Θέλω μια έκρηξη απέναντι στους τοκιστές

Όταν κατέβηκα από τη Θεσσαλονίκη, επέλεξα την Αλεξάνδρας για να ζήσω, γιατί ήταν η πιάτσα των θεάτρων. Ήταν όλη φωταγωγημένη. Δούλευαν οκτώ θέατρα στην Αλεξάνδρας επί δραχμής, να τονιστεί αυτό, και τώρα είναι ερείπια, νεκροταφεία. Με αυτήν τη μεγάλη αλήθεια ξεκινάει τη συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ» ο αγαπημένος κωμικός καλλιτέχνης και συνεχίζει: «Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη του Πόντου. Ήρθαν ξεριζωμένοι το 1922. Από τον Πόντο στην Πόλη, στον Πειραιά και μετά στη Βέροια, γιατί ο πατέρας μου αγαπούσε τη φύση και το χώμα. Είμαι από αγροτική οικογένεια. Οι γονείς μου ήταν του δίπτυχου δουλειά-σπίτι. Ακόμη και εγώ στον ελεύθερο χρόνο μου, επειδή δεν μου ερχόταν καλά, έπαιρνα το ποδήλατό μου, 12 χρονών παλικαράκι, και πήγαινα να δώσω ένα χέρι βοήθειας στα χωράφια με τα βαμβάκια. Ναι, ζούσαμε δύσκολα τότε, αλλά δεν μας έλειψε κάτι. Σήμερα όμως είναι αλλιώς. Δεν βλέπω φως. Επιθυμώ μια έκρηξη απέναντι στους τοκιστές, που δεν έχουν συναισθήματα», καταλήγει.

***

> Αυτό τον καιρό ανεβάζετε την παράσταση «Σέρρα», που βασίζεται στο ομώνυμο best seller του Γιάννη Καλπούζου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Όταν μου έφεραν το βιβλίο του Καλπούζου, με ιδιόχειρη αφιέρωσή του, το πήρα στα χέρια μου και από τις πρώτες σελίδες έπαθα… μεγάλη ζημιά. Μου θύμισε αυτά που μου έλεγε η μάνα μου για τον ξεριζωμό των Ποντίων, αλλά με ντοκουμέντα. Έκλαιγα και συνέχιζα να διαβάζω. Ο κεντρικός ήρωάς του, ο Γαληνός Φιλονίδης, περνάει όλη την προσφυγιά αλλά με ημερομηνίες σε ιστορικό φόντο. Μου έρχεται αμέσως στο μυαλό ότι αυτός ο χαρακτήρας του Καλπούζου θα γίνει ένας συγκλονιστικός θεατρικός μονόλογος. Βρεθήκαμε λοιπόν με τον Γιάννη και τον κοινό μας φίλο, τον συγγραφέα Δημήτρη Αρβανίτη, και το βάλαμε κάτω για να δούμε… πώς θα γίνει και η παράσταση πρώτη, αφού το βιβλίο είναι πρώτο σε πωλήσεις, έτσι και αλλιώς. Μέσα σε 33 σελίδες συμφωνήσαμε με τον Γιάννη και με τον φίλο Δημήτρη ότι θα τα πω όλα. Υπάρχουν και δραματοποιημένα σημεία, που θα ερμηνεύσουν με τη μορφή φιλμ ή ήχου οι συνάδελφοι Θέμης Πάνου, Έφη Καραγιάννη, Γρηγορία Αυγερινοπούλου και Νίκος Πολοζιάνης.

> Από την πέτρα έχει σμιλευτεί ο Έλληνας και αντέχει πολέμους, κατακτητές, προσφυγιά, ξεριζωμούς και τώρα την τεράστια οικονομική κρίση, που τον έχει φέρει στη φτώχεια και στην απαισιοδοξία;

Δεν ξέρω από τι χώμα μας έχει φτιάξει ο Θεός! Εγώ, όπως λέει και ο Καλπούζος στο έργο του, πιστεύω στον άνθρωπο. Δεν με ενδιαφέρει αν είσαι Ρώσος, Ιταλός, Σύριος. Άνθρωπος είσαι; Από τον προδότη, τον ψεύτη, τον εξουσιομανή, τον άπληστο κρατάω τη λέξη «άνθρωπος». Οι καλοί άνθρωποι κρατάνε την ισορροπία σε όλους τους λαούς και στον πλανήτη. Τέσσερις μήνες διαβάζω το βιβλίο του Καλπούζου. Ο συγγραφέας θυμίζει ότι ο ίδιος λαός που ψήφισε τον Βενιζέλο και έφτασε μέχρι τη Σμύρνη, τον καταψήφισε και έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή. Δυστυχώς, τότε επικράτησαν τα θηρία και όχι οι καλοί άνθρωποι. Τα λόγια του Καλπούζου είναι διδακτικά και όχι επιφανειακά.

> Εσείς, ως καλλιτέχνης, και γενικότερα οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μπορείτε να επηρεάσετε τους πολιτικούς; Να δώσετε ιδέες;

Ναι. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στα πρώτα κύματα της προσφυγιάς, το 2012, ήμουν σε μια εκπομπή της ΕΡΤ. Τότε είπα: «Στη Μεσόγειο σε λίγο καιρό θα πνίγεται κόσμος. Το θέμα δεν είναι ʽʽΔουβλίνο 1ʼʼ, ʽʽΔουβλίνο 2ʼʼ. Το θέμα είναι αν τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης. Αν είναι τα σύνορα της Ευρώπης, γιατί τότε μας άφησαν μόνους μας στο Αιγαίο και δεν αναλαμβάνουν οι εταίροι μας την ευθύνη;». Δεν περνάει λίγος καιρός και ξαφνιάζομαι ευχάριστα όταν τα ίδια λόγια ακούω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παυλόπουλο. Κακά τα ψέματα. Υπάρχει εδώ και χρόνια από την Ευρώπη ένα σχέδιο για το ποια χώρα θα κάνουν δοκιμαστικό σωλήνα, σε ποια χώρα θα εφαρμοστεί το πείραμα του άκρατου φιλελευθερισμού.

> Γιατί διάλεξαν εμάς;

Δεν είναι τυχαίο. Στην Ελλάδα λειτουργούμε ακόμη εγωιστικά, δεν έχουμε αυξημένη κοινωνική συνείδηση. Μας έριξαν στην κατανάλωση και καβαλήσαμε οι πάντες το καλάμι. Στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί και τέταρτο και πέμπτο, μπορεί και έκτο Μνημόνιο. Ξέρετε πώς θα πάει το έργο; Με εκλογές. Θα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν με αφήνατε τρεις μήνες ακόμη στην εξουσία θα σας έβγαζα στις αγορές και καπάκι θα έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα λέει τα ίδια. Το θέμα είναι αδιέξοδο. Και επαναλαμβανόμενο εδώ και χρόνια από τους εναλλασσόμενους στην εξουσία.

> Η κρίση είναι μόνο ελληνική ή παγκόσμια;

Μιλάμε διαδικτυακά με έναν δικηγόρο στη Φρανκφούρτη και μου λέει ότι ούτε και η Ευρώπη έχει λύσει τον γόρδιο δεσμό της. Θέλουν την Ευρώπη της απάνθρωπης λιτότητας; Θέλουν την Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης; Ούτε εκείνοι ξέρουν. Αλλά ας πάμε και στα παρανοϊκά τα δικά μας. Θέλουμε κυβέρνηση Αριστεράς με αρχηγό την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης; Και για να το πάω παγκοσμίως, όπως ήταν η αρχική σας ερώτηση. Θέλετε, φίλτατοι Αμερικάνοι, επανάσταση με τον Τραμπ, τον δισεκατομμυριούχο; Όλος ο πλανήτης είναι σε οικονομική κρίση. Και, δυστυχώς, η κρίση αυτή δεν έγινε κριτική σκέψη αλλά μια μεγάλη σύγχυση.

> Υπάρχουν κάποιοι που θησαυρίζουν στην κρίση;

Να πούμε αλήθειες; Μέσα στην κρίση υπάρχει ένα μέρος του ελληνικού λαού που οικονομάει. Ένα μέρος της Ελλάδας έχει 650 δισ. σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, της Αγγλίας και της Ελβετίας. Το μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας πάει κατά διαόλου. Είναι ντροπή να λες στις γριούλες και στους παππούδες ότι θα παίρνουν σύνταξη 300 ευρώ. Ας τους τα πάρουν όλα. Και τότε εκείνοι να πάρουν τη μαγκούρα και να τους ξαπλώσουν κατά γης. Τι σημαίνει «να τρέχει λίγο η κάνουλα»; Αν στάζει λίγο η κάνουλα, τότε θα μας έρθει η Λεπέν και στην Ελλάδα, με άλλη μορφή και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά.

> Οι γέροι πήραν τη μαγκούρα, οι νέοι γιατί δεν βγαίνουν στους δρόμους;

Έπειτα από ποσοτικές συσσωρεύσεις γίνεται η έκρηξη. Περιμένετε λίγο. Για να σας μιλήσω α λα Μαρξ. Αυτήν τη στιγμή συσσωρεύονται πολλά αρνητικά. Εσείς δεν το βλέπετε; Εγώ θα σας μιλήσω με τα λόγια του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης: «Ο τοκιστής και ο δανειστής δεν έχουν συναισθήματα». Από τη στιγμή που στα λέει ένας άγιος του 4ου αιώνα μ.Χ., τι πας και παρακαλάς τη Μέρκελ; Η Μέρκελ είναι η υπάλληλος του τοκιστή. Μεθαύριο θα είναι ο Σουλτς. Έχει συναισθήματα η Λαγκάρντ; Μιλάμε για τα πιο ματαιόδοξα άτομα στον κόσμο. Τι είναι τα ομόλογα, τα δάνεια και τα χρήματα; Χαρτιά με σφραγίδες. Αν τα κάψεις, θα υπάρχει τίποτα; Όχι. Η ανθρωπιά είναι η μεγαλύτερη αξία!


Σχολιάστε εδώ