«Κάρφωσε» τον Σημίτη ο Τσίπρας

Η κριτική του Αλέξη Τσίπρα και το σαφές μέτωπο κατά του Κ. Σημίτη έρχεται σε μια συγκυρία όπου ο πρώην πρωθυπουργός κλιμακώνει τις παρεμβάσεις του και πιέζει την κυβέρνηση να συνθηκολογήσει αμαχητί με τους δανειστές επισείοντας ακόμα και την απειλή του Grexit, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για δημιουργία κόμματος -από πρώην στελέχη και υπουργούς του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, που έχουν ακόμα αναφορές στον Κ. Σημίτη- που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να «καρφώσει» τον Κώστα Σημίτη από το βήμα της Βουλής, ένα εικοσιτετράωρο μετά την παρέμβαση του τελευταίου σε εκδήλωση της Κίνησης «Ανοικτή Κοινωνία» στο Μέγαρο Μουσικής, όπου ο πρώην πρωθυπουργός -παρουσία νυν και πρώην τραπεζικών στελεχών- ουσιαστικά «άδειασε» τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, ενώ μερικές μέρες πριν, από το Φόρουμ των Δελφών, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για την τακτική του και επανέφερε την απειλή του Grexit.

Να σημειωθεί πως η παρέμβαση του κ. Τσίπρα έγινε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά της περιόδου Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε και εξεταστική για την Υγεία, όπου περιλαμβάνεται και η υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» (που εκτυλίχθηκε επίσης επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη).

«Διάβαζα στη δικογραφία για το ʽʽΕρρίκος Ντυνάνʼʼ, η οποία έρχεται στη Βουλή, για το πώς το νοσοκομείο αυτό βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών προς μεγάλη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι το οποίο, επίσης, ερευνάται δικαστικά. Η δικογραφία έρχεται στη Βουλή διότι προσκρούει σε πολιτικά πρόσωπα. Γιʼ αυτό έρχεται στη Βουλή, όπως και άλλες δικογραφίες, που εμείς δεν τις βάζουμε στο συρτάρι», ανέφερε με… νόημα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, που ανέβασε τους τόνους και εξέθεσε πολιτικά τον Κώστα Σημίτη προσθέτοντας:

«Αν εγώ είμαι πρωθυπουργός και ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί μου περνάνε από προανακριτικές (επιτροπές), θα είχα θέμα, έτσι δεν είναι; Δεν θα το έπαιζα σοφός, να πηγαίνω στους Δελφούς, να δίνω συμβουλές στο Μαντείο των Δελφών».

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ο Κώστας Σημίτης, σε εκδήλωση της Κίνησης «Ανοιχτή Κοινωνία» στο Μέγαρο Μουσικής, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι εσφαλμένη η αντίληψη πως λόγω της αστάθειας της Ευρωζώνης μια σκληρή ελληνική στάση θα αναγκάσει τους εταίρους μας να υποχωρήσουν.

«Υποχώρηση στην έκταση που επιθυμεί η Αθήνα δεν πρόκειται να υπάρξει», τόνισε και σημείωσε:

«Τα κόμματα δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα».

Επεσήμανε επίσης ότι ο φόβος ενός Grexit πλανάται στην κοινωνία. «Μέσα σʼ ενάμιση μήνα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,7 δισ.

Οι επενδύσεις έχουν περιοριστεί δραστικά, ενώ το επιτόκιο που θα πλήρωνε η Ελλάδα αν δανειζόταν από τις αγορές συνεχώς αυξάνεται. Όλα αυτά δείχνουν ανησυχία και αβεβαιότητα», ανέφερε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Νίκος Γκαργκάνας, οι πρόεδροι της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Θωμόπουλος και της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Άγγελος Δεληβοριάς, καθώς επίσης πολλοί ακαδημαϊκοί και πρέσβεις.


Σχολιάστε εδώ