Ελκώδης κολίτιδα: H κολεκτομή αυξάνει τον κίνδυνο χολολιθίασης
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Δανοί ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους με τίτλο «Increased Risk of Gallstone Disease Following Colectomy for Ulcerative Colitis», στο American Journal of Gastroenterology. «Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια νόσος, κατά την οποία η επένδυση του κόλον φλεγμαίνει και αναπτύσσει μικροσκοπικές ανοιχτές πληγές, ή έλκη, που παράγουν πύον και βλέννα. Ο συνδυασμός της φλεγμονής και έλκους μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, δυσφορία, συχνή εκκένωση του εντέρου (ίσως πάνω από 10 φορές ημερησίως), αιμορραγία και πόνο στο ορθό. Η νόσος προκαλείται από μη φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Δηλαδή, στα άτομα με ελκώδη κολίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τις τροφές και τα βακτήρια του εντέρου ως εισβολείς, οπότε ο οργανισμός στέλνει λευκοκύτταρα στην εσωτερική επένδυση των εντέρων, όπου δημιουργούν φλεγμονή και έλκη. Όταν ο έλεγχος των συμπτωμάτων της νόσου καθίσταται ανέφικτος, οι ασθενείς χρήζουν κολεκτομής, με ειλεοπρωκτική αναστόμωση και pouch (IPAA)», μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής. Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται για να απορροφώνται ευκολότερα μη-διαλυτά στοιχεία, όπως τα χολικά οξέα, η δυσαπορρόφηση των οποίων, μετά από μια κολεκτομή, μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα της χολής σε χοληστερόλη και να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας λίθων στη χολή.
Η χολολιθίαση είναι η παρουσία ενός ή περισσοτέρων χολολίθων, οι οποίες είναι πέτρες που σχηματίζονται στις χοληφόρους οδούς, συνήθως στη χοληδόχο κύστη.
Η θεραπεία της πάθησης εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, που είναι η ασυμπτωματική χολολιθίαση, η συμπτωματική χολολιθίαση, η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια κολικών της χοληδόχου κύστης και η επιπλεγμένη χολολιθίαση. Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές προκύπτουν από επιδράσεις που συμβαίνουν εντός της χοληδόχου κύστης ή από πέτρες που διαφεύγουν αυτής.
Κατά τη διάρκεια των κολικών, οι οποίοι είναι σποραδικοί και απρόβλεπτοι, ο πόνος εντοπίζεται στο επιγάστριο ή δεξιό άνω τεταρτημόριο και ξεκινά συνήθως μετά το φαγητό. Είναι έντονος και μπορεί να διαρκέσει 1-5 ώρες, αυξάνεται σταθερά επί 10-20 λεπτά και στη συνέχεια σταδιακά μειώνεται.
Δεν ανακουφίζεται με έμετο, αντιόξινα, αφόδευση, ή αλλαγές θέσης και μερικές φορές συνοδεύεται από εφίδρωση, ναυτία και έμετο. Ενδεχομένως να συνυπάρχουν δυσπεψία και φούσκωμα.
Η παρουσία πυρετού, επίμονης ταχυκαρδίας, υπότασης, ή ίκτερου κινεί τις υποψίες για ύπαρξη επιπλοκών, δηλαδή χολοκυστίτιδας, χολαγγειίτιδας και παγκρεατίτιδας.