Στον αέρα οι τράπεζες!
Και τούτο γιατί στους ισολογισμούς τους θα πρέπει να εγγράψουν τις τεράστιες ζημίες που η καθεμία θα έχει από τη διαγραφή ενός μεγάλου ποσοστού από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως αποτέλεσμα είτε επιπλέον προβλέψεων είτε πώλησης δανειακών χαρτοφυλακίων, τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 108 δισ. ευρώ! Να σημειωθεί ότι από αυτά έχουν ήδη καταγγελθεί τα 48,6 δισ. ευρώ, τα 29,8 δισ. ευρώ είναι αβέβαιης είσπραξης και τα 29,6 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες.
Στις 17 Μαρτίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή, θα πρέπει να καταθέσουν οι ορκωτοί ελεγκτές τα πιστοποιητικά των ισολογισμών, χωρίς να βάζουν επιφυλάξεις ως προς τα στοιχεία του ισολογισμού, ιδιαίτερα για τα εκκρεμή δάνεια. Πράγμα για το οποίο έχουν ήδη ενημερώσει τις τράπεζες ότι δεν μπορούν να υπογράψουν πιστοποιητικά που δεν θα εμφανίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της τράπεζας, από τη στιγμή που θα πρέπει να καταγράψουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των «κόκκινων» δανείων δεν πρόκειται να εισπραχθεί και άρα πρέπει να το αναγνωρίσουν ως ζημίες.
Επιπλέον, ο αναβαλλόμενος φόρος (έσοδο), που αφορά τις μέχρι τώρα λογιστικοποιημένες ζημίες, πρέπει να αποσβεστεί μέσα σε 5 χρόνια.
Δηλαδή, πρέπει να συμψηφιστεί με φόρους από κέρδη που θα πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, διαφορετικά πρέπει να αναγνωρισθεί επίσης ως ζημία. Το αίτημα των τραπεζών είναι να νομοθετήσει η κυβέρνηση την αύξηση της προθεσμίας από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα στα 20 χρόνια. Κάτι, βέβαια, που μπορεί να μην το επιτρέψει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Στην περίπτωση που δεν ανάψει «πράσινο» φως, και οι τέσσερις τράπεζες θα βρεθούν με τεράστια ανοίγματα, οπότε θα πρέπει να καλύψουν το κενό του μετοχικού τους κεφαλαίου, να γίνει με απλά λόγια ανακεφαλαιοποίηση, και τότε γύρευε και σε ποια άλλα χέρια θα περάσουν οι τράπεζές μας. Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν αποτελεί εύκολη λύση, και μάλιστα χωρίς τεράστιο πολιτικό κόστος για όλο το πολιτικό σύστημα, η απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου σε 20 χρόνια, γιατί θα κατηγορηθούν οι τράπεζες ότι χάρισαν χρήματα διαγράφοντας δάνεια και ότι στέρησαν το Δημόσιο από έσοδα, αφού θα είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένες σε μηδαμινά ποσά και με τα κέρδη αφορολόγητα.
Πάντως, είναι γεγονός ότι μπορεί να δοθεί παράταση, π.χ., ενός μηνός στην κατάθεση των πιστοποιητικών των ορκωτών ελεγκτών, όμως το πρόβλημα των τραπεζών, η κεφαλαιακή τους επάρκεια δηλαδή, θα συνεχίσει να υπάρχει.