Με συν τέσσερις βουλευτές πάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο συνέδριο

Όλες τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν τριβές στο εσωτερικό της Συμπαράταξης, που αρκετές φορές πήραν τη μορφή ανοικτών διαφωνιών γύρω από τα καθαρά διαδικαστικά θέματα του συνεδρίου, που ωστόσο αρκετοί θεωρούσαν θέματα πολιτικής ουσίας. Χρειάστηκε νέα συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων που συναποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ώστε να κλείσουν όλα τα ακανθώδη θέματα και να ανοίξει ο δρόμος για το συνέδριο.

Στην τελευταία συνάντηση μετείχαν η Φώφη Γεννηματά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Φίλιππος Σαχινίδης (αντί του Γιώργου Παπανδρέου, που ήταν ασθενής) και ο Π. Ιωακειμίδης (αντί του Γ. Τούντα, που ήταν στο εξωτερικό), τέθηκε επί τάπητος όλη η θεματολογία του συνεδρίου και ξεπεράστηκαν θέματα-αγκάθια, όπως ο τρόπος εκλογής των συνέδρων, το νέο όργανο που θα εκλεγεί από το συνέδριο και η σύνθεση του κ.ά.

Πάντως, παραμονές της συνεδρίασης του συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνήλθε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ με κύριο θέμα το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, κατά πλειοψηφία, πρότεινε μεταξύ άλλων: – Να επιλεγεί ένα νέο έμβλημα / σύμβολο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που θα καταγράφει και την προσπάθεια υπέρβασης που γίνεται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

– Να γίνει εκλογή επικεφαλής της Συμπαράταξης από τη βάση. Ωστόσο, αν σε αυτήν τη διαδικασία του συνεδρίου δεν προσέλθουν άλλα κόμματα ή σημαντικές συλλογικότητες, τότε η ΔΗΜΑΡ δεν έχει αντίρρηση να παραμείνει επικεφαλής ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος που μετέχει στη Συμπαράταξη, δηλαδή η Φώφη Γεννηματά (ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ). Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η απόφαση αυτή πρέπει να επικυρωθεί από το συνέδριο και να μη λάβει απλώς έγκριση από το συντονιστικό όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στο μεταξύ, έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ως ένα επιτυχημένο τεστ για την πορεία ενοποίησης του χώρου το γεγονός ότι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές -τρεις προερχόμενοι από το ΠΟΤΑΜΙ και ένας από την Ένωση Κεντρώων- συνυπέγραψαν με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επερώτηση προς την υπουργό Εργασίας για τις καθυστερήσεις στην απονομή συ­ντάξεων.

Πρόκειται για τους Κατερίνα Μάρκου, Κώστα Μπαργιώτα (που προσφάτως ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Ποτάμι του Σ. Θεοδωράκη), Χάρη Θεοχάρη και Γιώργο Καρρά (που αποχώρησε από την Ένωση Κεντρώων).

Η Κατερίνα Μάρκου και ο Κώστας Μπαργιώτας εκτιμάται πως θα συνεργαστούν τελικά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (πιθανόν και ο Γιώργος Καρράς), ενώ ο Χάρης Θεοχάρης απλώς συμμετείχε σε αυτήν την πρωτοβουλία και διατηρεί αποστάσεις από τη Συ­μπαράταξη.


Σχολιάστε εδώ