Πρόσφυγες πουλάνε κρεβάτια και κουβέρτες στην πλατεία Οδησσού!

Μάλιστα μαζεύονται οικογένειες, συγκεντρώνουν την… πραμάτεια τους και βάζουν έναν ανήλικο, περίπου 10-12 χρόνων, να τα πουλάει αφενός για να συγκινεί τον κόσμο και να ψωνίζει και αφετέρου για να μη συλλαμβάνονται!

Την καταγγελία έκανε στο Κανάλι 1 – 90,4 ο πρόεδρος των μικροπωλητών του παζαριού Ιορδάνης Κανονίδης και με βάση αυτή το «Π» έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ, όπου τα στοιχεία που προέκυψαν είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικά.

Στην πλατεία Οδησσού το παραεμπόριο οργιάζει, καθημερινά, όπως και στην Αλιπέδου, εκεί που κάθε Κυριακή γίνεται το παζάρι. Μόνο που στην Αλιπέδου πουλάνε κυρίως λαθραίο καπνό και τσιγάρα, ενώ στο λιμάνι πολλοί αυτόκλητοι, αλλοδαποί μικροπωλητές πουλάνε ό,τι βρίσκουν. Ανάμεσά τους και πολλοί πρόσφυγες, αν και κάποιοι άλλοι αλλοδαποί μας είπαν ότι έχουν αγοράσει τα είδη που πουλούν από τους πρόσφυγες! Δηλαδή τα είδη που οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι φορείς και οι ΜΚΟ τους παρέχουν για να τους βοηθήσουν καταλήγουν στα χέρια παράνομων μικροπωλητών ή αποτελούν αντικείμενο λαθρεμπορίου που το διενεργούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες!

Εκεί είδαμε να πωλούνται στρατιωτικά κρεβάτια εκστρατείας με το σήμα του ΟΗΕ, αλουμινένια αχρησιμοποίητα, αντί 8 ευρώ το ένα, κουβέρτες στρατιωτικές μάλλινες με 1,5 ευρώ το κομμάτι, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια αντί 50 λεπτά το κομμάτι κ.λπ. Όταν ρωτήσαμε, με τη βοήθεια Σύριου που ζει χρόνια στην Ελλάδα και έχει ελληνικό διαβατήριο, έναν μικρό που πουλούσε τέτοια είδη, μας είπε ότι τον έλεγαν Καρίμ και ήταν από το κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, τόνισε δε πως όλοι στον καταυλισμό δεν έχουν κανένα πρόβλημα, έχουν άφθονο φαγητό, ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης, αλλά κάθε μέρα οι διάφορες ΜΚΟ τους πηγαίνουν πολλά είδη, που τους περισσεύουν, και τα πουλάνε γιατί έχουν ανάγκη από χρήματα, κυρίως για να αγοράζουν κάρτες ανανέωσης χρόνου στα κινητά τους!

***

Αποδομούν το ΙΚΑ Πειραιά

Όταν στην κυβέρνηση λένε αποκέντρωση, μάλλον εννοούν συγκέντρωση. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι με το νέο οργανόγραμμα για το ΙΚΑ, που κατάρτισε το αρμόδιο υπουργείο, όλες οι αρμοδιότητες συγκεντρώνονται στην κεντρική διοίκηση των Αθηνών και όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις καταργούνται και υποβιβάζονται σε τοπικά γραφεία! Δηλαδή ο Πειραιάς, το Περιστέρι και άλλες μεγάλες περιοχές που είχαν περιφερειακές διευθύνσεις, οι οποίες εξυπηρετούσαν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, θα εξυπηρετούνται πλέον, σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα, μόνο από την Αθήνα! Αυτό σημαίνει ατέλειωτες ουρές, μηδενική εξυπηρέτηση και απόλυτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Γιατί τώρα το ΙΚΑ Αθηνών θα εξυπηρετεί κάποια… εκατομμύρια ασφαλισμένων, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα γίνεται.

Με το ισχύον ως τώρα σύστημα, έκδοση συντάξεων, παροχές και υπηρεσίες υγείας (επιτροπές κ.λπ.) για τους ασφαλισμένους όλης της περιφέρειας του Πειραιά, των νησιών του Σαρωνικού, της Σαλαμίνας και των Κυθήρων γίνονται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά. Ό,τι και να γινόταν, σε λίγες ώρες ο ασφαλισμένος έκανε την δουλειά του. Τώρα θα χρειάζεται μέρες ολόκληρες και ατέλειωτα σούρτα-φέρτα στην Αθήνα για να κάνει οτιδήποτε. Απίστευτη ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και αμφίβολο αποτέλεσμα.

Αυτήν τη στιγμή, στον Πειραιά, με δύο επισκέψεις στο αρμόδιο γραφείο ο ασφαλισμένος σε δύο χρόνια το αργότερο παίρνει σύνταξη. Τώρα θα πρέπει να πηγαίνει πολλές φορές στην Αθήνα και θα παίρνει σύνταξη όποτε… έρθει η σειρά του. Ύστερα από 700.000 ή 900.000 αιτήσεις που θα προηγούνται της δικής του. Γιατί στον Πειραιά, στη χειρότερη περίπτωση, συνήθως προηγούνται 100.000 έως 120.000 αιτήσεις.

Η κυβέρνηση, στα μουλωχτά, αλλάζει το οργανόγραμμα του ΙΚΑ, χωρίς καμιά διαβούλευση, χωρίς διάλογο, χωρίς ενημέρωση. Αποφασίζει και διατάζει. Και αφήνει τους ασφαλισμένους να βράζουν στο… ζουμί τους και έναν ολόκληρο οργανισμό να πελαγοδρομεί με υπερσυγκεντρωτική και υδροκέφαλη λειτουργία, δυσκίνητο και αντιλειτουργικό, χωρίς προοπτική και σοβαρές δυνατότητες. Και κυρίως με πρακτικές και οργάνωση περασμένων δεκαετιών. Αντί δηλαδή να πάμε μπροστά, πάμε ολοταχώς προς τα πίσω! Γιατί, άραγε;

***

• Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Πειραϊκό Σύνδεσμο η εκδήλωση-κάλεσμα που έκανε η εφημερίδα του Πειραιά «Κοινωνική» για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για την ενίσχυση των παιδιών που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου». Πολύς κόσμος αλλά πολύ περισσότερα είδη συγκεντρώθηκαν για τον ευγενικό αυτό σκοπό και χρειάστηκαν πολλά φορτηγά για να τα μεταφέρουν. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πραγματικά αξιόλογες και τιμούν τόσο τους εμπνευστές τους όσο και εκείνους που ανταποκρίνονται και προσφέρουν ό,τι μπορούν, έστω και από το υστέρημά τους, για την ενίσχυση εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη.


Σχολιάστε εδώ