Τι πρέπει να ξέρουν οι άνδρες για τη φροντίδα του δέρματός τους

«Η ικανότητα ανάπτυξης γενειάδας είναι απλώς μία εμφανής διαφορά, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες που δεν φαίνονται και αφορούν τα πάντα, από το πάχος της επιδερμίδας και την πυκνότητα του κολλαγόνου μέχρι την υφή του και την παραγωγή του σμήγματος και του ιδρώτα», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική).

«Παρότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο δέρμα ανδρών και γυναικών, αυτό που μένει ίδιο είναι οι βασικές αρχές για τη φροντίδα του», λέει ο Δρ. Μιχελάκης. Μερικές πρακτικές συμβουλές για τους άνδρες:

1. Να διαβάζετε τις ετικέττες των προϊόντων. Κατʼ αρχάς πρέπει να είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός σας και στη συνέχεια να καλύπτουν ειδικές ανάγκες. Αν, για παράδειγμα, έχετε ακμή ή δέρμα επιρρεπές στα σπυράκια, χρειάζεστε καθαριστικά και ενυδατικά προϊόντα που θα αναγράφουν «oil free» ή/και «μη φαγεσωρογόνα» (φαγέσωρες λέγονται ιατρικά τα σπυράκια της ακμής και τα μπιμπίκια). Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, χρειάζεστε ήπια προϊόντα που θα αναγράφουν «χωρίς αλκοόλ» ή «alcohol free». Αν απλώς αναφέρουν «χωρίς άρωμα», δεν είναι σίγουρο ότι δεν περιέχουν αλκοόλ.

2. Να πλένετε το πρόσωπό σας καθημερινά, καθώς και μετά τη γυμναστική. Να χρησιμοποιείτε όμως ένα ήπιο καθαριστικό και χλιαρό νερό, αντί για καυτό νερό και κοινά σαπούνια (σε μπάρα ή υγρά), γιατί μπορεί να ξεράνουν το δέρμα.

3. Προσέξτε πως ξυρίζεστε. Αν ξυρίζεστε κόντρα, είναι πιθανό να παρουσιάσετε μόνιμα σπυράκια κάτω από το σαγόνι σας (στον λαιμό), τα οποία θα είναι σκληρά στην ψηλάφηση και μπορεί να προκαλούν πόνο. Αν εξάλλου ταλαιπωρήστε από γένια που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα, κοψίματα και γρατζουνιές, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείτε ξυραφάκια με μία ή δύο λεπίδες και να μην τεντώνετε το δέρμα σας όταν ξυρίζεστε. Απαραίτητο είναι να μουλιάζετε καλά το δέρμα και τα γένια σας πριν το ξύρισμα, καθώς και να ξυρίζεστε με τη φορά ανάπτυξης των τριχών. Για να μειώσετε τους ερεθισμούς, να αλλάζετε ξυραφάκι μετά από πέντε έως επτά ξυρίσματα, εκτός κι αν είναι ξυραφάκια μιας χρήσεως.

4. Να βάζετε καθημερινά αντιηλιακό και να ελέγχετε το δέρμα σας. Η προστασία από τους δερματικούς καρκίνους είναι πολύ σημαντική για άνδρες και γυναίκες, επομένως δεν πρέπει να είστε σε υπαίθριους χώρους για πολλή ώρα χωρίς αντηλιακό. Να εξετάζετε επίσης τακτικά το δέρμα σας για τυχόν ύποπτες αλλοιώσεις και να πηγαίνετε μία φορά τον χρόνο στον δερματολόγο για να ελέγχει τους σπίλους (ελιές) που ήδη έχετε στο σώμα σας.


Σχολιάστε εδώ