Η 14η σύνταξη

Για να τονώσουμε τη μνήμη του κυρίου αντιπροέδρου, του υπενθυμίζουμε, χάριν της Ιστορίας, ότι τη 14η σύνταξη την καθιέρωσε το 1963 ως πρωθυπουργός ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου, αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, παρά τη λυσσώδη αντίδραση της ΕΡΕ, αξιωματικής τότε αντιπολίτευσης, «για τις ασύστολες σπατάλες», όπως αποκαλούσαν κάθε αύξηση αποδοχών, με αποκορύφωμα το σλόγκαν «Αυτή η δραχμή είναι δική σου»…

Την παραπάνω σύνταξη, που εισέπρατταν οι συνταξιούχοι ανελλιπώς επί μισό σχεδόν αιώνα, την κατάργησε το 2011 ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός τότε της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η εποχή του θριάμβου της «κωλοτούμπας», εις την οποίαν διέπρεψαν αμφότεροι ο τότε πρόεδρος της ΝΔ και ο νυν αντιπρόεδρος. Απολογούμενος ο πρώτος «ρίψασπις» στον λαό, εξομολογήθηκε ότι κατέθεσε τα όπλα και υπέγραψε δήλωση μετανοίας για την έως τότε αντιμνημονιακή πολιτική του για να μην καταργηθούν η 13η και η 14η σύνταξη.

Με λίγα λόγια θυσιάστηκε για τη σωτηρία των συντάξεων, ασχέτως εάν μετά την πρωθυπουργοποίησή του υπέγραψε την κατάργησή τους, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού όσους τον πίστεψαν. Αυτά τα ολίγα περί της «20ής» συντάξεως. Βέβαια, παλιά τους τέχνη η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσον, θυσιάζοντας ακόμη και τη μάνα τους.

ΝΙΚ.


Σχολιάστε εδώ