Ποιος συνεργάτης…

«Εισάγει στο δημόσιο σχολείο προσωπικό («συνεργάτη») με αδιευκρίνιστες εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Δεν διευκρινίζει από πού απορρέει η ανάγκη, επιστημονικά, για έναν τέτοιο συνεργάτη και ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του. Θεωρούμε αντιπαιδαγωγική οποιαδήποτε παρέμβαση και παρουσία μέσα στις αίθουσες των νηπιαγωγείων προσωπικού που απλά θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του ενδιάμεσου -διερμηνέα- μεταξύ νηπίων και νηπιαγωγού. Τέτοια περίπτωση θα αποτελεί εμπόδιο στην άμεση επαφή και παιδαγωγική αλληλεπίδραση του νηπίου με τον/τη νηπιαγωγό και στην ανάπτυξη των γλωσσικών και άλλων δεξιοτήτων του νηπίου»…

Δηλαδή, πόσο πιο ανοιχτά μπορεί να το θέσει ο σύλλογος; Και γιατί το προφανές είναι τόσο δύσκολο να κατανοηθεί;

***

Ινστιτούτο…

Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία: «Ο όρος ʽʽινστιτούτοʼʼ, ʽʽπολιτογραφημένοςʼʼ στα ελληνικά (διεθνής όρος), κρίνεται μάλλον πολυσήμαντος. Γενικά χαρακτηρίζει κάθε οργάνωση πολλών προσώπων με κύριο σκοπό επιδίωξης και εφαρμογής κάποιου κοινού σχεδίου, που κατά κανόνα αποβλέπει σε ανώτερη επιστημονική ή εκπαιδευτική ή τεχνική ανάπτυξη ή ακόμα και ηθική δημιουργία»…

Όχι, το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) κάνει μεγάλη προσπάθεια να αποδείξει την ταυτότητά του…

***

Σχέδιο…

Και το συγκεκριμένο σχέδιο απλώς δεν ήταν κοινό, αφού η Πολιτεία δεν σκέφτηκε να ενημερώσει τους συλλόγους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης -έστω- ότι επίκειται η έναρξή του, αφού, βεβαίως, γνώριζε ότι διαφωνούν και έτσι… απρόσκοπτα το έθεσε σε εφαρμογή…

Άλλωστε τι μας λέει το λήμμα; Ότι η εφαρμογή αυτού του κοινού σχεδίου αποβλέπει κατά κανόνα σε ανώτερη επιστημονική, εκπαιδευτική, τεχνική ή ακόμα και ηθική δημιουργία.

Ε, όλοι οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους. Και σε ό,τι αφορά τη Θράκη ισχύει το αντίστροφο…

***

Σιωπή…

Γεγονός είναι ότι κανείς πολιτικός φορέας, στη Ροδόπη τουλάχιστον, δεν θεώρησε ότι θα έπρεπε να σχολιάσει την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα. Και αν υποθέσουμε ότι οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ -ακόμα κι αν διαφωνούσαν- θα το κατάπιναν αμάσητο, για ευνόητους λόγους, επίσης, δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τα υπόλοιπα κόμματα, μιας και το θέμα ενδείκνυται… Για πρώτης τάξεως «γαργάρα»…

***

Της Ολλανδίας

Περί πολιτικού -και όχι μόνο- επιπέδου: Τούρκος δημοτικός σύμβουλος λέει ότι θα σφάξει τις ολλανδικές του αγελάδες -αν και, όπως σημειώνει, δίνουν πολύ και καλό γάλα- εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Τσαβούσογλου… παίζει σκάκι, σημειώνοντας ότι… «οι Τούρκοι που ζουν στην Ολλανδία δεν είναι όμηροι» και προσθέτει ότι ευχαρίστως η Τουρκία θα έριχνε στο κελί τον ολλανδό απεσταλμένο, ενώ μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα καταπιάνεται με τον πληθυσμό και τη στρατιωτική ισχύ της Ολλανδίας.

Τούρκοι αλεξιπτωτιστές στο Ρότερνταμ, δίπλα σε coffee shop… Όχι, κάντε το εικόνα…

***

Ποιος πληρώνει

Το σουλτανάτο του Ερντογάν, όπως αποδεικνύεται, πρέπει να το πληρώσουν όλοι και όχι μόνον η Ελλάδα, όπως συνηθίζεται όταν η γειτονική χώρα περνά κάποια κρίση.

Οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης (άρα και η Ευρώπη!) αντιλαμβάνονται πλέον τι… εστί βερίκοκο. Μένει να αποδειχθεί αν είναι πλέον αργά. Όμως το μάρμαρο και βαρύ είναι και πολύ ακριβό…

***

Καρμπόν

Άρθρο στη «Μιλλέτ» απαντά στις δηλώσεις Κοτζιά περί «εθνικής ελληνικής συνείδησης Πομάκων και Ρομά, κάτι που ενοχλεί την Τουρκία…». Η… απάντηση δίνεται από έναν Πομάκο, που δεν έχει πρόβλημα να… αυτοπροσδιοριστεί, αφού, όπως επισημαίνει, είναι «πεντακάθαρος Τούρκος».

Μάλιστα προτείνει… δημοψήφισμα για να καταρριφθεί η θέση του ΥΠΕΞ περί ελληνικής συνείδησης…

Εγκλωβισμένοι σε μια χώρα που δεν θέλουν να ζουν (μήπως θα μπορούσαν να ζήσουν και στη μαμά πατρίδα;), που τους κρατάει εδώ η δουλειά και η πίστη πως όταν τα πράγματα αλλάξουν, κατά το συμφέρον των εργοδοτών, η αύξηση που θα λάβουν εκτός από ευρώ θα έχει και οφίτσια…

Η ηλιθιότητα γιγαντώνεται. Κι αυτό είναι το επικίνδυνο…


Σχολιάστε εδώ