Η άλλη άποψη…

Πάσχει η χώρα, πνευματικά και πολιτικά!

«Η απογοητευμένη ελληνική κοινωνία αποσυντονίζεται και αποπολιτικοποιείται. Πέφτει θύμα του λαϊκισμού και των θεωριών συνωμοσίας και παρακολουθεί με προσοχή τους πολλούς αυτόκλητους σωτήρες που υπόσχονται απαλλαγή από χρέη, ευαγγελίζονται ημέρες ευημερίας υποσχόμενοι επάνοδο στο εθνικό νόμισμα ή προπαγανδίζουν τη διάσωση από τον Μόσκοβο και το ʽʽξανθό γένοςʼʼ και άλλα τέτοια που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν ιστορικά.

Με άλλα λόγια, η παράταση της κρίσης δεν θίγει απλώς την οικονομία, αλλά κλονίζει συθέμελα το εποικοδόμημα και δημιουργεί βάσεις οργανωμένης κοινωνικής οπισθοχώρησης και πολιτικής καθυστέρησης.

Δεν χωρεί αμφιβολία πια ότι η Ελλάδα δεν πάσχει μόνο οικονομικά, αλλά επίσης πάσχει πνευματικά και πολιτικά. Έχει επειγόντως ανάγκη από εμπνευσμένη και ικανή ηγεσία να προσδιορίσει με ακρίβεια το παρόν και να ορίσει με σαφήνεια τον δύσκολο δρόμο της αναγέννησης και της ανόρθωσης.

Με όρους εθνικοαπελευθερωτικούς, έχει ανάγκη από αρχηγεσία, που θα εμπνέει σεβασμό, θα αποπνέει κύρος και θα είναι έτοιμη να θυσιαστεί για το καλό της πατρίδας και του λαού της.

Χωρίς θυσία και αρχηγεσία, δεν πρόκειται να ανακάμψει η Ελλάδα».

***

Διά χειρός…

…του καθηγητή Νευρολογίας Νάταν Μπορνστάιν, αντιπροέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εγκεφαλικών Επεισοδίων, από τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στην Τασούλα Επτακοίλη:

Συμβουλές ζωής για τα εγκεφαλικά

«Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τον ορισμό του εγκεφαλικού. ʽʽΕίναι η παθολογική προσβολή, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα νεκρώνονται λόγω έλλειψης οξυγόνου. Η συντριπτική πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων –κατά 85%– είναι ισχαιμικά, συμβαίνουν, δηλαδή, όταν ένα θρόμβος αποφράξει αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλουʼʼ».

«Κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότερα από 17 εκατ. περιστατικά, τα οποία προκαλούν 6 εκατ. θανάτους και 5 εκατ. αναπηρίες. Κάθε έξι δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος στον κόσμο χάνεται από αυτή την πάθηση. Ένας στους έξι από εμάς θα πάθει εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του. Και για κάθε ώρα που ο εγκέφαλός μας ισχαιμεί είναι σαν να γερνάμε τέσσερα χρόνια – σε σύγκριση με έναν υγιή εγκέφαλο. Σκεφτείτε δύο ανθρώπους συνομήλικους βιολογικά. Αν ο ένας ισχαιμήσει μόνο για μία ώρα, θα είναι σαν να έχει γεράσει κατά τέσσερα χρόνια, εγκεφαλικά».

«Επαναλαμβάνω τη σημασία της ταχύτητας: αν το περιστατικό αντιμετωπιστεί μέσα σε 90 λεπτά, οι πιθανότητες να βγει ο ασθενής από το νοσοκομείο εντελώς υγιής διπλασιάζο­νται».

«Στον δικό μας κλάδο το 80% της διάγνωσης εξαρτάται από το πώς παίρνεις το ιστορικό του ασθενούς, αν κάνεις τις σωστές ερωτήσεις ώστε να πάρεις τις αληθινά χρήσιμες απαντήσεις. Στις μέρες μας, δυστυχώς, οι νέοι γιατροί δεν ξέρουν να ακούν τους ασθενείς».

***

Διά χειρός…

…του Κώστα Καραΐσκου, από το άρθρο του στην εφημερίδα «Ρήξη» με τίτλο «Πρόβα τζενεράλε για δίγλωσσα νηπιαγωγεία;»:

Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας…

«Το νέο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ εισάγει πιλοτικά την μητρική γλώσσα των παιδιών της μειονότητας σε 6 νηπιαγωγεία της Θράκης (3 στη Ροδόπη και 3 στην Ξάνθη). Με τον τρόπο αυτόν, και διά της πλαγίας οδού, προχωράει το έγκλημα της γκετοποιημένης μειονοτικής εκπαίδευσης βαθύτερα, στον χώρο πλέον της προσχολικής ηλικίας. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ευθυγραμμισμένη με τις γνωστές συριζέικες ιδεοληψίες και δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη ούτε τη μέχρι σήμερα εκπαιδευτική πραγματικότητα ούτε και τη γλωσσική πολυμορφία στη μουσουλμανική κοινωνία».

«Μαθαίνουμε ότι το πρόγραμμα ξεκινάει στον νομό Ξάνθης με τον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό και σε δύο πομακοχώρια. Είναι δυνατόν, εν έτει 2017, να αναγνωρίσεις μητρική γλώσσα των Ρομά και των Πομάκων την τουρκική; Γιατί αυτό θα συμβεί, ποιος θα τολμήσει να διεκδικήσει δημοσίως άλλη μητρική γλώσσα και θα το πετύχει πλειοψηφικά; Άρα θα έρθει η ελληνική Πολιτεία, μετά ως Πό­ντιος Πιλάτος, να πει πως απλώς δέχθηκε τη λαϊκή εντολή; Αυτήν που με τις κρατικές πλάτες ή με την αδιαφορία μας νοθεύεται συστηματικά επί δεκαετίες;

Το μέτρο είναι κυριολεκτικά εγκληματικό, τόσο για τη μειονοτική κοινωνία, όσο και για τα εθνικά μας συμφέροντα. Άραγε αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός προ μηνών, καλώντας τους μουσουλμάνους γονείς να εμπιστευθούν τις δημόσιες δομές; Γιʼ αυτό κλείνουν τα προξενικά παρανηπιαγωγεία του Συλλόγου Επιστημόνων; Γιατί υποχωρήσαμε στα αιτήματα της Άγκυρας κι επεκτείνουμε το εκπαιδευτικό απαρτχάιντ στα δημόσια νηπιαγωγεία;».


Σχολιάστε εδώ