ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αγγίζει και την υπόθεση-σκάνδαλο του ημιβυθισμένου ΕΓ/ΟΓ «Παναγία της Τήνου» ή αυτήν την έχει αφήσει στην άκρη για αργότερα, επειδή εμπλέκονται κρατικές υπηρεσίες, ακτοπλοϊκές εταιρείες, δικηγόροι, ασφαλιστικά ταμεία, εφοπλιστές, συμβολαιογράφοι κ.λπ.; Αλήθεια, ποιος θα καλύψει τα έξοδα ρυμούλκησης, που θα καταβάλει ο ημικρατικός οργανισμός;

• Αυτό που δεν θα τολμούσαν ούτε να ξεστομίσουν οι καπιταλιστές, φέρονται να έχουν σχεδιάσει να το κάνουν πράξη οι σοσιαλοαριστεροί! Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ήταν σαφής όταν είπε ότι δεν θα διστάσει να τιτλοποιήσει τις απαιτήσεις των πελατών του. Και δεν έμεινε μόνο εκεί ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, αλλά, σαν «λευκό κολάρο», τις συνδύασε με χρηματοοικονομικό προϊόν που θα αξιοποιήσει σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, μέσω των μεγάλων διεθνών funds και τραπεζών.

• Άλλοθι για την ενδεχόμενη διατήρηση των τιμολογίων της σε υψηλά επίπεδα φέρεται να αναζητεί η διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής! Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, θεωρώντας μικρά τα ρυθμιζόμενα (!) περιθώρια κέρδους της, επικαλούμενη τα κόστη που επωμίζεται εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς.

• Από ό,τι φαίνεται, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, φοβούμενη μη χρεωθεί την αποτυχία της δευτερογενούς αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιχειρεί να παρακάμψει τον νόμο του υπουργείου Οικονομίας για την ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, ρουφιανεύοντας στους «θεσμούς» την αναποτελεσματικότητά του.

Και επειδή δεν είχε το θάρρος να το κάνει μόνη της, έβαλε τον εξωτερικό σύμβουλο Octane Management Consultants να κάνει τη βρώμικη δουλειά της εισήγησης, για απλοποίηση της διαδικασίας, με άμβλυνση των υπερβολικών απαιτήσεων και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε το πλαίσιο να καταστεί πιο ευέλικτο.

• Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, λέει ο λαός! Αυτό έκανε πράξη και ο πρόεδρος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ιάκωβος Γεωργάνας με την επιλογή του να ζητήσει από τη Γενική Γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μιας και τα μέλη της είναι και βασικοί μέτοχοι του μαγαζιού του και διορίζουν τη διοίκησή του.

• Με αφορμή την πώληση 45.183 μετοχών της εταιρείας ΕΛΤΕΧ Άνεμος από εκτελεστικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, επανερχόμαστε και ξανακαυτηριάζουμε την ελλιπή υποχρέωση πληροφόρησης. Θα ήταν πληρέστερη αν εξηγούσε κατʼ ελάχιστον αν τα εν λόγω χαρτιά αποκτήθηκαν από τη χρηματαγορά ή στα πλαίσια κάποιου εταιρικού προγράμματος διάθεσης προς τα στελέχη ή αποτέλεσαν έξτρα παροχή ή…

• Μιλάμε για ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου, που είναι επιφορτισμένη με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοπιστωτική αγορά!

Γιατί η διοίκηση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ δεν φρόντισε έγκαιρα να δημιουργήσει μια ομάδα από στελέχη της για την υποδοχή και την απάντηση των πολλών ερωτημάτων των επιχειρήσεων σε ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης και ορθής εφαρμογής των διαδικασιών του εκάστοτε προγράμματός της;

• Ανάγκα και Θεοί πείθονται, ήτοι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εταιρειών με μεγάλες πλάτες και ισχυρές προσβάσεις στο σύστημα εξουσίας, που δεν θέλουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη! Ο λόγος για τη συγχώνευση των επενδυτικών σχεδίων κατασκευής αιολικών πάρκων στην Κρήτη με ηλεκτρική διασύνδεση στην Αττική από τις εταιρείες Τέρνα Ενεργειακή και Ελίκα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ευκολότερα και γρηγορότερα από τα κοινοτικά κονδύλια του πακέτου Γιούνκερ.

• Ξέρετε για ποιον κυρίως λόγο εκτινάχτηκε η παραγωγή της Eurolife; Εξαιτίας του τραπεζοασφαλιστικού αποταμιευτικού προγράμματος με εγγυημένο επιτόκιο.

Γνωρίζετε πώς κατάφερε να επιτύχει έναν τόσο υψηλό στόχο σε περιβάλλον χαμηλού κόστους χρήματος; Λόγω της ενοποίησής της με τον Όμιλο Fairfax, που οδήγησε στην άρση μια σειράς πρόσθετων κανονιστικών περιορισμών στις επενδύσεις της.

• Γιατί τώρα και όλες μαζί; Από τις 26-4-2012, που πρωτοαγοράστηκαν οι ίδιες μετοχές της Πλαστικά Θράκης, μέχρι σήμερα, που αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, με μείωση του συνολικού αριθμού των χαρτιών της, έχουν περάσει πολλά χρόνια.

• Είναι γεγονός ότι η παραμονή της Trastor ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά τη δημόσια πρόταση της Wert Red, συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με τα φορολογικά κίνητρα που απολαμβάνουν οι εισηγμένες αυτού του κλάδου;


Σχολιάστε εδώ