Σκάνδαλο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο ΑΠΘ

Το πόρισμα αναφέρεται σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, που προκάλεσαν ζημίες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας στο ίδρυμα, και ήδη παραδόθηκε στα χέρια του Εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει στη δικαστική διερεύνησή του και φυσικά να απαγγείλει κατηγορίες, εφόσον προκύψουν, στους εμπλεκόμενους.

Η ΕΑΔΠ τα τελευταία 6,5 χρόνια διαχειρίστηκε ένα ποσό που φτάνει τα 27 εκατ. ευρώ, που προερχόταν από την αξιοποίηση των κυλικείων του πανεπιστημίου, την ενοικίαση των αιθουσών εκδηλώσεων και την πώληση μίας τεράστιας έκτασης που ανήκε στη Γεωπονική Σχολή και βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο. Ωστόσο, πέρυσι, στο ταμείο της δεν υπήρχε ούτε… ευρώ και υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ από ιδιωτική τράπεζα για να καλύψει τις ανάγκες της! Πού πήγαν τα χρήματα που είχε στο ταμείο της μέχρι τότε (25 εκατ. από την πώληση του ακινήτου και 2 εκατ. από τα κυλικεία), ουδείς γνωρίζει.

Πάντως, οι διοικούντες το πανεπιστήμιο φαίνεται ότι «κάτι» ήξεραν, γιατί μόλις άρχισε η εισαγγελική έρευνα, μετά τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν, έσπευσαν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, το 2011, να απαλλάξουν τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΔΠ από κάθε ενδεχόμενη ευθύνη για τα όσα είχαν γίνει!

Στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε το ΣΔΟΕ τις τελευταίες μέρες, έγινε κατʼ αντιπαράσταση εξέταση του πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΔΠ Γιώργο Καραγιάννη. Το ίδιο έγινε και με τον τέως πρύτανη Αναστάσιο Μάνθο, ο οποίος μετά την εξέτασή του δήλωσε ότι είχε προηγηθεί κι άλλη κατάθεσή του το 2013 και ότι το ΣΔΟΕ επικεντρώνεται κυρίως στη διαχείριση των κονδυλίων που προέρχονται από τα κυλικεία, καθώς και από ανάθεση εργολαβιών, προσλήψεις υπαλλήλων κ.λπ. Το ωραίο, πάντως, είναι πως μετά την κατʼ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον νυν πρύτανη του ΑΠΘ, έγινε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της ΕΑΔΠ, το οποίο αποφάσισε την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Καραγιάννη από τον καθηγητή Ν. Βαρσακέλη. Κύκλοι του πανεπιστημίου ερμήνευσαν αυτήν την ενέργεια ως προσπάθεια του πρύτανη να τα… φορτώσει όλα στον διευθύνοντα σύμβουλο.

Δεν έχει άδικο, πάντως, ο κ. πρύτανης, καθώς το πόρισμα του ΣΔΟΕ είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον κ. Καραγιάννη στον οποίο καταλογίζει μεταξύ άλλων αμέλεια στην είσπραξη των ενοικίων του κυλικείου της Βιβλιοθήκης (που είναι το πιο προσοδοφόρο, καθώς λειτουργεί 16 ώρες την ημέρα και είναι συνέχεια γεμάτο), που ανέρχονται στο ποσό των 300.000 ευρώ.

Ο έλεγχος επικεντρώθηκε εκεί γιατί ο κ. Καραγιάννης από το 2012 ήταν μέτοχος σʼ ένα από τα μεγαλύτερα και κεντρικότερα μπαρ-ρεστοράν της παραλίας της Θεσσαλονίκης, με την επωνυμία «Όμιλος». Στενός συγγενής, όμως, του συνεταίρου του κ. Καραγιάννη στην επιχείρηση αυτή, ήταν ο κακοπληρωτής ενοικιαστής του κυλικείου της Βιβλιοθήκης. Άρα… κάποιο λάκκο έχει η φάβα…

Η… μπάλα, πλέον, είναι στα χέρια του Εισαγγελέα και από εκεί οι εξελίξεις θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον…


Σχολιάστε εδώ