Σαββίδης – Μπόμπολας έστησαν τον νέο «ΔΟΛ»!

Αλλά ώρα να γίνουμε συγκεκριμένοι. Σύμφωνα με άριστες πληροφορίες, κυρίως από οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους που κινούνται στους χώρους των παζαριών για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών γάμων, και στην περίπτωσή μας για την κάλυψη του κενού που έχει προκύψει από την κατάρρευση του ΔΟΛ και άλλων γειτονικών μαγαζιών, εγεννήθη νέο μιντιακό σχήμα, το οποίο έχει τις δυνατότητες και τις… προσβάσεις για οικονομική άνεση…

Το νέο σχήμα είναι η συμμαχία Σαββίδη – Μπόμπολα, που θα μαζέψει τα ιμάτια του ΔΟΛ («Βήμα», «Νέα», ραδιόφωνο, site και ό,τι άλλο έχει), την εκτυπωτική Ίριδα, το Mega, τον Πήγασο του Ομίλου Μπόμπολα και τα πρακτορεία διανομής Τύπου και ό,τι κατέχει στον χώρο των ΜΜΕ ο κυρίαρχος στη Μακεδονία Ιβάν Σαββίδης.

Ήδη η γνωστή εταιρεία Deloitte έχει κάνει τη μελέτη για την οργάνωση και την οικονομική βιωσιμότητα του τεράστιου αυτού εγχειρήματος, από την οποία προκύπτει ότι θα έχει επιτυχία. Και βάσει των συμπερασμάτων αυτών έδωσαν τα χέρια οι δύο πλευρές και ξεκίνησε η σύσταση του νέου «ΔΟΛ», που θα είναι πολύ πιο ενισχυμένος και προεξοφλείται, τουλάχιστον στα χαρτιά, ότι θα έχει και σημαντική πολιτική επιρροή.

Ποιοι ήταν στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Φαίνεται ότι πτυχές του σχεδίου αυτού είχαν διαρρεύσει, και μάλιστα το «Βήμα» την περασμένη Κυριακή είχε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Το σχέδιο ʽʽσυριζοποίησηςʼʼ του Τύπου και οι πιέσεις». Κατέληγε, όμως, στη διαπίστωση ότι δεν υπήρξε συμφωνία.

Το ρεπορτάζ αποκάλυπτε μια κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Φλαμπουράρης και Παππάς και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με αντικείμενο της σύσκεψης τη δημιουργία ενός νέου «ΔΟΛ», με έτοιμο επενδυτή να μπει μπροστά (κάποιοι είπαν ότι φωτογράφιζαν τον Σαββίδη).

Το εν λόγω ρεπορτάζ ήταν:

«Αντικείμενο της συνάντησης το πρόβλημα των χρεοκοπημένων μέσων ενημέρωσης και η αναζήτηση της δέουσας λύσης. Ο πολυτάλαντος υπουργός κοιτάζει με ύφος τα οκτώ ʽʽγκρίζα κοστούμιαʼʼ και αρχίζει να ξεδιπλώνει το μεγάλο σχέδιο. ʽʽΈχουμε τη λύση για τα μέσα ενημέρωσης» λέει με στόμφο και προσθέτει υπομειδιώντας «έχουμε και τον επενδυτήʼʼ. ʽʽΘα φτιάξουμε τον Νέο Πήγασο συγχωνεύοντας τον Πήγασο, την Ίριδα, το Άργος, την Ευρώπη, τον ΔΟΛ και το Megaʼʼ αναφωνεί όλος υπερηφάνεια ο μεγάλος υπουργός, για να εξειδικεύσει στη συνέχεια ότι ʽʽθα βάλει 5 εκατ. ο εκδότης και άλλα 20 εκατ. ο επενδυτής για να γίνει η εξυγίανση και να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση που απαιτείται με την αποχώρηση 700 εργαζομένωνʼʼ. Σύμφωνα με το σχέδιο το νέο σχήμα θα ανελάμβανε το πολύ μέχρι 200 εκατ. ευρώ των περίπου 500 εκατ. που οφείλονται και έτσι κατά τον μέγα υπουργό θα μπορούσε ενοποιούμενο να αξιοποιήσει τις πολλές συνέργειες και να λειτουργήσει αποδοτικά.

Τα ʽʽγκρίζα κοστούμιαʼʼ άρχισαν να αλληλοκοιτάζο­νται θορυβημένα μεταξύ τους, καθώς δεν πίστευαν στα αφτιά τους. ʽʽΜα τα 25 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν για την εξυγίανση μιας εκ των προβληματικών επιχειρήσεωνʼʼ αντέτεινε ένας εκ των τραπεζιτών. ʽʽΓια να βγει το σχέδιο που μας προτείνετε χρειάζονται 80 με 100 εκατ. ευρώʼʼ προσέθεσε ο ίδιος διερωτώμενος ποιος θα αποφασίσει ʽʽκούρεμαʼʼ 300 εκατ. στα μέσα ενημέρωσης. Το αδιέξοδο ήταν προφανές. Η μεγαλοφυής ιδέα κάηκε πριν καν διατυπωθεί και το σχέδιο για τη ʽʽσυριζοποίησηʼʼ όλου του Τύπου το ίδιο. Τα ʽʽγκρίζα κοστούμιαʼʼ έφυγαν με γεύση πικρή από το Μέγαρο Μαξίμου».

***

Τα «παλιόπαιδα» και ο Καλογρίτσας που απειλεί…

Κανένα από τα δύο αντιμαχόμενα πλέον μέτωπα, μετά τις πολλές αγάπες –φανερές και κρυφές– ανάμεσα στο κυβερνητικό μπλοκ και στον Καλογρίτσα (που έφθασε μέχρι τα βοσκοτόπια της Ιθάκης για να διευκολύνει το Μαξίμου και να μην πέσουν σε ξένα χέρια οι τηλεοπτικές άδειες, που θα δίνονταν με βάση εκείνο το Ινστιτούτο Φλωρεντίας), δεν αμφισβήτησε την πρωτοσέλιδη αποκάλυψή μας ότι είναι «Κλειστό το Μαξίμου για τον Καλογρίτσα».

Αντίθετα, και οι δύο πλευρές φάνηκε να επιβεβαιώνουν την πλήρη διάρρηξη των μέχρι πρότινος θερμότατων σχέσεών τους και να παίρνουν θέση αναμέτρησης, για να μην πούμε μάχης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα «Documento» μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα, πατήρ και υιού, που είχε καταγραφεί ότι επιχειρηματικά ανήκε σε αυτούς – απόδειξη, το ότι εμφανιζόταν ως εκδότης ο γιος του Καλογρίτσα, Βλαδίμηρος – Ιωάννης, το όνομα του οποίου όμως δεν υπήρχε στην ταυτότητα της εφημερίδας. Και το μήνυμα που περνούσε ήταν ότι η εφημερίδα συνεχίζει με τη στήριξη του Μαξίμου. Να σημειωθεί ότι, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα δάνεια που είχε δώσει η Τράπεζα Αττικής και την… τελεσιγραφική επιστολή της Τράπεζας Αττικής προς τον Όμιλο Καλογρίτσα για άμεση εξόφληση χορηγήσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ, ήταν ηλίου φαεινότερον ότι έχουν διαρραγεί πλήρως οι φιλικές σχέσεις, ενώ φαίνεται ότι η πλευρά Καλογρίτσα θα επιχειρήσει αντεπίθεση.

Μια γεύση έδωσε την περασμένη Κυριακή ο «Βηματοδότης», υπό την προϋπόθεση ότι το ρεπορτάζ που παρέθετε έχει στοιχεία αλήθειας. Άφηνε, λοιπόν, σαφέστατα να εννοηθεί ότι ο Καλογρίτσας την προπερασμένη Παρασκευή διάβηκε «τη μεγάλη πόρτα του κεντρικού τραπεζικού ιδρύματος της χώρας» – που πέραν πάσης αμφιβολίας εννοούσε το μέγαρο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Πανεπιστημίου. Φωτογράφιζε τα «παλιόπαιδα» (Μαξίμου) και προανήγγελλε ότι «θα αρχίσουν σιγά – σιγά να ανοίγουν στόματα».

Το σχετικό κείμενο έχει ως εξής:

«Η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα μας προκάλεσε, μαθαίνω, μεγάλη αναστάτωση και άνοιξε μια “μαύρη τρύπα” για πολλούς. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι ένας επιφανής, εκ των εμπλεκομένων στη μηνυτήρια αναφορά, διάβηκε την Παρασκευή τη μεγάλη πόρτα του κεντρικού τραπεζικού ιδρύματος της χώρας…

Και εκεί έβγαλε τον πόνο του και είπε τον καημό του: ότι αυτός ήταν μια χαρά επιχειρηματίας ως το 2014, τα είχε όλα τακτοποιημένα, αλλά τον έμπλεξαν τα “παλιόπαιδα” και τώρα κινδυνεύουν αυτός και ο γιος του με απόλυτη οικονομική καταστροφή…

Τον άκουγε ο συνομιλητής του και δεν πίστευε στα αφτιά του. Είπε κι άλλα που δεν τολμώ να σας τα μεταφέρω, γιατί δεν μπορώ να τα πιστέψω. Εκείνο που δύναμαι να σας πω μετά βεβαιότητος είναι πως το θέμα θα έχει συνέχεια, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται θα αρχίσουν σιγά – σιγά να ανοίγουν στόματα. Η συνέχεια στο επόμενο φύλλο…».


Σχολιάστε εδώ