Η Κρήτη δεν σώζει

Στο στενό επιτελείο του έχουν θέσει ως έναν από τους βασικούς στόχους τους τη σταδιακή ανατροπή της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή, με απώτερο σκοπό στις επόμενες εκλογές να κερδίσουν, αν όχι όλες, τις τρεις από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες του νησιού. Στόχος που προς το παρόν φαντάζει… ανέφικτος. Δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει με διψήφιες διαφορές. Στα Χανιά είχε πάρει 41,6% έναντι μόλις 19,4% της ΝΔ, στο Ρέθυμνο αντίστοιχα τα αποτελέσματα ήταν 38,1% ο ΣΥΡΙΖΑ και 27,3% η ΝΔ, στο Ηράκλειο 45,2% ο ΣΥΡΙΖΑ και 20,3% η ΝΔ, ενώ τέλος στο Λασίθι 39,1% πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 25,9% της ΝΔ. Συμπερασματικά, η διαφορά που πρέπει να καλύψει η ΝΔ και στις τέσσερις περιφέρειες είναι… χαώδης.

***

Δεν πείθει για πρωθυπουργός

Η πρώτη διαπίστωση σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ότι η φθορά της κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, Η δεύτερη ότι η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα ωφελείται κι ο Κυρ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να μην πείθει. Στην πιο πρόσφατη έρευνα (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), το 61% απάντησε ότι μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα τα καταφέρει καλύτερα από τη σημερινή. Την άποψη αυτή έχει και το 14,5% των γαλάζιων ψηφοφόρων. Από την άλλη, πάνω από έξι στους δέκα πολίτες (63%) δεν θεωρούν τον Κυρ. Μητσοτάκη κατάλληλο για την πρωθυπουργία. Αν και είναι ο πλέον δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 61,5%. Δικαίως λοιπόν αναρωτιούνται στελέχη της παράταξης: Αν η ΝΔ δεν καταφέρνει να αυξήσει τη δυναμική της με τέτοια κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, πότε θα το πετύχει;

***

Θέλουν… ράβδο!

Θιασώτης της σκληρής γραμμής όσον αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα είναι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο επικοινωνιολόγος και στενός συνεργάτης του αρχηγού της ΝΔ Τ. Θεοδωρικάκος. Η πάγια άποψή του είναι ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να αντιμετωπίζει με δυναμικό τρόπο τις όποιες αποκλίσεις βουλευτών ή στελεχών από την επίσημη γραμμή, καθώς πιστεύει ότι έτσι θα ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του και θα καταφέρει να επιβληθεί στην παράταξη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θεοδωρικάκος ήταν μεταξύ των δύο -το πολύ τριών- που εισηγήθηκαν τη διαγραφή του Β. Μεϊμαράκη, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τη δεύτερη αξιολόγηση και τα νέα μέτρα. Η εν γένει συμπεριφορά του επικοινωνιολόγου έχει ενοχλήσει πολύ κόσμο στην παράταξη κι αν στο μέλλον κάτι πάει στραβά, θα είναι εκείνος που θα εισπράξει την… οργή των στελεχών.

***

Κόκκινο πανί…

Μόνιμη… πηγή προβλημάτων είναι ο Άδ. Γεωργιάδης για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις γκρίνιες που ως γνωστόν υπάρχουν στις τάξεις των Καραμανλικών και των μετριοπαθών γενικότερα στελεχών της παράταξης. Ο αντιπρόεδρος αποτελεί εμπόδιο και στις προσπάθειες που κάνει ο Μητσοτάκης για την περίφημη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά. Πληροφορούμαι ότι στις επαφές που είχε με πρόσωπα από αυτόν τον ιδεολογικό χώρο συνάντησε επιφυλακτικότητα ή και άρνηση ακόμη. Ο λόγος; Οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών του δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να… συμπορευτούν με τον Γεωργιάδη. Πόσω μάλλον όταν αυτός βρίσκεται στη… βιτρίνα της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός του ότι δεν συγκλίνουν οι απόψεις τους, τους ενοχλεί το ύφος και ο τόνος του στις δημόσιες παρεμβάσεις και αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους του.


Σχολιάστε εδώ