάννα (αναδρομικά από το 2016), Μπούρα Άννα-Μαρία Ελένη, Υψηλάντη Άγγελο, Γκίνη Αικατερίνη, Ιωάννου Αθανάσιο, Ιωαννίδη Ιωάννης.

***

• Πολύ θετικά τα σχόλια και οι εκτιμήσεις σχετικά με τις συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον ο Ν. Κοτζιάς με στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και τον ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον. Βεβαίως, για να είμαστε ειλικρινείς, οι εντυπώσεις αφορούν όσα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε για τις συναντήσεις, καθώς δεν έχουμε καμιά απολύτως ιδέα για το τι σκέφτεται η νέα αμερικανική κυβέρνηση και τι είπε στον έλληνα υπουργό ο Ρεξ Τίλερσον.

• Ο κ. Κοτζιάς επέλεξε, πολύ σωστά, να κάνει μια γενική παρουσίαση στον κ. Τίλερσον για τις πηγές αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είπε λεπτομέρειες, αλλά δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε: Ο αλβανικός εθνικισμός δεν είναι αιτία αποσταθεροποίησης; Ο «μακεδονισμός» του κ. Γκρούεφκσι και η εμμονή του σε όνομα που περιθωριοποιεί την αλβανική οντότητα δεν είναι αιτία αποσταθεροποίησης; Η αμφισβήτηση της Τουρκίας όσον αφορά το Αιγαίο δεν είναι αιτία κρίσης και αποσταθεροποίησης; Ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θέλει να διατηρήσει δυνάμεις σε ένα ανεξάρτητο κράτος δεν υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή;

Καλή και θετική η γενική συζήτηση, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρέπει να φθάνουμε κάποια στιγμή στο διά ταύτα…

• Σε μια από τις μεγάλες αλβανικές εφημερίδες δημοσιεύεται άρθρο για το έργο του αλβανού ιστορικού Κρίστο Φρασέρι, με το οποίο διατυπώνεται το ερώτημα σχετικά με το αν ο Ενβέρ Χότζα αποδυνάμωσε τη θέση της Αλβανίας λόγω της σύγκρουσης με την Ελλάδα στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946. Σύμφωνα με τον αλβανό ιστορικό, ο Χότζα προκειμένου να μην αποδεχθεί τον ρόλο του αλβανού βασιλιά Αχμέτ Ζόγου στην αντίσταση εναντίον των Ιταλών ουσιαστικά αποδέχθηκε εμμέσως ότι η Αλβανία συμμετείχε στο πλευρό της Ιταλίας στην επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Και όπως επισημαίνει το άρθρο, αυτό δικαιολογεί τον νόμο του εμπόλεμου.

• Γιατί τα αναφέρουμε αυτά; Γιατί, πολύ απλά, κανείς ποτέ δεν θέλησε να αντιμετωπίσει σε εντελώς διαφορετική βάση τα φληναφήματα των αλβανικών ηγεσιών για άρση του εμπόλεμου, Τσαμικό κ.λπ.

• Στοιχεία και ντοκουμέντα υπάρχουν πολλά, αρκεί να υπάρξει πολιτική απόφαση για αξιοποίησή τους. Γιατί εφόσον εύκολα αποδεικνύεται ότι η Αλβανία συνέπραξε στην ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, η χώρα μας όφειλε να εγείρει θέμα αποζημιώσεων και από την Αλβανία και όχι να κάθεται να βλέπει τον κάθε Έντι Ράμα να κουνάει το δάκτυλο… Τουλάχιστον τα Τίρανα, αντί για λεονταρισμούς, οφείλουν μια συγγνώμη…

• Μια ενδιαφέρουσα είδηση μας ήρθε από τα Τίρανα. Προ μερικών εβδομάδων και εν όψει προεκλογικής περιόδου το Κόμμα των Τσάμηδων επιχείρησε να περάσει ψήφισμα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για «τη θεσμική αναγνώριση και διερεύνηση των νομικών και ιστορικών στοιχείων και περιστάσεων για τη βίαιη εκτόπιση και τη σφαγή σε βάρος των Αλβανών της «Τσαμουριάς» το 1944 καθώς και τον καθορισμό των ευθυνών των κρατικών αρχών για την εφαρμογή των νομικών πράξεων που έχει υιοθετήσει η Βουλή της Αλβανίας».

• Η αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα συνεργάζονται, δεν επέτρεψε την έγκριση αυτής της απόφασης, η οποία προφανώς θα αποπροσανατόλιζε την προεκλογική συζήτηση, κάτι που δεν ήθελε ο Έντι Ράμα. Πάντως, ο πρόεδρος του Κόμματος των Τσάμηδων κ. Ιντρίζι δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του έχει ως σκοπό να αποκαλύψει γιατί το 1953 η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε συλλογική χορήγηση αλβανικής ιθαγένειας στους Τσάμηδες, ενώ πρόσθεσε ότι οι «Τσάμηδες θέλουν να έχουν διπλή ιθαγένεια και να πάρουν ελληνικά διαβατήρια ώστε να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους…». Ας έχουμε υπόψη μας όσα λέει ο κ. Ιντρίζι γιατί μετά τις εκλογές θα τα βρούμε μπροστά μας…

• Διαμαρτύρεται η γνωστή, τουρκόφιλη μειονοτική εφημερίδα «Μιλλέτ» της Θράκης για συνέδριο που γίνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και αφορά τους Πομάκους. Το συνέδριο με θέμα «Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις» οργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κόκκινο πανί για τους συγκεκριμένους ακραίους της μειονότητας είναι η συμμέτοχη του εκπαιδευτικού Νίκου Κόκκα, της Εμινέ Μπουρουτζί και του Ριτβάν Καρά-Χότζα στο συνέδριο, καθώς και οι τρεις είναι από εκείνους που δεν έχουν φοβηθεί τον υπόγειο πόλεμο του τουρκικού προξενείου και συνεχίζουν τον αγώνα αντίστασης προκειμένου να μην αφομοιωθεί και εξαφανισθεί η πομακική ταυτότητα.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ