Καραμανλής: Δεν ενδιαφέρομαι

Σενάρια που αξιοποιούνται από ορισμένους είτε για να πλήξουν πολιτικά τον ίδιο είτε για να δημιουργήσουν εντάσεις και τριβές στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το περιβάλλον του προς κάθε κατεύθυνση είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες: «Δεν ενδιαφέρομαι, δεν εμπλέκομαι».

Η παρέμβασή του κατέστη περίπου αναγκαία, καθώς το τελευταίο διάστημα και με αφορμή ορισμένες εκδηλώσεις σχετικές με την οικονομική πολιτική της περιόδου 2004-2009 και τις πυρκαγιές του 2007 αναζωπυρώθηκαν τα γνωστά σενάρια περί επιστροφής του στην πρώτη γραμμή. Μεθοδευμένα από ορισμένες πλευρές τα γεγονότα αυτά αναβαθμίσθηκαν και εντάχθηκαν σε ένα ευρύτερο σχέδιο εξωραϊσμού («αγιοποίησης») των ευθυνών των κυβερνήσεων εκείνης της περιόδου, που θα είναι και ο προθάλαμος για τη δικαίωση και την επάνοδο του πρώην πρωθυπουργού.

«Συμπτωματικά», η προσπάθεια αυτή εκδηλώνεται από τα κέντρα (οικονομικά, εκδοτικά κ.ά.) που πολέμησαν συστηματικά και με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας εκείνης της περιόδου. Οι ίδιοι επιμένουν να συντηρούν και τα σενάρια περί υπόγειων επαφών με την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα, με συνδετικό κρίκο μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. «Ο κύκλος μου σε θέσεις και αξιώματα έχει κλείσει οριστικά», υπογραμμίζει για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή ο κ. Καραμανλής παίρνει σαφείς αποστάσεις από γεγονότα και διεργασίες που εξελίσσονται είτε στα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας είτε στον ευρύτερο χώρο της Κε­ντροδεξιάς. «Όσοι θέλουν να προβάλουν σενάρια σύγκρουσης ή τριβών στο εσωτερικό της ΝΔ θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού πρωταγωνιστές. Δεν ενδιαφέρομαι», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανσή του. Αυτό στον απόηχο της πρόσφατης παρέμβασης του Β. Μεϊμαράκη, που τάραξε τα νερά στην παράταξη, αλλά και της πρωτοβουλίας των δύο πρώην υπουργών Σ. Τσιτουρίδη και Ν. Τσιαρτσιώνη να ιδρύσουν πολιτικό φορέα.

Η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη επιχειρήθηκε από ορισμένους να συνδεθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αποδυνάμωσης ή και αμφισβήτησης του Κυρ. Μητσοτάκη. Πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι είχε πλήρη άγνοια όσον αφορά τις κινήσεις του κ. Μεϊμαράκη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το περιβάλλον του τελευταίου. «Τέτοιου είδους πρακτικές δεν ταιριάζουν στην πολιτική κουλτούρα μου», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει ότι ουδέποτε ενεπλάκη στο έργο της εκάστοτε ηγεσίας της παράταξης. «Ο αρχηγός είναι εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις και αναλαμβάνει και τις ευθύνες», σημειώνει.

Η αποστροφή του ότι «καθένας μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι θέλει, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να με εμπλέκει με οποιονδήποτε τρόπο» έχει ως αποδέκτη λιγότερο τον κ. Μεϊμαράκη και περισσότερο τους κ. Τσιτουρίδη και Τσιαρτσιώνη. Κι αυτό διότι με διαφόρους τρόπους προσπάθησαν να συνδέσουν τον κ. Καραμανλή με την απόφασή τους να ιδρύσουν πολιτικό φορέα. Και μόνο το γεγονός ότι επέλεξαν την 7η Μαρτίου για να δώσουν στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξή τους ήταν αρκετό για να γίνουν οι απαραίτητοι συνειρμοί με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2004. Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του τονίζει ότι όχι μόνο δεν γνώριζε για την απόφαση των δύο πρώην να αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά και δεν συμφωνεί μαζί τους, διότι η προσπάθειά τους αυτή θα λειτουργήσει σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος υπερασπίζεται σθεναρά τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων 2004-2009 και εκθειάζει συγκεκριμένες αποφάσεις του Κ. Καραμανλή (σχέσεις με τη Ρωσία, βέτο για τα Σκόπια κ.ά. ), ο πρώην πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι με τον τρόπο αυτό ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ουσιαστικά πλαγιοκοπεί τη Νέα Δημοκρατία. Και ότι έχει ως στόχο να προσεγγίσει γαλάζιους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι με τον Κυρ. Μητσοτάκη και την τακτική που ακολουθεί. Ωστόσο δεν μπορεί να ζητήσει από τον κ. Καμμένο να μην επικαλείται το όνομά του, άλλωστε υπήρξε μέλος των κυβερνήσεών του. Υπογραμμίζει όμως ότι δεν έχει καμιά επικοινωνία και επαφή μαζί του, υψώνοντας διαχωριστική γραμμή.


Σχολιάστε εδώ