Παράπονα στον Αμερικανό…

«Η μειονότητα προσδοκεί από την ελληνική κυβέρνηση να γίνει αποδεκτή ως ομόλογος και μέσω του διαλόγου να βρεθούν λύσεις στα θέματα», τόνισε ο Αλί Τσαβούς…

Ομόλογος; Μα και φυσικά «ομόλογος». Έχει δει ο «γενικός πρόεδρος» κανέναν άλλο… ά(ν)εργο στη χώρα μας να ζει με τον τρόπο που ζει και δραστηριοποιείται ο ίδιος και οι όμοιοί του;

***

Προκεχωρημένα τι;

Είναι φυσικό. Αν αφήσεις το σπίτι σου να γίνει σαν στάβλος, έτσι και πας να το καθαρίσεις δεν θα ξέρεις από πού να αρχίσεις. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που οι κρατούντες αφήνουν τον «στάβλο» της Θράκης να γιγαντώνεται, να ζέχνει…

Πού να τρέχεις, σου λέει.

Και είναι πολύ πιθανόν πως δηλώσεις σαν κι αυτή ούτε πια τις διαβάζουνε…

Ο δήμαρχος Προύσας Άλτεπε, σε εγκαίνια ημερίδας πριν από μερικές μέρες, θύμισε πως στο πλαίσιο της 13χρονης θητείας του στον δήμο συνεχώς ταξιδεύει στα Βαλκάνια: «Βρίσκομαι σε συνεχή σύνδεση με Βουλγαρία, Ελλάδα, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, FYROM και Αλβανία. Τα Βαλκάνια για εμάς ασκούν καθήκοντα προκεχωρημένων φυλακίων»…

Βήμα πρώτο: Μπαίνουμε στον στάβλο…

***

Μεσάζοντες…

Ενημερωτική μερίδα για το τουρκικό Πανεπιστήμιο Τράκια, που τουρκιστί σημαίνει «Θράκη», και το, επίσης, τουρκικό πανεπιστήμιο Ουλουντάγ, διοργανώνουν οι παρασύλλογοι Τουρκική Ένωση Ξάνθης και GTGB, αντιστοίχως, στην Ξάνθη…

Όχι δεν είναι η πρώτη φορά που απροκάλυπτα πλέον οι μικρές… παραφυάδες κάνουν το… καθήκον τους απέναντι στη μαμά πατρίδα και το μακρύ της χέρι, το προξενείο.

***

Σχεδιασμός…

Πάντως τίποτα δεν κάνουν αυτά τα παιδιά στο πόδι. Για να γίνουν αυτές οι ενημερώσεις στους γονείς και τα παιδιά της μειονότητας χρειάστηκε, την 1η Μαρτίου 2017, αντιπροσωπεία του DEB, με επικεφαλής τον (άνεργο, αλλά ικανό να κάνει και πιο ακριβά ταξίδια) «γενικό πρόεδρό» του Αλί Τσαβούς, να επισκεφθεί την Αδριανούπολη και να συναντηθεί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Τράκια.

Α, ήταν και η επίτιμη πρόεδρος εκεί, η Ισίκ Σαδίκ, χήρα του Αχμέτ και μαμά του Λεβέντ…

***

Το κόλπο…

Κι αν πει κάποιος ότι οι μεσάζοντες απλώς και με το αζημίωτο μαζεύουν παιδιά από τη Θράκη και τα στέλνουν σε τουρκικά πανεπιστήμια για ευνόητους λόγους: Τα παιδιά δεν μιλούν ελληνικά και, βεβαίως, καλύτερη πλύση εγκεφάλου απʼ ό,τι μπορεί να κάνει ένα τουρκικό… πνευματικό ίδρυμα δεν θα βρεις στην αγορά.

Στη… γαρνιτούρα βάλε και μια γρήγορη ανακεφαλαίωση των… SOS της τουρκικής προπαγάνδας και ο… σκοπός εξετελέσθη.

***

Επιτροπή

Η Θράκη… είχε την τιμή να υποδεχτεί (την ίδια μέρα που ο Τσαβούς έκανε το χρέος του στην Αδριανούπολη) μια επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Βουλής Μεχμέτ Ακίφ Χαμζατσεμπί, βουλευτές από την Αδριανούπολη και αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος η εκπαίδευση, τώρα που τα δίγλωσσα ξεκινούν με… αυτόματο πιλότο.

Το πρόγραμμα: Τουρκικό προξενείο, μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο στην Κομοτηνή, παρασύλλογος «Τουρκικής» Νεολαίας, ψευδομουφτής, Ένωση «Τούρκων» Δασκάλων.

Αυτά στην Κομοτηνή. Στην Ξάνθη το πρόγραμμα ήταν ανάλογο, μόνο που ο τούρκος πρόξενος είπε να τους συνοδεύσει ως εκεί…

***

Στο περιθώριο…

Πάντως, η επίσκεψη στη Θράκη δεν ήταν ο στόχος αλλά το πέρασμα, αφού τελικός προορισμός των Τούρκων ήταν η Θεσσαλονίκη.

Επίσης, μετά την επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο στην Κομοτηνή, το σχολείο δέχτηκε επίθεση με… αυγά, αργά το βράδυ.

Τα «περαστικά» πήγαν κι ήρθαν από διάφορες πλευρές του… προξενείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το πλέον ενδιαφέρον ήταν αυτό που ανήρτησε (στα τουρκικά, εννοείται) ο διευθυντής του σχολείου (καθηγητής να φανταστώ): «Το σχολείο μας πετροβολήθηκε με αυγά…».

Ελληνικά δεν θέλουν να μάθουν στα παιδιά της μειονότητας, αλλά αν είναι αυτά τα τουρκικά που τους μαθαίνουν…

***

Διεθνές Συνέδριο για τους Πομάκους

Διεθνές Συνέδριο για τους Πομάκους της Θράκης διοργανώνεται από τα Εργαστήρια Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων λειτουργίας του τμήματος και αναμένεται να συμμετέχουν με ανακοινώσεις τους επιστήμονες από επτά χώρες συνολικά.


Σχολιάστε εδώ