Χάος επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας προχωράει άμεσα σε διόρθωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία –η οποία δηλώνει ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως την πολιτική ηγεσία– οι διαθέσιμες στατιστικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, αφού αποκλίνει από τον Δείκτη Κόστους Εργασίας (ΔΚΕ) που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ. Η τροπολογία εκτιμάται ότι θα προκαλέσει και νέα αναστάτωση στον κόσμο και διερωτάται κανείς: Ο πρωθυπουργός, που δίνει καθημερινά μάχη για την προσωπική διαφορά των συντάξεων και τις λοιπές απαιτήσεις των δανειστών, δεν έχει πάρει είδηση τι χάος επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ;

Σύμφωνα με την τροπολογία, γίνεται εξειδίκευση στην αναπροσαρμογή των συντάξεων, για τον τρόπο υπολογισμού του ανταποδοτικού μέρους τους. Ειδικότερα, γίνεται πρόβλεψη της αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα μέχρι και το 2020, που θα διενεργείται με τη μεταβολή του Μέσου Ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Για το διάστημα από το 2021 και μετά η αναπροσαρμογή διενεργείται με βάση τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών, ο οποίος υπολογίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Στην προτεινόμενη τροπολογία προστίθεται εξουσιοδοτική διάταξη, με βάση την οποία καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες στη διαδικασία της εφαρμογής του Δείκτη Μεταβολής Μισθών της Στατιστικής Υπηρεσίας πάνω στην προσαρμογή των αποδοχών της σύνταξης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διαχωρισμός των συντάξεων σε πριν από το 2020 και μετά θα δημιουργήσει συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων. Πολλοί εργατολόγοι, μάλιστα, έχουν προειδοποιήσει ότι ο νέος επανυπολογισμός των συντάξεων μπορεί να οδηγήσει σε αναδρομικές μειώσεις.

Δυστυχώς, για τους ασφαλισμένους η ταλαιπωρία, μέσω νέων εγκυκλίων, θα συνεχιστεί μέχρι να εκδοθεί η πολυπόθητη σύνταξή τους. Σημειωτέον ότι καμία σύνταξη (ανταποδοτική) μετά τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016) δεν έχει εκδοθεί.

Γεννιούνται κατόπιν όλων αυτών οι εξής απορίες:

1. Στο υπουργείο Εργασίας βρίσκονται σε πλήρη ασυνεννοησία με την

ΕΛΣΤΑΤ (σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση);

2. Ή υπήρχε σκοπιμότητα στην κυβέρνηση –και χρησιμοποίησαν το τέχνασμα του δείκτη υπολογισμού των συντάξεων– για τη μη πληρωμή των συντάξεων από 13/5/2016 (ν. 4387/2016), ώστε να εμφανιστούν δήθεν πλεονάσματα;

Γενικότερα, ενδέχεται να υπάρξουν στην πορεία και άλλες τροπολογίες πάνω στον νόμο Κατρούγκαλου, που –απʼ ό,τι λέγεται– θα ενισχύσουν την εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ, αφού μέχρι τώρα βρίσκεται σε χαμηλά βαρομετρικά. Γενικώς, όλα δείχνουν ότι ο ΕΦΚΑ στήθηκε στο πόδι και μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασφαλισμένοι. Με τέτοια φιλοσοφία που επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας, η γραφειοκρατία όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αντιθέτως διογκώνεται.

Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ, που τα είχαμε επισημάνει εξαρχής, μια και δεν υπήρξε το μεταβατικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα έπρεπε να γίνει το τεστάρισμα των προγραμμάτων –παράλληλα με αυτά που λειτουργούσαν– και να επιλυθούν τουλάχιστον οι βασικές εκκρεμότητες των εντασσόμενων Ταμείων, αφορούν:

• Το χάσιμο δεδομένων από τα μητρώα (τεράστιο ζήτημα), τη γενικότερη έλλειψη τεχνικής υποδομής, που δημιουργεί έως και σήμερα μια σειρά από θέματα, την έλλειψη εγκυκλίων για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα –και αυτές που έχουν εκδοθεί (μπλοκάκια) παρουσιάζουν επιμέρους δυσλειτουργίες–, την έλλειψη προμήθειας των απαραίτητων υλικών για τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

• Και βέβαια, αυτό που πρωτίστως αναφέρουν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, τη δομή του νέου οργανογράμματος, το οποίο φτιάχτηκε πρόχειρα και δεν προέβλεψε τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό για τις Υπηρεσίες και επιπλέον δεν καθόρισε με σαφήνεια τις όποιες διοικητικές αρμοδιότητες.


Σχολιάστε εδώ