«Των οικιών υμών εμπιπραμένων, υμείς άδετε» (Αίσωπος)

Ο κ. Ν. Φίλης, π.χ., αποφάνθηκε ότι τα μαχητικά αυτά είναι ακατάλληλα για το Αιγαίο! Έτερος γνωμοδότησε ότι δεν είναι stealth, δηλαδή μη εντοπιζόμενα από ραντάρ.

Για να δούμε, όμως, την υπόθεση, εν συντομία, από την αρχή. Οι Αμερικανοί για λόγους επιχειρησιακούς αλλά και βιομηχανικούς ήθελαν να περάσουν σε έναν πιο εξελιγμένο τύπο μαχητικών, 5η γενιάς, όπως λένε. Προχώρησαν λοιπόν στην κατασκευή του F-35, αφού αναζήτησαν συμμετοχή στην προσπάθεια από χώρες του ΝΑΤΟ. Πολλές ανταποκρίθηκαν, όπως, π.χ., Αγγλία, Ιταλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Γερμανία, Τουρκία. Χτύπησαν και τη θύρα του ελληνικού ΥΕΘΑ, από το 2002, αλλά ελάμβαναν αρνητική απάντηση. Χρειάσθηκε να οξυνθούν τα πράγματα με την προκλητική επιθετικότητα των Τούρκων για να τα θυμηθούμε. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Καμμένος ανέσυρε το θέμα στην επιφάνεια για λόγους εντυπωσιασμού περισσότερο και λιγότερο ουσίας. ο «τρένο» του F-35 έχει χαθεί, ήδη, οριστικά. Και θα το αποδείξω.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι χάσαμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε μια αξιόλογη αποτροπή, χωρίς τα F-35, όσο κι αν αργήσαμε πολύ. Το χάσιμο δεν είναι θέμα αόριστων εκτιμήσεων αλλά πραγματικών δεδομένων κοινής λογικής και ψυχρών αριθμών. Ας το δούμε.Το ελληνικό ΥΕΘΑ ζήτησε από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία πληροφορίες διαθεσιμότητας 20 α/φ F-35 στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Αν οι Αμερικανοί μας απαντήσουν εντός του ημερολογιακού έτους φθάνουμε το 2018. Μετά τη λήψη θετικής απόφασης θα χρειασθούμε τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να επιλέξουμε τις λεπτομέρειες του τύπου και να εγγραφούμε, τελικά, στη λίστα αναμονής (προηγούνται άλλοι). Τότε θα πρέπει να καταβάλλουμε ένα μέρος του συνολικού κόστους (20×110 εκατ. δολάρια • 2,2 δισ. δολάρια). Ας υποθέσουμε 200 εκατ. δολάρια.

• Το πρώτο μαχητικό, με τα σημερινά δεδομένα, θα το παραλάβουμε το 2028! Τότε η Τουρκία θα διαθέτει ήδη δύο μοίρες, των 15 α/φ εκάστη (ίσως και τέσσερις με 60). Οπότε… Ας ρίξουμε όμως μια σύντομη ματιά για τʼ αφορώντα στη γείτονα.

• Η Τουρκία αποτελεί βασική συμμέτοχο χώρα στο πρόγραμμα, με αρχική παραγγελία 30 (το πρώτο παραλαμβάνεται το 2018) και επέκταση ακόμη 70 (σύνολο 100). Έχει καταβάλει ήδη περί τα 250 εκατ. δολάρια.

• Πέραν αυτών, λέγεται ότι έχει κερδίσει, ως αντιστάθμισμα, το προνόμιο συντήρησης όλων των F-35 της Ευρώπης και κατασκευή ενός μέρους της ατράκτου.

Παραδοχές

• Μετά τον πρώην ΥΕΘΑ κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο, επί των ημερών του οποίου έγινε η προμήθεια του τελευταίου F-16, οι ακολουθήσαντες υπουργοί κ. Μεϊμαράκης – Βενιζέλος εγκατέλειψαν εντελώς τη συντήρηση των μαχητικών. Η εγκατάλειψη αφορά όλους τους εξοπλισμούς. Πλήρης αδιαφορία. Οι Αμερικανοί, πάλι, μας ενημέρωσαν για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των F-16, ώστε να πετύχουμε μια σχετική ισορροπία. Οι Αρχηγοί ΓΕΑ, κατά σειρά, κ. Κλόκοζας, Τούντας, Βαΐτσης πίεζαν για αποφάσεις, χωρίς ανταπόκριση. Η καθυστέρηση υπήρξε αχαρακτήριστη.

• Το F-35 είναι όπλο επιθετικό. Η χρήση του αποβλέπει σε αιφνιδιασμό αντιπάλου. Η Ελλάδα, κατά βάση, έχει δόγμα αποτροπής, αμυντικό.

• Ένα μαχητικό καθορίζεται όχι από τις λεπτομέρειες των τεχνικών εγχειριδίων αλλά από τη δοκιμασία του σε μάχη. Τα F-35 δεν έχουν δοκιμασθεί ακόμη. Ίσως να είναι τέλεια, ίσως όχι. Όλα έχουν την αχίλλειο πτέρνα τους.

• Μέχρι το 2028-2030, που εμείς θα αποκτήσουμε έναν πυρήνα, η Τουρκία θα κυριαρχεί πλήρως σʼ αυτόν τον τύπο… Μέχρι τότε είναι πιθανότατο (η τεχνολογία τρέχει) να έχει παρουσιασθεί ένα αντιαεροπορικό απολύτως αποτρεπτικό και με μικρότερο κόστος. Επομένως δεν μπορούμε, εφόσον χάσαμε το τρένο λόγω της αβελτηρίας των πολιτικών, να βασιζόμαστε στην αρχή «ζήσε, Μαύρε μου, να φας τριφύλλι». Απαιτείται ρεαλισμός.

• Εκτιμάται ότι μια τουρκική ενέργεια θα εκδηλωθεί τα προσεχή 2-5 χρόνια. Επομένως θέλουμε:

1. Επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των F-16. Ήδη έχουμε αργήσει. Παράλληλα ΟΛΑ τα ιπτάμενα, μέσα στον αέρα, ενίσχυσή τους με πολλαπλασιαστές ισχύος μικρού κόστους. Το F-16V είναι εξαιρετικό αεροπλάνο. Επαναλαμβάνω: Απαίτηση επιτάχυνσης του προγράμματος από την εταιρεία.

2. Αναζήτηση άλλων μέσων παραγωγής αποτροπής, ευκολότερης και φθηνότερης απόκτησης, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα F-35. Να εφαρμόσουμε το δόγμα μέγιστων αποτρεπτικών αποτελεσμάτων με το μικρότερο κόστος. Οι αεροπόροι μας τα ξέρουν αυτά και θα βρουν λύση, με τη βοήθεια πάντα της πολιτικής εξουσίας. Ας σπεύσουμε… Σημειώνω, για τους επαΐοντες, ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος αδιαφόρησε τελείως και για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων APACHE, άφησε τον χρόνο να παρέλθει, και σήμερα τα ε/π αυτά, απαξιωμένα, θα καταλήξουν στην υψικάμινο (κόστος εκάστου 60 εκατ. δολάρια)

ΥΓ.: Είναι ευνόητο ότι η χειμαζόμενη εγχώρια αμυντική βιομηχανία περιμένει μεγάλη συμμετοχή.


Σχολιάστε εδώ