Οι συνθήκες στα νοσοκομεία είναι τριτοκοσμικές

Τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της συγχώνευσης (κατάργησης) νοσοκομειακών μονάδων, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει κι άλλο την υφιστάμενη κατάσταση. Χαρακτηρίζει τον Π. Πολάκη και τον προκάτοχό του στο υπουργείο Υγείας Άδ. Γεωργιάδη ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν ως «καρπαζοεισπράκτορες» των μνημονιακών πολιτικών. Αναλυτικά η συνέντευξη:

• Κάθε πέρσι και καλύτερα για την Υγεία στη χώρα μας;

Απόλυτα. Οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν από 8,5% που ήταν προ κρίσης στο 5% του ΑΕΠ και παραμένουν εκεί καθηλωμένες, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,5%. Οι αντοχές του συστήματος έχουν εξαντληθεί σε ό,τι αφορά το προσωπικό, τις υποδομές και τον εξοπλισμό. Λείπουν γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, κρεβάτια στα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν μηχανήματα και όσα έχουν υποστεί βλάβες δεν επισκευάζονται. Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία.

• Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της κρίσης και μόνο;

Πριν από την κρίση είχαμε σωρεία λανθασμένων επιλογών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Σπατάλες, κακοδιαχείριση… Μετά ήρθε η κρίση και χειροτέρεψε τα πράγματα.

• Πότε θα εκλείψουν τα ράντζα από τους διαδρόμους των νοσοκομείων;

Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξουν περισσότερες μονάδες Υγείας, περισσότερα κρεβάτια στα νοσοκομεία, περισσότερο προσωπικό.

Όσον αφορά το προσωπικό, την περίοδο της κρίσης έχουν αποχωρήσει 25.000, ενώ άλλες 10.000 έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν φεύγουν λόγω Ασφαλιστικού.

Οι 2.000 που προσελήφθησαν τελευταία για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι ως επί το πλείστον μεγάλης ηλικίας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νοσοκομείων.

• Είναι λύση η συγχώνευση νοσοκομείων;

Κατηγορηματικά όχι. Η κυβέρνηση εφαρμόζει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος υγείας και οδηγεί σε κατάργηση νοσοκομειακών μονάδων.

Κι αυτό τη στιγμή που -λόγω της κρίσης- η ζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30%.

• Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αντιπαράθεσή σας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Έχει «χρώμα» η περίθαλψη των πολιτών;

Η αντιπαράθεσή μας έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τα ζητήματα της Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα καταρρέει, οι ασθενείς δεν βρίσκουν κρεβάτια στα νοσοκομεία, καθυστερούν οι εξετάσεις και οι θεραπείες τους.

• Είναι ο κ. Πολάκης ο… χειρότερος υπουργός Υγείας;

Ο κ. Πολάκης κάνει πολύ καλά τη δουλειά που του έχουν αναθέσει. Λειτουργεί ως «καρπαζοεισπράκτορας» των δυσμενών μνημονιακών πολιτικών στον χώρο της Υγείας αλλά και ως ασπίδα για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Όπως ακριβώς και ο Άδ. Γεωργιάδης παλιότερα για τον Αντ. Σαμαρά.

• Είναι δηλαδή ο κ. Πολάκης ο… Άδ. Γεωργιάδης του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κ. Πολάκης και ο κ. Γεωργιάδης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Απλά ο πρώτος βρίζει προκειμένου να εκτρέψει αλλού τη δημόσια συζήτηση.

• Ένα από τα αιτήματα των κινητοποιήσεών σας είναι και η ανάκτηση των απωλειών (εργασιακών, ασφαλιστικών κ.ά.) που είχε ο κλάδος σας την περίοδο των Μνημονίων. Είναι αυτό εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες;

Δεν θέλουμε να πετάμε στα σύννεφα, υπό την έννοια ότι θα επιτρέψουμε ξαφνικά στην προ κρίσης κατάσταση. Είναι όμως ανάγκη να σταματήσει ο κατήφορος και να ξεκινήσει σταδιακά η ανάκτηση των απωλειών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

• Είναι η διαφθορά και η διαπλοκή οι μεγάλες πληγές της δημόσιας υγείας;

Το σίγουρο είναι ότι για πολλά χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό των δημοσίων δαπανών αντί να πηγαίνει στην αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών του συστήματος υγείας κατευθυνόταν στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Οι εργαζόμενοι είχαμε κατʼ επανάληψη καταγγείλει τα συγκεκριμένα φαινόμενα. Δεν υπήρχε όμως η βούληση για την αντιμετώπισή τους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

• Είναι η Novartis η… Siemens στον χώρο της Υγείας;

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει από τη δικαιοσύνη πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να πέσει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Να καταλογιστούν οι ευθύνες εκεί όπου αναλογούν και οι υπεύθυνοι να υποστούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο συνέπειες.

• Είναι ο συνδικαλισμός ο προθάλαμος για το Κοινοβούλιο;

Το θέμα δεν με αφορά. Πρωταρχικός σκοπός μου είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους πολίτες, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτά και τίποτα περισσότερο.


Σχολιάστε εδώ