Δίχτυα ρίχνει στους Καραμανλικούς ο Μητσοτάκης

Στελέχη που όλους αυτούς τους μήνες στέκονται κριτικά έναντι της στρατηγικής που ακολουθεί σε κρίσιμα ζητήματα και διατυπώνουν ενστάσεις ή και διαφωνίες για επιμέρους αποφάσεις (επιλογές) του. Είναι πάντως προς διερεύνηση αν οι κινήσεις αυτές του κ. Μητσοτάκη αντανακλούν την απόφασή του να ακολουθήσει από τώρα και στο εξής μια διαφορετική πορεία ή πρόκειται ακριβώς για προσωρινό μέτρο με στόχο να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης.

Οι αντιδράσεις που προκαλεί είναι αντικρουόμενες: Από την πλευρά των στελεχών, που είναι οι κύριοι αποδέκτες των κινήσεων καλής θέλησης, εκφράζεται ανακούφιση, ικανοποίηση αλλά και κάποια επιφυλακτικότητα για το αν η μεταστροφή του κ. Μητσοτάκη θα αντέξει στον χρόνο. Αντίθετα, ενόχληση, δυσφορία, ακόμη και οργή εκδηλώνονται από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και των «δορυφόρων» του (Άδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη, Δ. Σταμάτη κ.ά.).

Τα ανοίγματα του αρχηγού προς την πλευρά των Καραμανλικών είναι… λογικό να μην τους προκαλούν ρίγη ενθουσιασμού. Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας βλέπουν πίσω από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη την αγωνία του να κλείσει τα πολλά εσωκομματικά μέτωπα που ο ίδιος άνοιξε με τις αποφάσεις του στον έναν και πλέον χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι της παράταξης. Τις συνδέουν μάλιστα με το γεγονός ότι η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ισχνή, αδυνατώντας να επωφεληθεί από τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης. Η εκλογική απήχησή της κινείται σταθερά πέριξ του 30%, ενώ από το 60% και πλέον των ψηφοφόρων που στη φάση αυτή εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πολύ μικρό ποσοστό (μονοψήφιο) δείχνει να κατευθύνεται προς τη Νέα Δημοκρατία. «Έστω και καθυστερημένα ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι πρέπει πρώτα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου της παράταξης και στη συνέχεια να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών», σημειώνουν.

Η αρχή έγινε με τη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Κ. Καραμανλή στα μέσα της εβδομάδας, έπειτα από πρωτοβουλία της πρώην υπουργού και σε συνεννόηση -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Πρόθεσή της ήταν από τη συνάντηση να εκπεμφθεί ένα μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, κάτι με το οποίο δεν ήταν αντίθετος και ο πρώην πρωθυπουργός. Εξ ου και για πρώτη φορά στα χρονικά από το περιβάλλον και των δύο, κυρίως όμως από αυτό της κ. Μπακογιάννη, υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση όσον αφορά τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. Αν και -όπως προαναφέραμε- ο κ. Καραμανλής επιθυμούσε να δοθεί προς τα έξω ένα θετικό μήνυμα, στη διάρκεια της συνάντησης δεν απέφυγε έστω και εμμέσως τις αιχμές για την τακτική που ακολούθησε τους προηγούμενους μήνες ο κ. Μητσοτάκης…

Με αφορμή το θέμα του Π. Καμμένου, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κάνει αυτό που δεν κάνει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, υπερασπίζεται τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της περιόδου 2004-2009. «Ο Καμμένος βρίσκει έδαφος και κάνει όσα κάνει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε κανένα σημείο της συζήτησης δεν έδειξε διατεθειμένος να αποδοκιμάσει ανοιχτά τις πρακτικές του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Η επόμενη κίνηση ήρθε προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εκθείασε εκ νέου τους χειρισμούς του Κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργού στο διάστημα λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση. Δεν περιορίσθηκε ωστόσο εκεί, έκανε ένα βήμα πιο πέρα, δικαιώνοντας τη στάση του Β. Μεϊμαράκη ως προέδρου της παράταξης το καλοκαίρι του 2015, όταν και υπερψήφισε στη Βουλή το πακέτο μέτρων που η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές. «Το 2015 η Νέα Δημοκρατία έπραξε το καθήκον της απέναντι στην πατρίδα, κράτησε υπεύθυνη και εθνική στάση», είπε χαρακτηριστικά, στον αντίποδα των θέσεων που είχε διατυπώσει προ ημερών ο Μ. Βορίδης προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη.

Ενόσω διαρκούσε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη ανακοινώθηκε η συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο, 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, στο γραφείο του στη Βουλή. Από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη δεν έγινε η παραμικρή αναφορά ή επισήμανση για τη συνάντηση αυτή, από τα επιτελείο ωστόσο του κ. Μητσοτάκη σημείωναν ότι πέρα από το προφανές, που είναι η ανταλλαγή απόψεων για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, θα γίνει προσπάθεια να λυθούν όλες οι παρεξηγήσεις και να παραγραφούν οι διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών.

***

Ενοχλημένος ο Σαμαράς

Αν κάποιος παρατηρούσε προσεκτικά τον Αντ. Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης εκθείαζε τον Κ. Καραμανλή για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της περιόδου 2004-2009 και παράλληλα δικαίωνε τον Β. Μεϊμαράκη για τα γεγονότα του 2015, θα έβλεπε στο πρόσωπό του την εναλλαγή χρωμάτων και συναισθημάτων. Αρχικά έκπληξη, στη συνέχεια δυσφορία και στο τέλος… αγανάκτηση. Σε ανάλογο mood ήταν και η ομάδα εκείνη των στελεχών που ασπάζεται τις απόψεις του, όπως ο Μ. Βορίδης, ο Δ. Σταμάτης κ.ά. Στην πορεία ενημερώθηκαν και για το ραντεβού της Δευτέρας (Κ. Μητσοτάκη – Β. Μεϊμαράκη), με… συνέπεια άπαντες να αποχωρήσουν από την αίθουσα δύσθυμοι και κατηφείς.

Ο μόνος που προσπάθησε να σώσει το… γόητρο της «ομάδας» ήταν ο κ. Σταμάτης, ο οποίος στη διάρκεια της συνεδρίασης επιδίωξε να αποσπάσει μια προφορική έστω καταδίκη των απόψεων περί συναίνεσης που παγίως διατυπώνει ο κ. Μεϊμαράκης. Η κίνηση αυτή του βουλευτή έπεσε σε… τοίχο. Πρώτη αντέδρασε η Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας σε έντονο ύφος ότι κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν μιλάει για συναίνεση. Αμέσως μετά παρενέβη ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι κανείς δεν έχει αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα.

Μπροστά σʼ αυτήν την αντίδραση, ο κ. Σταμάτης ανέκρουσε πρύμναν -λένε οι πληροφορίες- και ξεκίνησε να αναφέρεται στα κανάλια που δημιουργούν τεχνητό κλίμα συναίνεσης. Με δεδομένη την ενόχληση του κ. Σαμαρά και των περί αυτόν, πρέπει να αναμένονται το ερχόμενο διάστημα περιφερειακά χτυπήματα σε βάρος του Κυρ. Μητσοτάκη -για αυτήν τη μεταστροφή του- αλλά και κατά των Κ. Καραμανλή και Β. Μεϊμαράκη. Σε ανάρτησή του, το antinews, που απηχεί τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, έκανε λόγο για διπλό παιχνίδι του Κ. Καραμανλή έναντι του Κυρ. Μητσοτάκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ